Hirdetés

A pszichoterápiák típusairól

A pszichoterápiás gyógymódok - melynek során lelki problémák lelki módszerekkel történő gyógyítása valósul meg - alapvetően két nagy csoportra oszthatók. Az első csoportba az úgynevezett feltáró terápiák tartoznak.

pszichoterápia |

Gyógy-ír   Kisalföld | Czingráberné Radics, J.

Mint az elnevezés is utal rá, ezek a gyógykezelések a lelki bajok okainak feltárását célozzák meg. Alapfeltevésük szerint, ha a probléma gyökeréhez eljutunk, egyértelművé válik, mi volt a páciens lelki egyensúlyvesztésének oka. Az alapprobléma tisztázása pedig egyenlő a gyógyulással. Ezen pszhichoterápiák csoportjába tartozik a klasszikus (freudi) pszichoanalízis, valamint módosított változatai. Az analitikus gyógymódok tehát arra irányulnak, hogy a lelki probléma elsődleges kiváltójára - mely jelentős gyermekkori lelki trauma szokott lenni - rábukkanjanak. Ily módon a páciens előtt világossá válik, hogyan alakult ki lelki zavara, és megértve ennek mechanizmusát, módja nyílik korrekciójára.

A freudi pszichoanalízis a hosszú terápiák körébe tartozik: a szabályszerűen lefolytatott kezelések heti 3-5 alkalommal történő egyórás találkozásokat jelentenek, akár éveken keresztül is. Nagy elhatározást és határozott gyógyulás, változtatás iránti vágyat igényelnek tehát a páciens részéről. A klasszikus pszichoanalízis módosított változatai azt jelentik, hogy például más a találkozások gyakorisága (a heti 3-5-szöri találkozás helyett például heti, kétheti 1-1 alkalom), vagy eleve meghatározott célra - úgynevezett fókuszra, körülírt problémagócra - irányul a terápia, vagy esetleg nem annyira a gyermekkorban elszenvedettek feltárását tűzi ki célul, hanem a jelen problémákét.

A pszichoterápiák másik nagy csoportját az elfedő terápiák alkotják. Ezek a gyógymódok elsősorban nem azzal foglalkoznak, mi váltotta ki a tüneteket, hanem azzal, mi is maga a probléma. Mi olyant csinál a páciens, ami gondot jelent a számára? Milyen tünete van, amitől szenved? Ebben a csoportban a viselkedésterápiás eljárások vannak. Rendkívül gyakorlatias módszerekről van szó: azt vizsgálják, hogy egy bizonyos helyzetben a páciens miért nem tud úgy viselkedni, ahogy az a mindennapi alkalmazkodás szempontjából szükséges és nélkülözhetetlen lenne. A viselkedésterápiás foglalkozások során pedig megtanulja - egy aktív tanulási folyamat révén -, hogyan tudná megszerezni a hiányzó készségeket, mi módon tudna kedvezőbb változásokat elérni magatartásmódjában.

Természetesen itt is szükséges bizonyos mértékű feltárómunkát végezni, a terápia gerince azonban nem ez az irányvonal. A páciens a gondolkodásmódját az új viselkedésnek megfelelően át is hangolja, új látásmódokra tesz szert, így a későbbiekben képessé válik újabb problémás helyzetek önálló, személyes megoldására is.

Viselkedésterápiás megközelítéssel rossz szokások szüntethetők meg, kedvező viselkedésmódok alakíthatók ki, jelentősen javítható az alkalmazkodás szintje. Speciális - egészségesek számára is kidolgozott és ajánlott - tréningek foglalkoznak a magabiztos viselkedés elsajátításával! Ezek az asszertívtréning-foglalkozások. Az elfedő és feltáró terápiák közé a relaxációs (lazításon alapuló) és szimbólumterápiás módszerek illeszthetők be. Ez utóbbi csoportban található a meditáció, melynek gyökerei a keleti kultúrákig nyúlnak vissza.

A relaxációs eljárások alapja az "ép testben ép lélek" gondolat: lényegük a testi (izom-) ellazulás, ellazítás, mely kedvezően, ellazítólag hat az idegrendszer működésére is. Komoly stresszoldó hatása révén nagy jelentőségű volna az egészség megőrzésére is, különösen szellemileg túlterhelt, még testileg egészséges fiatal emberek részére is. Legismertebb változata az autogén tréning, mely speciális lazítógyakorlatokból áll, melynek során a lelki egyensúly, a stresszmentesítés és a kedvező regenerálódás elérhető.

pszichoterápia

2007-12-10 17:42:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop