Skizofrénia és az omega-3 zsírsavak

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítők sok évvel a szedésük után is megakadályozzák a skizofrénia és más elmebetegségek tüneteinek fellépését - írták ausztrál és osztrák kutatók. A Melbourne-i Egyetem és a Bécsi Orvosi Egyetem kutatói eredményeiket a Nature Communications legújabb számában ismertetik.

omega-3, telítetlen zsírsav, skizofrénia, elmebetegség | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A skizofrénia leggyakoribb tünetei a hallási és látási hallucinációk, paranoid téveszmék. Leggyakrabban serdülő vagy fiatal felnőttkorban alakul ki a betegség, a tünetei hirtelen vagy fokozatosan jelentkezhetnek. A betegség a népesség 1 százalékát érinti, de ha az első fokú rokonság körében van skizofrén, a betegség kialakulásának valószínűsége más családtagoknál eléri a 10 százalékot. A genetikai és környezeti okokra egyaránt visszavezethető betegségnek jelenleg nincs gyógyszere, de enyhíthetők, vagy akár teljesen meg is szüntethetők a tünetek.

A tudósok régóta kimutatták, hogy a skizofrének esetében lényegesen csökken a többszörösen telítetlen zsírsavak, különösen az omega-3 és az omega-6 szintje a sejtmembránokban.

A Melbourne-i Egyetem kutatócsoportja 2010-ben számolt be arról, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények 12 héten át történő adagolásával akár egy évvel is késleltethető a magas kockázati csoportba tartozóknál a klinikai tünetek jelentkezése.

A vizsgálatokban 13 és 25 év közötti fiatalok vettek részt, közülük 41-en táplálékkiegészítőt, míg a kontrollcsoport 40 tagja placebót kapott. A kutatók csaknem 7 éven át követték nyomon a résztvevőket. Az omega-3 zsírsavakat szedő 41 személy közül csupán 4-nél (9,8 százalék) léptek fel a pszichotikus tünetek, míg a kontrollcsoportban a 40 résztvevő közül 16-nál (40 százalék). A placebót szedőknél ráadásul gyorsabban alakultak ki a betegség tünetei.

A kutatók rámutattak, hogy a vizsgálatokat kisszámú résztvevő bevonásával végezték, így a projekt folytatását tervezik, és tisztázni kell az alkalmazott kezelés hatásmechanizmusát is.

| omega-3, telítetlen zsírsav, skizofrénia, elmebetegség
2015-08-12 20:58:50


Hogyan okoz infarktust a stressz?

A stresszről köztudott, hogy növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de most a Harvard Egyetem orvostudományi karának kutatói felállítottak egy elmélete...


Évi 1000 milliárd dollárt kár okoz a dohányzás a világgazdaságnak

A dohányzás évi 1000 milliárd dollár kárt okoz a világgazdaságnak az egészségügyi többletköltségek és a kieső munka által, miközben a dohányáruk megadóztatás...


Januári mélabú

Az ünnepek után sokunknak nincs kedve semmihez, pláne újra dolgozni menni. A Lancaster-i egyetem professzora, Cary Cooper, nevet is adott a tünetegyüttesnek: heveny ünnep ut...


Gyakori étkezési zavarok

Az étkezési zavarban szenvedők - bár sokan titkolják, vagy nem ismerik fel betegségüket - egyre nagyobb számban keresik fel az orvost.


Az emberek negyven százaléka magányos az okostelefonja nélkül

Reprezentatív felmérések szerint a vizsgált emberek negyven százaléka magányosnak érzi magát az okostelefonja nélkül - ismertette Kalamár Hajnalka klinikai szakpszi...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^