Hirdetés

Mobbing: lelki erőszak, zaklatás

Lelki erőszaknak nevezzük az egy vagy több célszeméllyel szembeni negatív, megfélemlítő, zsarnokoskodó magatartás ismétlődő mintáját, amelybe beletartozik mások minden apróságba beleakadó bírálata, mások értékeinek és elismerésének elutasítása, mások lejáratása, és még egy sor más viselkedésforma.

mobbing, lelki erőszak, zaklatás |

InforMed Hírek14   InforMed


A csoportosan, „bandában” elkövetett lelki erőszak esetén a célszemélyt általában emberek egy egész csoportja üldözi. Minden csoportnak van azonban vezére. Ha ez a vezér extrovertált, kifelé forduló típus, világos, ki az, aki a lelki terrort alkalmazza és veszi rá a többieket ugyanerre. Ha azonban a bandavezér introvertált, befelé forduló, akkor nagy valószínűséggel a háttérben marad, és a csoport tagjait manipulálja, hogy lelki erőszakot alkalmazzanak a kiszemelt célszeméllyel szemben. Az introvertált bandavezérek sokkal veszélyesebbek, mint az extrovertáltak.

Egy erőszakos, megfélemlítő szituációban a bandavezér érzelmi kielégülést nyer abból, hogy feltüzeli a támogatóit – ezek lehetnek kisebb csoportok, utánzók vagy felvilágosulatlan, tapasztalatlan, éretlen személyiségű, vagy érzelmileg hátrányos helyzetű és értéktelen egyének –, hogy ellenséges interakcióba kerüljenek a kiválasztott célszeméllyel. Ha ez a folyamat beindult, a bandavezér a többieket közös megegyezés alapján romboló tevékenységre ösztönzi, amiből neki óriási elégtétele származik – ez a pszichopata személyiségű emberek jellemzője.

A lelki erőszakot alkalmazó pszichopaták egyik jellemző tulajdonsága, hogy az ún. „wannabe”-típusokra támaszkodnak, ezek nem pszichopata személyiségű, kisebb zsarnokok, akiknek minden vágyuk, hogy hasonlítsanak az általuk kiválasztott ideálra. A bandavezér segíti ezeket céljaik elérésében, ami általában bizonyos hatalmi pozíciók megszerzése. Ha ez megtörtént, a wannabe, épp a kompetenciája hiánya miatt függő viszonyba kerül a főpszichopatától, ami azzal jár, hogy oktalan, ám készséges bábként funkcionál. Kiváló szürkeöltönyös ingyenélő lesz belőle bármely cégnél. További tulajdonsága, hogy mivel nincs meg a pozíciójához szükséges kompetenciája, ahhoz sem elég intelligens, hogy felfogja talpnyaló szerepkörének valódi természetét.

A lelki erőszak megnyilvánulási folyamatában a célszemélyt olyan vitákba kényszerítik bele, amikért látszólag a csoport kisebb zsarnokai a felelősek, a vezér rejtve marad. Annak, hogy a pszichopata bandavezérről többszöri alkalommal sem derül ki a valódi viselkedése, az az oka, hogy senki sem akarja elhinni, hogy ő olyan szörnyeteg lenne, mint amilyen valójában. Ezért fordulhat elő, hogy sok pedofil vagy feleségverő évekig, sőt akár évtizedekig is elkerüli a büntetését. A naiv, felvilágosulatlan és tapasztalatlan emberek szemében elbűvölőknek és értelmeseknek tűnnek. A pszichopata bandavezérek valószínűleg a markukban tartják a humánerőforrás és a menedzsment embereit, és őket is manipulálják a célszemély megfélemlítésére és üldözésére.

A lelki erőszak-szituáció feloldásának aranyszabálya, hogy azonosítani kell a bandavezért, és csak rá kell összpontosítani, őt kell elszámoltatni. Ha valaki így tesz, számítson arra, hogy azonnal kialakul körülötte a megtévesztés, csalás és az álnokság hálója. Van, hogy a legjobb módszer elmenni, és nem hagyni többé, hogy ezek az emberek tönkretegyék a karrierünket, egészségünket és életünket. Abban a kevéssé valószínű esetben, ha a pszichopata zsarnok lelepleződik, majd felmond, az általa szított diszfunkció, agresszió és negatív érzelmek még évekig uralhatják a terepet.

Néhány szó a lelki erőszakot alkalmazó zsarnokról és a célszemélyről

Igen fontos tudni, hogy a zsarnok retteg attól, hogy alkalmatlansága és inkompetenciája lelepleződik, a célszemély sokszor már puszta erkölcsi fölényével, képzettségével, intelligenciájával, pozitív értékrendszerével kiváltja az üldöztetését.

Vannak jellemző szituációk vagy események, amelyek elindítják a lelki erőszakhullámot. Ilyenek a régi célszemély távozása, az átszervezés, vagy ha a célszemély a reflektorfénybe kerül, sikerei vannak, kiáll egy másik célszemély mellett, vagy a status quo megváltoztatására törekszik.

A célszemélyre általában jellemzők az alábbi tulajdonságok: sikeres, kitartó, elszánt, bátor, van humorérzéke, gyors, fantáziadús, innovatív, idealista, optimista, érzékeny, empatikus, segítőkész, szorgalmas, toleráns, magasra teszi a mércét.

Az „áldozat” szó helyett szándékosan alkalmazzuk a „célszemélyt”. Az áldozat fogalmához ugyanis igen sok téves mítosz tapad, ilyenek, hogy ő maga is felelős azért, hogy erőszakoskodnak vele vagy zaklatják, hogy gyenge, magányos, elszigetelt. Mindez épp fordítva igaz, ezek a tulajdonságok a lelki erőszakot alkalmazókra jellemzők. Téves az is, ha valaki összemossa a lelki erőszakot a szigorú menedzsmenttel. A jó igazgató igazgat, a rossz igazgató lelki terrort alkalmaz.

Mi a különbség a lelki erőszak és a zaklatás között?

A zaklatás nemkívánatos, sértő, tolakodó magatartás és mindig van szexuális, faji vagy fizikai eleme. Erőteljes a fizikai elem, a kontaktus és a személyes tér vagy tulajdon megsértése. Azért irányul a célszemélyre, mert az az, ami (nő, fekete, rokkant, stb.). A lelki erőszakot alkalmazók is mélyen előítéletesek, a szex, a nem, a faj azonban nem játszik náluk döntő szerepet a célszemély kiválasztásában, sokkal inkább annak kompetens volta. Az, akit zaklatnak, azonnal tisztában van ezzel a ténnyel; aki ellen viszont lelki erőszakot alkalmaznak, sokszor hónapokig, sőt, évekig észre sem veszi, eleinte ugyanis hajlamos felülemelkedni ezen a tényen.

Megjelent: InforMed Hírek/2; 2005.

mobbing, lelki erőszak, zaklatás

2018-08-30 17:52:20

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop