Hirdetés

A pókanyajegyek és a seprővénák

Az értágulatok egyik leggyakoribb fajtája az úgynevezett pókanyajegy. Nevét pókra emlékeztető alakjáról kapta: ugyanis egy középső kiemelkedő részből és abból póklábszerűen szerteágazó apró erekből épül fel.

pókanyajegy, seprővéna |

InforMed Hírek20   InforMed | Szabó, L.

Kép: Getty Images

Nemcsak az arcon, hanem a nyakon, a törzs felső részén és a karokon is megfigyelhetjük. Valószínűleg női nemi hormonhatás következménye, mivel gyakran jelentkezik terhesség alatt, vagy fogamzásgátlók rendszeres szedése kapcsán. A női hormonok lebontásában fontos szerepet játszó máj egyes betegségeiben is (pl. fertőzés vagy rendszeres alkoholfogyasztás okozta májkárosodás) testszerte láthatunk ilyen értágulatokat. Pókanyajegyek nem ritkán gyermekeken is megjelennek, minden különösebb ok nélkül. 

Kezelését nem érdemes elhamarkodni, mivel a gyermekkori és a terhességi pókanyajegyek visszafejlődhetnek. Maradandó esetben leghatásosabb a központi rész kiégetése elektromos tűvel. Ez általában kozmetikailag tökéletes megoldást eredményez. Kiújulás esetén az eljárást többször meg lehet ismételni, maradandó nyom nélkül.

Pókanyajegy az arcbőrön

A vénatágulatok esztétikailag különösen zavaró fajtái a "seprővénák". Ilyenkor többnyire a combon apró tágult vénák jól látható seprő vagy háló alakzatot képeznek egy központi véna körül. Többnyire jelentősebb súlynövekedés vagy terhesség kapcsán alakulnak ki, de okozhatja fogamzásgátlók szedése is. A lábfej szélein koszorú formában rendeződött vénatágulatok az alsó végtag kezdődő vénás (vivőeres) keringésének elégtelenségére hívhatják fel a figyelmet.

A seprővénák megszüntetését szklerotizáló injekcióval végzik. Ekkor nagyon vékony tűvel olyan anyagot juttatnak az érbe, melynek hatására az érfalak maradandóan összetapadnak. Ilyen űrterükben a véráramlás megszűnik, az ér láthatatlanná válik. Az eljárást követően a végtagra néhány napig rugalmas pólyát helyeznek fel. A módszer kórházi befekvést nem igényel. A pólya viselése mellett a fizikailag nem megerőltető mindennapi tevékenység elvégezhető.

pókanyajegy, seprővéna

2022-11-15 11:22:58

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop