Hirdetés

Melanoma: korai diagnózis

Akár fél évvel korábban is kimutatható a melanoma, a bőrrák legveszélyesebb változata egy tajvani tudósok által kifejlesztett új technológiával.

melanoma, optikai koherencia tomográfiás szkenner, bőrrák |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A beavatkozással nem járó vizsgálat nagy sebességű, nagy felbontású, úgynevezett optikai koherencia tomográfiás szkenner segítségével történik. A fejlesztők azt remélik, 2017-re a módszer megkapja a jóváhagyást, és bekerülhet a klinikai gyakorlatba.

A bőrrák diagnózisa a sejtek és szövetek megfigyelésén alapul, így lehet hasznos a korai felismerésben a szkenneres eljárás. Ha endoszkóppal kombinálják, más betegségeket, többek közt a bélrákot is idejében fel lehet ismerni.

Az új technológia dinamikus képeket készít nagy sebességgel, így szövetmintavétel (biopszia) nélkül felállítható a csaknem 90 százalékos találati arányú diagnózis. A diagnózis is sokkal kevesebb időt vesz igénybe, mint a biopszia után, amikor várni kell az eredményre.

A több mint egy évtizede kezdődött kutatás eredményeit Tajvan oktató kórhazaiban tesztelték: többnyire bőrrák kimutatására használták.

melanoma, optikai koherencia tomográfiás szkenner, bőrrák

2015-04-23 20:41:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop