A lelki betegségek társadalmi megítélése

Örömmel mondható el, hogy az utóbbi évek ismeretterjesztő munkája nyomán a pszichiátria és a pszichés problémák más - lényegesen kedvezőbb! - megítélés alá kerültek.

pszichés betegség, társadalom, pszichés betegség, társadalom | Gyógy-ír   Kisalföld | Czingráberné Radics, J.
Tisztázódott, mit nevezhetünk lelki problémának, mely tünetek azok, melyeket pszichés eredetűnek lehet tartanunk, ennek ismeretében pedig kellő módon lehetséges őket gyógykezelni.

Ismét lehetne hangsúlyozni: vannak olyan - kellemetlen közérzettel, rossz hangulattal, szorongásokkal, alvászavarral járó időszakok, melyeket hétköznapi nyelven "idegkimerülésnek"nevezhetnénk. Ezekre erős kifejezés volna a pszichés betegség fogalma - nem is erről van szó -, viszont átmeneti ideig történő kezelésük (akár gyógyszeres, akár pszichoterápiás módszerrel) kedvezően befolyásolja a panaszokat.

A valódi pszichiátriai problémákat is feloszthatjuk könnyebb és súlyosabb esetekre, bár ez egy leegyszerűsítés. Lényege mindenesetre az, hogy az elsőként említett könnyebb fajsúlyú problémák (állandó rossz hangulat, depresszió, pánikbetegség, szorongásos állapotok, evés- vagy alvásproblémák) a kezelés nyomán általában teljesen megszüntethetők lesznek.

A súlyosabb jelzővel illetett betegségek pedig többnyire fenntartó, hosszú távú terápiára szorulnak, nemegyszer bizonyos életviteli korlátozottsággal járnak (itt említhető meg például a hasadásos elmezavar mint nagyon komoly kórkép). Ahogy a testi betegségekről nem tehet az ember (ha csak nem szándékosan rongálja testi épségét, de persze nem ez nevezhető általánosnak), úgy a lelki problémák fellépéséért sem felelős. Nem hallani arról, hogy valakiről egy epehólyag-gyulladás, egy gerincsérv, vagy bordatörés miatt elítélően vélekedne környezete! Aki viszont pszichiáterhez jár, ezt a tényt viszont sajnos kénytelen lehet igen diszkréten kezelni.

Pedig kézenfekvő a testi és lelki betegségek között párhuzamot vonni. Nézzük például - ismét leegyszerűsítve - a hörgőgyulladást (bronchitis) és a rossz hangulat (depresszió) hátterét és terápiás megoldását. A bronchitis hátterében álló gyulladásos folyamat felszámolására gyulladáscsökkentő gyógyszerek kerülhetnek bevetésre.

A depressziót okozó anyagcserezavar (mai tudásunk szerint elsősorban a szerotonin-háztartás felborulása) úgyszintén megoldható: egy szerotoninszintet emelő gyógyszerkészítmény adagolása útján. Amennyiben erős dohányzás húzódik meg a bronchitises tünetek mögött, úgy a dohányzás elhagyása javasolt, míg amennyiben a depresszió kiváltó okaként munkahelyi, családi probléma, vagy egyéb nehéz életesemény jelölhető meg, úgy ennek - lehetséges - felszámolása is hozzátartozik a terápiához.

Látható tehát, hogy akár testi, akár lelki bajról van szó: a megoldás általában közvetlenül gyógyszeres, plusz fontos lehet a környezeti tényezők módosítása. Egy másik lehetséges párhuzamot a "legyőzhetőség"kérdése jelenthet. Ritkán hallani arról, hogy valaki önmaga szeretné legyőzni lábtörését, tüdőgyulladását vagy éppen erős orrvérzését - ilyen jellegű panaszokkal orvoshoz fordulnak az emberek.

Ezzel szemben a társadalmi megítélés nyomán az bontakozott ki - szerencsére már ez irányban is komoly változások vannak -, hogy a lelki problémák legyőzhetőek. Ezek a tünetek ugyanolyan szenvedéssel járhatnak, mint egy testi betegség, és mivel gyógykezelhetőségük megoldott, nem helyes várni, vajon mikor szűnnek meg maguktól, vagy hosszan, kellemetlenül elhúzódnak-e? Hiszen minél hamarabb kerül egy probléma feltárásra, általában annál jobb prognózissal kezelhető!

| pszichés betegség, társadalom
2007-12-10 17:07:00


Nem hat a tévképzetekre felírt gyógyszer, ha kevés az agytekervény

Az agykéreg tekervényeinek képe előre jelezheti az orvosoknak, hogy hatásosak lesznek-e a hallucinációk ellen felírt gyógyszerek - számolt be róla egy brit tanulmány...


Moszkva visszatérne a szovjet "pszichiátriai kezelésekhez"

Orosz pszichiáterek arra kérik a dumát (alsóház), hogy léptesse hatályba azt a szovjet korszakból származó és a pszichiátriai kezelésekre vonatkozó törvényt, amelyn...


Kulcs az élethez - Modell értékű program

Azt már régóta tudták az értelmi fogyatékosokkal foglalkozó szakemberek, hogy a hagyományosan, hosszú idő óta működő intézményrendszer nem igazán ideális és megf...


Az önsegítő csoportok terápiás haszna

Sokan hallottak már az Anonim Alkoholistákról és más önsegítő csoportokról, de kevesen tudják, mi is folyik valójában ezeken a gyűléseken.


A művészet erejével - Pszichiátriai betegek gyógyítása

A Budapest Art Brut Galéria célja, hogy a pszichiátriai betegséggel élők alkotásainak bemutatásával csökkentse a betegekkel kapcsolatos előítéleteket. A kezdeményezé...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^