Hirdetés

Elektromos kezelés a pszichiátriában

Az elmúlt héten láttam a színházban a "Száll a kakukk fészkére" című darab premierjét. Mivel ott lévő ismerőseim már a szünetben érdeklődtek tőlem a műben sokat említett elektrosokkról, úgy gondoltam, érdemes röviden - a mai kor teljes tudományosságával - írnom róla. Először is: a korábban alkalmazott elektrosokk kifejezés hibás és rémisztő. Az eljárás ugyanis nem idéz elő semmiféle sokkot.

görcsterápia, konvulzió, elektrosokk |

Gyógy-ír   Kisalföld

Alapvetően elmondható róla, hogy hasonló a műtéti eljárásokhoz. Ez azt jelenti, hogy a beteget és hozzátartozóját kellően felvilágosítják az eljárásról, várható előnyeiről és esetleges kockázatáról. Ezt írásos beleegyező nyilatkozat formájában rögzítik, és csak ezután kerülhet sor magára a beavatkozásra. Az eljárás alkalmazhatóságát csak a megfelelő jogi keretek között szabad végezni.

Maga a kezelés nagyfokú körültekintéssel történik. Belgyógyász véleményezi, hogy az altatásban végzendő elektromos kezelés javasolható-e? Altatóorvos - aneszteziológus - végzi az altatást, és a pszichiáter maga a kezelést. A kezelésnél speciálisan képzett szaknővérek is jelen vannak.

A kezelést szakszóval ECT-nek, vagyis elektrokonvulziv terápiának nevezzük. Leegyszerűsítve: a fej két oldalára elektródokat helyeznek, és így hozzák létre a konvulziót. A konvulzió szó görcsöt jelent - ezért is hívták korábban a módszert görcsterápiának -, de látható görcs mégsem jön létre.

Az altatás során ezt a gyógyszerek segítségével történő teljes izomellazítás kíméletes és rendkívül humánus módja kiküszöböli.

Évtizedekkel ezelőtt a módszer alkalmazására lényegesen gyakrabban került sor, mint manapság. Elmondható, hogy ritkán és csak speciális eseteknél alkalmazzuk.

Az elektrosokk-kezelést Ugo Cerletti olasz elmegyógyász vezette be a klinikai gyakorlatba 1938-ban, azóta megítélése az évek során többször is változott.

Melyek ezek az esetek? Elsősorban az igen súlyos és gyógyszeres kezelésre nem reagáló depressziók képezik alkalmazási körét. Ilyen esetekben hatásossága felülmúlja a gyógyszerékét.

Olyan súlyos pszichiátriai kórképekben, mint például a nagyfokú gátoltsággal járó tudathasadás, skizofrénia, is hatékony lehet. A javulás sokszor meghökkentően pozitív lehet, és kellő körültekintéssel alkalmazva mellékhatása minimális.

A régebben alkalmazott eljárásoknál előfordult átmeneti emlékezetkiesés, de a korszerű kivitelezésnél ez már nem fenyeget.

A korszerű pszichiátriai gyógyszerek alkalmazása nyomán az ECT alkalmazási területe visszaszorult, de ha a pszichiátriai betegség természete megkívánja, nem mellőzhető alkalmazása - a beteg érdekében.

görcsterápia, konvulzió, elektrosokk

2007-12-13 12:02:18

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop