Hirdetés

Száraz bőr, menopauza

A menopauza idején sok nő tapasztalta már a hőhullámokat, éjszakai verítékezést, és gyakori a száraz bőr is.

bőr, száraz bőr |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: CeraVe

Mi lehet az oka ennek a jelenségnek? A válasz erre is, mint a többi tünet esetében, a hormonokban keresendő. A legtöbb nő valamikor 40 és 58 éves kora között belép a menopauza korába, ilyenkor a petefészkek már nem termelnek több petét, elmarad a menstruáció, és csökken az ösztrogéntermelés.

Sok minden más funkciója mellett az ösztrogén felelős a bőrt feszessé tevő kollagén és zsírok előállításáért is, ezért, ahogy közeleg a menopauza, gyakori lesz a száraz, viszkető bőr.

Ajánlások a bőr táplálására

  • Fogyasszunk „jó” zsírokat. Az omega-3 zsírsav megtalálható például a lazacban, a dióban, a tojásban, a szardíniában, szójában és a lenmagban, valamint az algaolajokban. Ezek segítenek kialakítani a bőr védőrétegét.
  • Fordítsunk fokozott figyelmet ebben az életszakaszban a fényvédő krémek használatára, legalább 15 faktorszámú az ajánlott. Ne feledjük, hogy borús időben is hat az ultraibolya sugárzás.
  • Ne zuhanyozzunk túl meleg vízben. Lehet, hogy jó érzés, de árt a bőrnek, különösen, ha az kiszáradásra hajlamos.
  • Használjunk közömbös, nem illatosított szappant, a parfümös, antibakteriális vagy izzadásgátló szappanok eltávolíthatják a bőr számára fontos zsírokat, amitől a bőr még jobban kiszárad és viszket.
  • Hidratáljunk. A meleg zuhany után pár perccel használjunk bőséggel a kedvenc hidratáló testápolónkból, igen jó a babaolaj is.
  • Az arcra alkalmazott C-vitaminos vagy zöld teás pakolás is segítség lehet a száraz bőr ellen, de jók a shea vajat (afrikai dióféléből készül), hyaluronsavat vagy tejsavat tartalmazó krémek is.
Ne feledjük, belülről is hidratáljunk, azaz igyunk sok vizet, ne fogyasszunk alkoholt, és hagyjuk el a dohányzást is.

A mozgás menopauza idején jót tesz a szívnek és a csontoknak, de kevésbé köztudott, hogy a bőr egészségéhez is hozzájárul, mert fokozza a bőrbe jutó tápanyagok és oxigén mennyiségét.

Ha bőrünk a fentiek ellenére is száraz és kellemetlenül viszket, keressük fel a bőrgyógyászt, mert nyilván radikálisabb megoldásra van szükség.

bőr, száraz bőr

2022-10-06 10:10:28

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop