Ön is hipochonder?

Mindenki ismer képzelt betegeket. Netán Ön is hipochonder? Nézzük, mit is kell tudni a hipochondria néven ismert kóros állapotról.

hipochondria, képzelt beteg, fóbia | InforMed Hírek13   InforMed | Dobos, L.; Glanz, J.

Mi a hipochondria?

Kényszeres, szinte megszállott gondolkodás- és viselkedésforma, rettegés valamilyen súlyos betegségtől, ami egy vagy több testi tünet félreértelmezéséből ered.

A képzelt betegek meg akarnak gyógyulni

A hipochonderek nem ülnek ölbe tett kézzel, és nem várják, hogy a kaszás lesújtson rájuk. Nem akarnak meghalni, ezért folyamatosan zaklatják az orvost, vizsgálatokat és gyógyszereket követelnek, bármit, amitől azt hiszik, "meggyógyulhatnak".

Folyamatos váltják az orvosukat

A hipochonderek állandóan kritizálják az asszisztenst, aki vért vesz tőlük, hogy a rossz vérvételi technika miatt hamis laboreredményeik lesznek, és legalább olyan gyakran váltanak orvost is, mint Lady Gaga a frizuráját. A képzelt beteg legnagyobb bánata, hogy senki nem érti meg, milyen súlyos beteg is ő.

Profi öndiagnózisok

A sor fintora, hogy a hipochonderek egyik legnagyobb problémája a túl sok információ. Manapság, amikor igen nagy a bőség az Interneten, az öngyógyításra számtalan lehetőség nyílik. Ha a képzelt betegnek fáj a hasa, rákattint a "vakbélgyulladásra", és máris a pokol hetedik bugyrában találja magát, ahova csak néz, halálos veszedelem leselkedik rá.

A hipochonder és a gyakori betegségek

Érdekes, hogy az átlagos hipochondernek sosem valami ritka betegsége van, inkább rákos vagy AIDS-es, netán a divatos betegségek valamelyikében, mondjuk madár- vagy sertésinfluenzában szenved.
| hipochondria, képzelt beteg, fóbia
2015-07-06 13:40:35


Hogyan okoz infarktust a stressz?

A stresszről köztudott, hogy növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, de most a Harvard Egyetem orvostudományi karának kutatói felállítottak egy elmélete...


Évi 1000 milliárd dollárt kár okoz a dohányzás a világgazdaságnak

A dohányzás évi 1000 milliárd dollár kárt okoz a világgazdaságnak az egészségügyi többletköltségek és a kieső munka által, miközben a dohányáruk megadóztatás...


Januári mélabú

Az ünnepek után sokunknak nincs kedve semmihez, pláne újra dolgozni menni. A Lancaster-i egyetem professzora, Cary Cooper, nevet is adott a tünetegyüttesnek: heveny ünnep ut...


Gyakori étkezési zavarok

Az étkezési zavarban szenvedők - bár sokan titkolják, vagy nem ismerik fel betegségüket - egyre nagyobb számban keresik fel az orvost.


Az emberek negyven százaléka magányos az okostelefonja nélkül

Reprezentatív felmérések szerint a vizsgált emberek negyven százaléka magányosnak érzi magát az okostelefonja nélkül - ismertette Kalamár Hajnalka klinikai szakpszi...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^