Hirdetés

Nyugat-Európa támogatja az eutanáziát

Tizenkét nyugat-európai országban végzett felmérés szerint a válaszadók többsége támogatja, hogy a halálos betegek orvosi segítséggel kövessenek el öngyilkosságot. Európában jelenleg négy ország engedélyezi az eutanáziát.

eutanázia, "kegyes halál" |

InforMed Hírek10   InforMed | ELTE, TáTK

Tizenkét nyugat-európai országban végzett felmérés szerint a válaszadók többsége támogatja, hogy a halálos betegek orvosi segítséggel kövessenek el öngyilkosságot. Európában jelenleg négy ország engedélyezi az eutanáziát.

A Swiss Medical Lawyers Association (SMLA) végeztette azt a felmérést, amelynek eredményei rámutatnak, az eutanáziát illetően a törvényi szabályozás nincs összhangban az emberek akaratával. Az egészségügyi jogszakértőket tömörítő szervezet 12 európai országban végzett kutatása ugyanis azt találta, bár egyik országban sem engedélyezett a támogatott öngyilkosság, a lakosság átlag háromnegyede mégis helyesli azt.

A kutatás Ausztriában, az Egyesült Királyságban, Dániában, Finnországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Írországban, Olaszországban, Portugáliában, Spanyolországban és Svédországban készült. Ezek közül Németországban és Franciaországban tárgyalnak csak a honatyák arról, engedélyezzék-e, hogy a gyógyíthatatlan betegek, súlyos fogyatékkal élők, illetve kezelhetetlen fájdalommal járó betegségben szenvedők támogatott öngyilkosságát. Európában jelenleg négy ország, Belgium, Luxemburg, Hollandia és Svájc törvényesítette az eutanáziát.

A felmérés eredményei szerint a németek helyeslik a leginkább, hogy az emberek eldönthessék, mikor és hogyan kívánnak meghalni. A németországi 87 százalékos támogatottsági aránytól a Dániában mért 71 százalékos arányig terjed az egyetértési skála. A sorból egyedül a görögök lógnak ki, ahol csak 52 százalék helyesli a támogatott öngyilkosságot.

Az adatok szerint a válaszadók közül sokan hajlana arra, hogy ha a szükség úgy hozza, maguk is segítséget kérjenek életük befejezéséhez. A hajlandóság 78 százalékos aránnyal Spanyolországban a legnagyobb, Németországban 77, Franciaországban 75 százalékos. A kérdésben ismét a görögök mutatnak a legkisebb, 56 százalékos egyetértést.

A nyugat-európaiak háromnegyede egyetért azzal, hogy csak orvos vagy képzett egészségügyi szakértő nyújthasson segítséget, és a többség természetesen egyetért azzal is, hogy egy orvos se veszítse el praxisát azért, mert segít egy betegének meghalni.

A megkérdezettek 30 százalékos arányban értenek egyet azzal, hogy előfordulhat, hogy a beteg családi vagy orvosi nyomásra dönt az öngyilkosság mellett, de ugyanilyen arányban vannak azok, akik szerint ez a feltételezés valószerűtlen.

eutanázia, "kegyes halál"

2012-12-18 06:19:21

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop