Hirdetés

Autogén tréning

Ha beteg elmegy orvoshoz, megtörténik a kivizsgálás, gyógyszert kap, amitől egyrészről enyhülnek tünetei, másfelől gyógyulnak a szervezet azon elváltozásai, amelyek a betegséget okozzák. Lelki betegségek esetében a gyógyulás nem ilyen egyszerű.

autogén, tréning |

Gyógy-ír   Kisalföld | Belényessy, I.

A gyógyszerek csökkentik a feszültséget, feloldják a depressziós hangulatot, de nem szüntetik meg azt a patológiás életformát, amelybe a páciens hónapok, néha évek során belekényszerült, nem szüntetik meg azokat a károsan ható külső tényezőket sem, amelyek a betegség kialakulásáért felelősek, s amelyeket a beteg önmaga számára nem is képes tudatosítani.

Emiatt van jelentősége a terápiás segítségnek. Az egyéni terápiák hármas elv alapján, személyre szabottan épülnek fel. A hármas egység a következő:

a) tanuljon meg a beteg bánni a feszültségeivel, azokat tudatosan, autogén tréning segítségével levezetni;

b) életmódján úgy tudjon változtatni, hogy a mindennapokban nagyobb hangsúlyt kapjon a személyiség megkívánta életminőség;

c) javuljon önismerete, képes legyen az élethelyzetéből, kapcsolatrendszeréből adódó konfliktusok felismerésére

Az autogén tréning - az egyénre szabott terápia összetevőinek egyike - olyan pszichoterápiás technika, amelynek segítségével a páciens feszültséget vezet el.

A módszer kidolgozása Schultz nevéhez fűződik, a magyar formula kialakításában dr. Bagdy Emőkének és munkacsoportjának volt jelentős szerepe.

A módszer technikailag a hipnózissal és jógával rokonítható. Fontos eleme az ellazulás. Az ellazult izomzat pozitívan befolyásolja a központi idegrendszert, ezáltal feszültséget vezet el.

Az ellazult állapotra szervtréningek épülnek. Szív-, légzés-, belső melegérzés. Az alapgyakorlatok meditatív tréninggel is kiegészíthetők. Az autogén tréning gyakorlással járó tanulási folyamat. Elsajátítási ideje általában három hónap.

Ezen időszak alatt beépül a beteg életrendjébe. Megtanulása azt a sikerélményt jelenti, hogy tudok bánni önmagammal. Van módszerem rá, hogy rosszullétig fokozódó ritmuszavaromat és egyéb tüneteimet kivédjem. Közvetve jótékonyan hat a pozitívabb önértéklésre is, hiszen ez egy olyan nyugalmi állapot, amit a beteg saját maga bármikor meg tud teremteni.
autogén, tréning

2007-12-13 10:51:31

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop