Hirdetés

Minden tizedik dolgozó volt már depresszió miatt távol munkájától

Minden tizedik dolgozó volt már depresszió miatt távol munkájától - állapították meg hét európai országban készült felmérésükben az Európai Depresszió Szövetség (EDA) kutatói.

depresszió |

MTI Hírek 2012 ;9

Az úgynevezett Mori-felmérést 7 ezer ember bevonásával Nagy-Britanniában, Németországban, Olaszországban, Dániában, Törökországban, Spanyolországban és Franciaországban készítették, eredményét az Európai Depresszióellenes Napon, hétfőn hozták nyilvánosságra.

A megkérdezettek átlagosan 20 százalékánál állapítottak meg addigi élete során valamikor depressziót, a diagnózis a leggyakoribb Nagy-Britanniában volt 26 százalékkal, a legkisebb előfordulási arányt pedig Olaszországban találták 12 százalékkal.

A depressziót tapasztalt dolgozók közöl a legtöbben Németországban, Dániában és Nagy-Britanniában maradtak távol munkájuktól valamennyi időre (61 százalék, 60 százalék és 58 százalék), míg a legkisebb arányban Törökországban (25 százalék) voltak távol emiatt.

Egy-egy depressziós epizód alatt az érintettek átlagosan 36 napot töltöttek távol munkájuktól, de a számok itt is szórtak a Nagy-Britanniában mért 41 naptól az Olaszországban kapott 23 napig.

A kérdőívben átlagosan minden negyedik érintett ember válaszolta, hogy nem mondta meg munkaadójának, hogy depresszió miatt maradt távol. Minden harmadik depresszióval diagnosztizált dolgozó pedig úgy érezte, hogy veszélybe kerülhet állása.

A megkérdezett 792 vezető harmada válaszolta, hogy nem kap formális támogatást a depressziós alkalmazottaival való foglalkozáshoz. Ezen a területen a brit vezetők álltak a legjobb helyen, a 117 résztvevő menedzser túlnyomó többsége úgy érezte, hogy támogatja a humánerőforrás-osztály.

"A felmérés eredménye azt mutatja, többet kellene tennünk, hogy növeljük a tudatosságot, és támogassuk a munkavállalókat és munkaadókat abban, hogy felismerjék és kezeljék a depressziót a munkahelyeken" - idézte Vincenzo Costigliolát, az EDA elnökét a BBC hírszolgálata.
depresszió

2012-10-01 12:36:08

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop