Hirdetés

A bőr zseniális trükkje

Bőrünk védi a szervezetet hidegtől-melegtől, fertőzéstől, szabályozza a hőleadást, sőt, érzelmeket fejez ki – hogy csak néhányat említsünk a fontos feladatok közül. Ha kiszárad, akkor egyik feladatát sem tudja kifogástalanul ellátni.

|

InforMed Hírek7   InforMed | Nyirkos, P.

Hogyan védhetjük meg a bőrt a kiszáradástól?

Egyszerűnek tűnik a bőr megvédése a kiszáradástól: ha valamilyen olajjal (akár például étolajjal) bekenjük, nem fog kiszáradni. De érezzük azt is, hogy ez nem tökéletes megoldás: a bőr nem tud lélegezni, az olajos bevonat nem kellemes érzés. Ennek oka az, hogy az étolaj molekulái szépen párhuzamosan rendeződnek el, így szorosan lezárják a felszínt.

Hogyan oldja meg ugyanezt a bőr? Ugyanúgy, ahogy a fentiekben próbálkoztunk: olajszerű anyagokkal vonja be a felszínt, ezek az olajmolekulák azonban szabálytalanabb alakúak, mint az étolajé, így nem tudnak párhuzamosan elrendeződni, rések maradnak közöttük, amiken keresztül a levegő be tud jutni. Sajnos azonban ezeken a réseken a víz is akadály nélkül tud párologni, vagyis az ilyen bevonat önmagában nem tudja megakadályozni a kiszáradást. Ugyanez a gond a „szokásos” testápolókkal is: csak ideig-óráig tudják védeni a bőrt.

És itt következik a zseniális megoldás! Az emberi bőr egy salakanyagot használ fel a probléma megoldására: az ureát. Az urea molekula már önmagában is nagyobb egy vízmolekulánál, ráadásul 6 vízmolekulát tud megkötni, és így még nagyobbá válik. Ez a „vizes” urea molekula már nem fér ki a réseken, ugyanakkor a levegő molekulái továbbra is akadálytalanul haladhatnak át a bőrt fedő molekulák hálószemein.

Mi az az urea?

Az urea (más néven karbamid) fehérjemolekulák bomlásterméke, ami egyébként a vizelettel távozik a szervezetből. A szervezet tehát nem gyárt külön vízvisszatartó molekulát, hanem csak felhasznál egy arra alkalmas – más szempontból már felesleges – anyagot, és azt alkalmazza a bőr kiszáradásának megakadályozására.

Kismértékű párolgásra így is lehetőség van, mert a víz nem szorosan kötődik az ureához, így lassan le tud válni róla. Az urea tehát éppen annyira köti meg a vizet, amennyire kell.

További információ: hosszú hatású testápolók

A száraz, ekcémára hajlamos bőr és az urea

Az ekcémás bőrben meg is mérték az urea mennyiségét, és azt tapasztalták, hogy jóval alacsonyabb, mint egészséges embereken. Szerencsére az ureát pótolni lehet kívülről, krémek formájában. Az ureát is tartalmazó krémek hatása sokkal tovább tart, így napi egy-két alkalmazás is elegendő lehet – szemben a „szokásos” (ureát nem tartalmazó) testápolókkal, melyeket erősen száraz bőr esetén naponta többször is alkalmazni kellene.



További információ: száraz bőr

2009-02-24 23:25:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop