Hirdetés

Az önsegítő csoportok terápiás haszna

Sokan hallottak már az Anonim Alkoholistákról és más önsegítő csoportokról, de kevesen tudják, mi is folyik valójában ezeken a gyűléseken.

függőség, csoportterápia, önsegítő csoportok |

InforMed Hírek9   InforMed | Dobos, L.

Bár a különféle szervezetek különféle segítő technikákkal élnek, a legtöbb csoportterápia alkalmaz egyet vagy többet az alábbiak közül:

Felvilágosítás

Legyen a csoportterápia célja a depresszió leküzdése vagy egy szenvedélybetegség elleni harc, a csoport bizonyos fokú felvilágosítást nyújt a témával kapcsolatban. Ez lehet előadás vagy felolvasás annak érdekében, hogy az új tag megértse a helyzetét, és javaslatokat kapjon problémája megoldására.

Megerősítés

A legtöbb csoportban van alkalom a gondok megosztására és arra, hogy a tagok bátorítsák, támogassák egymást, és megosszák egymással tapasztalataikat.

Beismerés

A változás felé tett út küzdelmeiről, csalódásairól azért érdemes beszámolni a csoport többi tagjának, mert ők ugyanazzal harcolnak, ugyanaz a céljuk, és mindenkinek javára válik a másik történetének meghallgatása, valamint a kis győzelmek közös megünneplése. Sokan érzik úgy, hogy kell egy hely, ahol elmondhatják másoknak, hogyan estek be a gödörbe, és hogyan próbálnak meg kijutni onnan.

A cselekvés programja

A legtöbb csoportterápiás ülésen arra bíztatják a résztvevőket, tegyenek lépéseket céljuk elérésének érdekében. Ha például valaki józan akar maradni, a csoport támogathatja abban, hogy ne igyon, járjon el a gyűlésekre és rendszeresen vegye igénybe támogatója segítségét. A fogyni vágyókat a csoport arra ösztönzi, vezessenek naplót vagy járjanak az edzőterembe egyik társukkal.

Health.com
függőség, csoportterápia, önsegítő csoportok

2011-01-24 10:29:05

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop