Hirdetés

Kanyaró védőoltás és az autizmus

Okozhat-e a kanyaró elleni oltás autizmust? Nem, állítják a szakemberek. Korábban felmerült az ok-okozati kapcsolat lehetősége, ugyanis az élő vírusokat tartalmazó oltásban lévő kórokozók egy elmélet szerint a bélben túlélve bélbetegséget okozhatnak, ami fokozott veszélyt jelentenek az olyan környezeti hatások szempontjából, amelyek autizmushoz vezethetnek.

autizmus, kanyaró, védőoltás |

InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.


Egy bélbeteg gyermekeket vizsgáló alapos kutatás arra a következtetésre jutott, hogy nincs kapcsolat az MMR (mumpsz-kanyaró-rubeola) oltás és a bélbetegségek kialakulása vagy az autizmus között. A 25 autista és 13 normál fejlődésű gyermek adatainak elemzése a szerzők szerint „biztos következtetéshez vezetett”.

A kutatók felhívták a figyelmet arra, hogy vizsgálatuk az MMR oltás és az autizmus közötti kapcsolatot vizsgálta, és nem tért ki más oltás-autizmus elméletekre, így eltekintett attól a kérdéstől is, hogy az oltóanyagokban tartósítószerként felhasznált, és higanyt tartalmazó thimerosal vezethet-e autizmus kialakulásához. Az MMR oltás nem tartalmaz thimerosalt.

Az amerikai Alapítvány a Fertőző Betegségekért elnöke szerint ezek az eredmények végleg lezárják az MMR oltás és az autizmus kapcsolatát érintő vitákat. „A meggyőző eredmények pontosan a korábbi elméletből kiindulva születtek: így kellett volna már az elején vizsgálni a kérdést” – fogalmazott a szakember.

1998-ban brit kutatók vetették fel, hogy a bélben túlélő kanyaróvírusok autizmus kialakulásához vezethetnek. Ez a kutatócsoport később visszavonta eredményeit, azonban 2002-ben egy kutatás során állítólag kanyaróoltásból származó vírusokat találtak bélbetegségben szenvedő autista gyermekek beleiben.

Az új vizsgálat több laboratóriumban, a legújabb diagnosztikai módszerek segítségével vizsgálta a kérdést, és mindössze két gyermeknél (egy egészségesnél és egy autistánál) sikerült nyomokban kanyaróvírust kimutatni.

Ezen túl az is elmondható, hogy a 25 autista gyermekből mindössze öt kapott MMR oltást azelőtt, hogy a bélbetegség és a fejlődési zavar megjelent volna.

A szerzők felhívták a figyelmet: ez a vizsgálat is megerősítette azt a tényt, hogy az autista gyermekeknél gyakran állnak fenn rejtett vagy kezeletlen bélpanaszok, ennek hátterében azonban biztosan nem az MMR oltás áll.

A bélpanaszok jó eséllyel az autista esetek egynegyedénél megjelenő fejlődésbeli elmaradás talaján alakulnak ki. Egyes esetekben normál fejlődés mellett jelentkezik az autizmus, másoknál az autista tünetek vezetnek a fogyatékosság kialakulásához.

autizmus, kanyaró, védőoltás

2008-09-10 06:09:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop