Hirdetés

A haj

Legállandóbb szőrzetünk a haj. Az embertani felosztás szerint több mint ötven embertípus jellegzetes szőrzetet: egyenes, hullámos, göndör, gyapjas stb. hajat visel.

haj, haj szerkezete |

Bőrbetegségek és bőrvédelem   SubRosa Kiadó | Marczell, I.

A hajas fejbőrön - a testfelszín szőrzetéhez viszonyítva - a haj sűrűsége háromszoros. Egy vörös hajú ember mintegy 30, egy fekete hajú 100, egy szőke körülbelül 150 ezer szál hajat visel, amely - ha nem vágják le - 60-80 centiméteres hosszúságot érhet el. Természetes hajhullásunk naponta 30-50 szál; ha ez a szám több 50-80-nál, akkor már kóros hajhullásról kell beszélnünk. A hajhullás mértéke ősszel fokozottabb a szezonálisan súlyosbodó seborrhoea és a hideghatás vérkeringést rontó hatása miatt.

A csecsemő haja vékony, selymes szálú. Általában 7-10 éves korban erősödik, sűrűsödik, majd kamaszkorban válik dússá, erőssé; ekkor nőnek erős szőrzetté a hajlatokban, illetve a nemi szervek körüli, addig pihés szőrszálak is. Az időskor kezdetén általában csökken a haj sűrűsége, festéktartalma, ugyanakkor a test egyéb felületein erősödhet a szőrzet.

Hajunk szerkezete, képződése, növekedése, mennyisége pontosan követi életkorunkat, és ugyanúgy tükrözi egészségi állapotunkat, akár a bőrünk.

A hajszál közelről

A hajszál felszínén pikkelyes vagy palatető-szerkezethez hasonló, elszarusodott sejtekből álló réteg található.

A lemezek a hajszál növekedésének irányában, a hajtőtől a hajvég felé haladva fedik egymást, egészséges hajnál szorosan egymáshoz simulva védik a haj belsejét. Ez alatt foglal helyet a kéregrész, amely a haj színét meghatározó festékanyagot tartalmazza.

A haj színe a festékszemcsék kémiai összetételétől, mennyiségétől, elhelyezkedésétől függ. Nem tartalmaz festéket a vörös, keveset a szőke és sokat a fekete haj. A festéket tartalmazó réteg alatt lévő velőállomány a hajszál hagymájából táplálkozik. A hajhagyma a szőrtüszőben ülve, hajszálerektől körülvéve jut tápanyaghoz. A hajhagyma és a szőrtüsző, illetve a váladékát a szőrtüszőbe ürítő faggyúmirigy együttesen növeszti, táplálja, festi, fényezi hajunkat.

Az egészséges haj feltétele az egészséges szervezet. Egészséges embernek sűrű növésű, a ráeső fényben csillogó, rugalmas tapintású haja van.

A hajápolás alapja a haj tisztán tartása. A szépen ápolt, gondozott, fésült haj megnyerő külsőt ad, az elhanyagolt hajzat visszatetszést kelt, egyben bakteriális, gombás fertőzések melegágya lehet.

haj, haj szerkezete

2007-11-21 13:11:10

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop