Hirdetés

Beteg hipochonderek

Hipochondernek lenni nem túl mulatságos dolog. Hiszen amíg a képzelt betegek borzasztó félelmeket élnek át, addig a környezetük nem veszi őket komolyan, sőt néha még mulat is rajtuk. Többségünknek sejtelme sincs arról, hogy a hipochonder címkével megbélyegzett emberek közül milyen sokan szenvednek a depresszió valamelyik vállfajától!

hipochonder, félelem, képzelt beteg |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Marton, G.

Már az ébredés is rettenetes. A fürdőszobai tükör a krónikus vesebaj tipikus sápadtságát mutatja, a fénytelen, gyér haj pedig nyilván súlyos anyagcserezavar következménye. Miközben a sápadt fülcimpák vérszegénységről árulkodnak. De vajon mit jelentenek azok a fehér foltok? Vajon melyik tart majd ki tovább - a meggyengült szív vagy a beteges máj?

Kedves Olvasó, ha Önnek mindez idegenül hangzik, akkor ne is törődjön velük, és lapozzon bátran tovább. Ám amennyiben megérintik a fenti mondatok, tartson velünk. Cikkünk segítségével megismerhet egy másfajta életet, a hipochonderek világát.

Tehát még mindig ott áll a hipochonder a tükör előtt, és árgus szemekkel figyeli a különböző halálos betegségek fenyegető tüneteit magán. Nos, aki magára ismer, annak épp itt az ideje, hogy véget vessen ennek a tarthatatlan állapotnak! Gyerünk, álljunk be a zuhany alá! Utána mindig egészségesebbnek néz ki az ember - legalábbis néhány percig.

Minden nyolcadik ember hipochonder, és sajnos úgy tűnik, bizony elég sokan vannak ilyen nyolcadikok. A hipochonderek az intelligens és érzékeny emberek csoportjába tartoznak, akik folyton felteszik a kérdést: vajon lehete valaki egyáltalán egészséges a milliónyi ugrásra kész baktérium, vírus jelenlétében?

MINT ÖRDÖG A TÖMJÉNT...

Néhány hipochonder úgy kerüli az orvosokat, mint az ördög a tömjént, így inkább feltűnés nélkül szenvednek. Ők azok, akiknek a fürdőszobája tele van különféle gyógyszerekkel, orvostól orvosig vándorolnak fájdalmas terhükkel - újból és újból kivizsgáltatják szívüket és veséjüket, de hát mindhiába. Többségüket egy idő múlva súlyos pszichoszomatikus esetként könyvelik el, és már gyakran akkor sem veszik komolyan őket, ha tényleg baj van. Az orvosok nem szeretik azokat a "hivatásos betegeket", akik az orvosi könyveket és szakcikkeket bújva bámulatos betegség és tünetismeretre tesznek szert. Ráadásul az ő esetükben a pszichoterapeuták is rendszerint csődöt mondanak. A páciens ugyanis a szívbajáról szeretne beszélni, míg a terapeuta a probléma vonatkozásairól, vagyis például a korai gyermekévek nyomasztó élményeiről.

"Miért nem ért meg senki sem?" - teszik fel a kérdést az e kórban szenvedők. Ha alaposabban körülnézünk, úgy tűnik: hipochonderekkel vagyunk körülvéve, hiszen eleve minden nyolcadik ember az. Biztos van olyan ismerősünk, aki minden betegtájékoztatót pánikkal tanulmányoz át, élelmiszereit vitamin és ásványianyagtartalmuk szerint különbözteti meg, és gondosan összeválogatja, hogy mit mivel és mikor fogyaszt csak el. Ő az, aki még séta közben is pulzusszámlálót visel, s ki tudja már, hogy hány pszichoanalízisbe vágott bele.

SZIMBOLIKUS SEGÉLYKIÁLTÁS

A képzelt betegek az irodalomban s az életben egyaránt nevetséges figurák. Csupán nekik nincs min nevetniük. Halálfélelmük miatt állandóan riadókészültségben vannak. A félelem páncélt von köréjük, amelyen semmi sem tud áthatolni. A megváltó "negatív" diagnózis után még mindig besurranhat náluk az a gondolat, hogy végül is az orvos is tévedhet. S ezzel újra benne csücsülnek jó öreg pánikuk kellős közepén.

Nagyon rossz számukra, ha az orvos ilyen habozó félmondatokat mond: "Várjunk még, amíg..." vagy "Egyelőre nem látok okot az aggodalomra..."

Ilyenkor az orvosok nem veszik észre, hogy velük szemben a megtestesült emberi aggodalom áll, s ő azt akarja, hogy komolyan vegyék. Az orvosoknak tanulmányozniuk kell még a hipochondriát! Ez azonban már akkor zátonyra fut, ha nem vizsgálják meg, hogy mi búvik meg az állandóan leselkedő halálfélelem mögött. Hipotézisekből persze nincs hiány. A "pszichoszakemberek" leggyakrabban nárcisztikus személyiségzavarról, egy a korai gyermekkorban szerzett félelemneurózisról, állandósult, tudattalan figyelem és szeretet megszerzésről beszélnek hipochondria esetén. Mindez pedig olyan szimbolikus segélykiáltás, amelynek nincs nyilvánvaló oka.

MIÉRT KELT PÁNIKOT AZ AGY?

Az agykutatók mára már bebizonyították a régi gyanút: a hipochondria a depresszió val rokon és a legrosszabb esetben antidepresszánssal kezelhető betegség. Létezik egy "hírvivőanyagfeltételezés", ami azt állítja, hogy a hipochondereknél az agy vagy túl sok pánikkeltőt vagy túl kevés pánikgátlót termel.

Ha szorongásaink egy tárgy köré csoportosulnak, azt fóbiának hívják. Némelyeknél ez a félelem különböző dolgok között ugrál, változik állandóan. A félelem több féle alakot vehet fel. Más félni egy vizsgától, attól, hogy a metró benn ég az alagútban vagy hogy baleset ér minket. Ám repülésiszonytól, víziszonytól, tériszonytól is szenvedhetünk, vagyis azoktól a szituációktól, amelyeket nem mi irányítunk. Ez a félelem tulajdonképpen normális, csak a félelem mértéke tesz különbséget a kóros és a még normális érzés között.

NE FUSSUNK EL FÉLELMEINK ELŐL!

Egy hipochondert meggyógyítani hosszadalmas kezelés, és óriási türelmet igényel orvostól, betegtől egyaránt.

Először is milliméterről milliméterre meg kell vizsgálni a pácienst - majd ha nem találtak semmit, egészségesnek nyilvánítják. A dolog legnehezebb része ezután következik, amikor is a hipochonder számára is érthetően kell elmagyaráznia az orvosnak azt, hogy akkor miért zakatol mégis úgy a szíve, s hogy miért olyan kemény a nyi rokcsomója, jóllehet sehol sincs a szervezetében látható gyulladás. Így a félelem feleslegessé és értelmetlenné válik. A terápia folyamán a páciensek megtanulják, hogyan zárjanak le egy-egy pánikrohamot. Legjobban bevált módszerek a relaxációs gyakorlat, a testmozgás, a zene, és mindezt pszichoterápiás beszélgetéssel is ki kell egészíteni.

JÓ HÍR!

Minden hipochonder számára van egy-két jó hírünk:

  • Valójában semmi sem hiányzik számukra a bizakodáson kívül. Ezért az önbizalom megerősítése a legfontosabb cél és egyben gyógyír is.
  • Egyszerűbb esetekben a sok mozgás jó öngyógyító terápiának számít. Több tanulmány mutatja, hogy a rendszeres testedzés segítség a pánikrohamok ellen. Az az új felismerés, hogy az agy hírvivő anyagai (szerotonin, endorfinok...) mozgással stimulálhatóak, reménnyel kecsegtet, mivel súlyos esetekben csak az antidepresszánsok segíthetnek.

Feltéve persze, ha nem akarunk havonta vizsgálatra menni és időről időre bebizonyítatni, hogy sem TBC-ben, sem allergiás bőrgyulladásban nem szenvedünk. Végső vigaszként pedig nem árt, ha tudjuk: az ember hipochonderként is nagyon sokáig elélhet. Főképp, ha szokása szerint állandóan orvossal ellenőrizteti az állapotát...

FONTOS!

A hipochondria kezdetben többnyire valóban komolyabb szervi és strukturális elváltozások nélküli panaszok és szorongás halmaza. Ám a félelem mindig egy hívás: ha valaki túl sokat töpreng egy bajon, előbbutóbb meg is teremti azt magának. Legyen szó balesetről vagy akár daganatról. Ezért a hipochondriát mindig komolyan kell venni, és a legnagyobb gondoskodással kell kezelni. Feltétlen fontos az alaptalan félelmek, szorongás mielőbbi oldása és az egészséges önbizalom, a kellő önértékelés helyreállítása.

JÓ TUDNI!
  • Kiváló hangulatjavító, ha aromamécsesben citromfű, fahéj és ilangilangolaj keveréket párologtatunk.
  • Hasonlóan jó hatású feszültségoldó az orbáncfű is, amit tea, alkoholos kivonat vagy kapszula formájában vehetünk magunkhoz.
  • Azoknak, akik szívesen fogyasztanak gyógyteát, a következő keveréket ajánljuk: orbáncfű, citromfű, hársfa, cickafark, kamilla, édesgyökér. Az édesgyökér kivételével egyenlő arányban keverjük össze a gyógynövényeket, majd egy púpozott evőkanálnyit forrázzunk le 1 liter forró vízzel. Hagyjuk 10 percig állni, végül öntsük hozzá a 12 órája 2 dl langyos vízben ázó 1/2 teáskanálnyi édesgyökeres oldatot. Hat hétig naponta 0,5-1 liternyit fogyasszunk el ebből a teából.



A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
hipochonder, félelem, képzelt beteg

2002-07-25 11:52:37

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop