Skizofrénia és az omega-3 zsírsavak

Az omega-3 többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítők sok évvel a szedésük után is megakadályozzák a skizofrénia és más elmebetegségek tüneteinek fellépését - írták ausztrál és osztrák kutatók. A Melbourne-i Egyetem és a Bécsi Orvosi Egyetem kutatói eredményeiket a Nature Communications legújabb számában ismertetik.

omega-3, telítetlen zsírsav, skizofrénia, elmebetegség | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A skizofrénia leggyakoribb tünetei a hallási és látási hallucinációk, paranoid téveszmék. Leggyakrabban serdülő vagy fiatal felnőttkorban alakul ki a betegség, a tünetei hirtelen vagy fokozatosan jelentkezhetnek. A betegség a népesség 1 százalékát érinti, de ha az első fokú rokonság körében van skizofrén, a betegség kialakulásának valószínűsége más családtagoknál eléri a 10 százalékot. A genetikai és környezeti okokra egyaránt visszavezethető betegségnek jelenleg nincs gyógyszere, de enyhíthetők, vagy akár teljesen meg is szüntethetők a tünetek.

A tudósok régóta kimutatták, hogy a skizofrének esetében lényegesen csökken a többszörösen telítetlen zsírsavak, különösen az omega-3 és az omega-6 szintje a sejtmembránokban.

A Melbourne-i Egyetem kutatócsoportja 2010-ben számolt be arról, hogy az omega-3 zsírsavakat tartalmazó készítmények 12 héten át történő adagolásával akár egy évvel is késleltethető a magas kockázati csoportba tartozóknál a klinikai tünetek jelentkezése.

A vizsgálatokban 13 és 25 év közötti fiatalok vettek részt, közülük 41-en táplálékkiegészítőt, míg a kontrollcsoport 40 tagja placebót kapott. A kutatók csaknem 7 éven át követték nyomon a résztvevőket. Az omega-3 zsírsavakat szedő 41 személy közül csupán 4-nél (9,8 százalék) léptek fel a pszichotikus tünetek, míg a kontrollcsoportban a 40 résztvevő közül 16-nál (40 százalék). A placebót szedőknél ráadásul gyorsabban alakultak ki a betegség tünetei.

A kutatók rámutattak, hogy a vizsgálatokat kisszámú résztvevő bevonásával végezték, így a projekt folytatását tervezik, és tisztázni kell az alkalmazott kezelés hatásmechanizmusát is.

| omega-3, telítetlen zsírsav, skizofrénia, elmebetegség
2015-08-12 20:58:50


Szülés utáni depresszió férfiaknál

Gyakori a depresszió a szülés előtti és utáni hónapokban a férfiaknál, ami a család életminőségét is befolyásolja - állapította az Auckland-i Egyetemen tanulmánya...


Autizmus: korai jelek

Az agyról készített MRI felvételek már jóval a tüneteinek megjelenése előtt utalnak az autizmus, állapította meg egy új amerikai tanulmány, mely a Nature című brit t...


A szociopata – Önnek van ilyen ismerőse?

A szociopata folyamatosan terrorizálja környezetét, de ezt nem mindig látható, érzékelhető módon teszi, sőt. A tettetés, színlelés, alakoskodás éppen úgy hozzátart...


Internetfüggőség-klinikát hoztak létre Horvátországban

Internetfüggőség-klinikát hoztak létre a zágrábi pszichiátrián, ez az első ilyen intézmény Horvátországban - közölte az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna hétfő...


Nem igaz, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz

Egy új-zélandi kutatás cáfolta azt a közkeletű nézetet, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz az egészségnek.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^