Ön is hipochonder?

Mindenki ismer képzelt betegeket. Netán Ön is hipochonder? Nézzük, mit is kell tudni a hipochondria néven ismert kóros állapotról.

hipochondria, képzelt beteg, fóbia | InforMed Hírek13   InforMed | Dobos, L.; Glanz, J.

Mi a hipochondria?

Kényszeres, szinte megszállott gondolkodás- és viselkedésforma, rettegés valamilyen súlyos betegségtől, ami egy vagy több testi tünet félreértelmezéséből ered.

A képzelt betegek meg akarnak gyógyulni

A hipochonderek nem ülnek ölbe tett kézzel, és nem várják, hogy a kaszás lesújtson rájuk. Nem akarnak meghalni, ezért folyamatosan zaklatják az orvost, vizsgálatokat és gyógyszereket követelnek, bármit, amitől azt hiszik, "meggyógyulhatnak".

Folyamatos váltják az orvosukat

A hipochonderek állandóan kritizálják az asszisztenst, aki vért vesz tőlük, hogy a rossz vérvételi technika miatt hamis laboreredményeik lesznek, és legalább olyan gyakran váltanak orvost is, mint Lady Gaga a frizuráját. A képzelt beteg legnagyobb bánata, hogy senki nem érti meg, milyen súlyos beteg is ő.

Profi öndiagnózisok

A sor fintora, hogy a hipochonderek egyik legnagyobb problémája a túl sok információ. Manapság, amikor igen nagy a bőség az Interneten, az öngyógyításra számtalan lehetőség nyílik. Ha a képzelt betegnek fáj a hasa, rákattint a "vakbélgyulladásra", és máris a pokol hetedik bugyrában találja magát, ahova csak néz, halálos veszedelem leselkedik rá.

A hipochonder és a gyakori betegségek

Érdekes, hogy az átlagos hipochondernek sosem valami ritka betegsége van, inkább rákos vagy AIDS-es, netán a divatos betegségek valamelyikében, mondjuk madár- vagy sertésinfluenzában szenved.
| hipochondria, képzelt beteg, fóbia
2015-07-06 13:40:35


Szülés utáni depresszió férfiaknál

Gyakori a depresszió a szülés előtti és utáni hónapokban a férfiaknál, ami a család életminőségét is befolyásolja - állapította az Auckland-i Egyetemen tanulmánya...


Autizmus: korai jelek

Az agyról készített MRI felvételek már jóval a tüneteinek megjelenése előtt utalnak az autizmus, állapította meg egy új amerikai tanulmány, mely a Nature című brit t...


A szociopata – Önnek van ilyen ismerőse?

A szociopata folyamatosan terrorizálja környezetét, de ezt nem mindig látható, érzékelhető módon teszi, sőt. A tettetés, színlelés, alakoskodás éppen úgy hozzátart...


Internetfüggőség-klinikát hoztak létre Horvátországban

Internetfüggőség-klinikát hoztak létre a zágrábi pszichiátrián, ez az első ilyen intézmény Horvátországban - közölte az N1 horvát kereskedelmi hírcsatorna hétfő...


Nem igaz, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz

Egy új-zélandi kutatás cáfolta azt a közkeletű nézetet, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás jót tesz az egészségnek.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^