Vírus a melanoma ellen

Hatékonynak bizonyult klinikai tesztekben melanoma ellen a genetikailag módosított herpesz vírus. A rákos sejtekbe injekciózott vírus immunreakciót kiváltva pusztította el a melanoma sejtjeit.

pigmentsejtes rák, melanoma, herpesz vírus | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A londoni Rákkutató Intézet tudósai az új vírusterápiai módszert a harmadik, klinikai fázisban alkalmazták, amelybe több mint 400 ember vontak be.

A vizsgálatról a Journal of Clinical Oncology című amerikai szakfolyóirat legutóbbi számában beszámoló kutatók szerint eredményeik alapján az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) és európai megfelelője várhatóan engedélyezi, hogy a következő hónapokban a piacra kerüljön az amerikai Amgen által előállított T-VEC (Talimogene Laherparepvec) nevű gyógyszer.

A herpesz vírust két kulcsfontosságú génjének eltávolításával módosították, hogy megakadályozzák a vírus szaporodását az egészséges sejtekben. Így az egészséges sejtek azonosítják és elpusztítják a T-VEC vírust, mielőtt még kárt okozhatna.

A kutatók 436 találomra kiválasztott, előrehaladott állapotban lévő melanomás, nem műthető betegnek adtak be T-VEC-et, illetve alkalmaztak más immunterápiát.

A T-VEC-kel kezelt betegek 16 százalékánál tapasztaltak több mint fél éven át tartós választ, míg a kontrollcsoportnál csak a betegek 2,1 százalékánál. Egyes betegeknél több mint három évig tartott a remisszió.

A kezelésre azok a betegek reagáltak a legjobban, akiknél a melanoma kevésbé volt előrehaladott, és akik korábban semmilyen kezelést sem kaptak. Ebben a csoportban163 paciens életét átlagosan 41 hónappal sikerült meghosszabbítani, míg a korábban más immunterápiával kezelt, ugyanabban a stádiumban lévő 66 betegét csak áltagosan 21,5 hónappal.

"Egyre népszerűbb az olyan rákellenes vírusterápia, mint a T-VEC, mert kettős támadást tesz lehetővé: közvetlenül belülről pusztítja el a ráksejteket egy őket megfertőző vírus segítségével, amely stimulálja az immunrendszert a daganat célbavételére. Ez kevesebb mellékhatással jár, mint a kemoterápia, vagy más, újabb immunterápiás módszerek" - mondta Kevin Harrington, a Rákkutató Intézet professzora, a klinikai kísérlet egyik vezetője.

| pigmentsejtes rák, melanoma, herpesz vírus
2015-06-01 13:03:48


A burkini véd a bőrráktól

A burkinit Ausztráliában találták fel, ahol már évtizedek óta rendkívül magas a bőrrák gyakorisága. A muszlim fürdőruhát viselő nők fele nem is muszlim, mutatott r...


Vörös hajúak, vigyázat!

A vörös haj, a világos bőr és a szeplők kialakulásáért felelős génvariáns jelenléte fokozza a bőrrák mutációit - mutatták ki a világon elsőként a brit genetika...


Ötödször műtötték meg bőrrákkal Hugh Jackmant

Ötödik alkalommal távolítottak el rákos daganatot Hugh Jackman arcáról, és ezt az alkalmat kihasználva az ausztrál színész újult erővel kampányol a közösségi méd...


Új eredmények a bőrrák molekuláris hátterének feltárásában

Magyar kutatók az agresszív bőrrákok kialakulásában szerepet játszó két fehérje szerkezetével és működésével kapcsolatos eredményeiket mutatták be, melyet a Journ...


A melanoma kockázatának felbecsülése

Egy brit tanulmány szerzői szerint a test egészén található anyajegyek számára következtetni lehet a jobb karon lévő anyajegyek számából egy tanulmány szerint, mely ...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^