A pszichés zavarok gyógykezelése

Nemcsak maguk a testi, illetve lelki betegségek járnak fájdalommal, kellemetlenségekkel, korlátozásokkal, de maga a gyógyuláshoz vezető út sem könnyű.

pszichés zavar | Gyógy-ír   Kisalföld | Czingráberné Radics, J.
Ez a testi betegségeknél általában nyilvánvaló, míg a lelki szenvedések által okozott kínok - a depressziós, lehangolt ember kilátástalanság - érzése, a szorongásos panaszokkal küszködők félelmei - sokkal kevésbé lehetnek szembeötlők. Még ma is vannak, akik kétségbe vonják ezeknek a lelki tüneteknek a meglétét - bár adott helyzetben ők is tapasztalhatják majd magukon.

A lelki panaszokra ténylegesen az jellemző, hogy szubjektíve és objektíve (tehát a belső és a külső megítélés tekintetében) eltérőek lehetnek.

Vagyis egy kívülről egyáltalán, vagy alig szembetűnő panasz sok szenvedéssel, viszontagsággal járhat, és fordítva. A betegek környezete - általában a közvetlen, közeli családtagok, barátok, rokonok, és a távolabbi ismerősök, munkatársak - a lelki betegségben szenvedőnek valamennyien segíteni szeretnének, ugyanakkor szenvedhetnek is tüneteitől, megpróbálva elkerülni az illetőt.

Visszakanyarodva a gyógyulás folyamatához, az alábbiak általános érvényűek. Ha a kivizsgálást követően a pszichiáter eljut a pontos diagnózishoz, úgy a terápia megválasztása következik.

Ennek két fő módja a gyógyszeres kezelés (pszichofarmakoterápia) és a pszichoterápia (illetőleg e kettő kombinálása).

A gyógyszeres kezelés legfőbb jellemzője, hogy hatását nem azonnal, közvetlenül a gyógyszer bevételét követően fejti ki - mint például egy fejfájás esetén bevett fájdalomcsillapító tabletta -, hanem kórképektől függően általában hetek (3-6 hét vagy több) alatt érvényesül hatása.

A másik fontos tény annak ismerete, hogy ez idő alatt, vagyis még abban a stádiumban, amikor még magának az alapbetegségnek a tünetei is megvannak, bizonyos mellékhatások jelentkezhetnek. Ebben az esetben orvos és páciens együttesen dönt arról, mi az előnyösebb: a kisebb mellékhatások átmeneti vállalása vagy a lelki problémák további elviselése?

A pszichoterápia ugyancsak komoly, felelősségteljes gyógyítási mód mind a szakember, mind a páciens részéről! Nem arról van szó, hogy egyszerű beszélgetés zajlana orvos és betege közt: a szakma szigorúan meghatározott, előírt szabályai szerint, speciális keretek között, úgynevezett terápiás üléseken kerül sor a gyógyításra. Ebben a kliens aktív közreműködése szükséges, fontos, hogy motivált legyen az együttműködésre, legyen igénye a változtatásra, változásra. Ez pedig komoly erőpróba.

Sok energiát igénylő nehéz feladat, amelyet a személyes felelősségérzet, belső igény kell, hogy hajtson. Az is hozzátartozik, hogy adott esetben a család, hozzátartozók is bevonódhatnak a terápiába - úgynevezett családterápia, párterápia zajlik, hiszen a problémás állapot kialakulásában és fenntartásában külső okok is szerepet játszhatnak. A kliens, a páciens részéről tehát első lépés: akarni a változást, és elhatározni, hogy ennek érdekében nehézségeket is vállalni kell.

| pszichés zavar
2007-12-10 17:32:14


Nem hat a tévképzetekre felírt gyógyszer, ha kevés az agytekervény

Az agykéreg tekervényeinek képe előre jelezheti az orvosoknak, hogy hatásosak lesznek-e a hallucinációk ellen felírt gyógyszerek - számolt be róla egy brit tanulmány...


Moszkva visszatérne a szovjet "pszichiátriai kezelésekhez"

Orosz pszichiáterek arra kérik a dumát (alsóház), hogy léptesse hatályba azt a szovjet korszakból származó és a pszichiátriai kezelésekre vonatkozó törvényt, amelyn...


Kulcs az élethez - Modell értékű program

Azt már régóta tudták az értelmi fogyatékosokkal foglalkozó szakemberek, hogy a hagyományosan, hosszú idő óta működő intézményrendszer nem igazán ideális és megf...


Az önsegítő csoportok terápiás haszna

Sokan hallottak már az Anonim Alkoholistákról és más önsegítő csoportokról, de kevesen tudják, mi is folyik valójában ezeken a gyűléseken.


A művészet erejével - Pszichiátriai betegek gyógyítása

A Budapest Art Brut Galéria célja, hogy a pszichiátriai betegséggel élők alkotásainak bemutatásával csökkentse a betegekkel kapcsolatos előítéleteket. A kezdeményezé...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^