Hangulatingadozással járó pszichés kórképek

A hangulat ingadozásáról akkor beszélhetünk, ha valakinél a depressziós, illetőleg a felhangoltság tünetei váltakoznak egymással. Ez többféleképpen is lehetséges.

hangulatingadozás, depresszió, mánia | Gyógy-ír   Kisalföld | Czingráberné Radics, J.
Van, akinél csupán - időről időre visszatérően - enyhébb vagy súlyosabb depressziós panaszok fordulnak elő. Amikor a betegek nem depressziósak, akkor átlagos - normothym - a hangulatuk. Előfordulhat az is, hogy a depressziós tüneteket enyhébb vagy egészen súlyos mániás, erősen felhangolt állapotok váltják fel: a szinuszgörbe lefutásához hasonlóan - az alul-, illetve felhangolt állapotok közötti normális hangulati állapottal.

Egy másik lehetséges variáció pedig az, amikor az illető normális, átlagos hangulata - depressziós tünetek nélkül - időnként jobban vagy kevésbé felhangolttá válik. Ezen túlmenően - bár a fentiek lényege szerint - különböző kombinációk lehetnek: van, akinél szinte például nincs is közepesnek nevezhető hangulati stádium, a jó és a rossz hangulat minden átmenet nélkül váltja egymást.

Másoknál a fázisok lefolyásában, elhúzódásában, időtartamában mutatkozik különbség. Vannak, akiknél meglehetősen gyors egymásutánban következnek ezek a fázisok, másoknál esetleg egészen ritkán - esetleg hosszú évek, netán évtizedek múltán.

Nők esetében nemegyszer a generációs változások időszaka (terhesség, szülés utáni időszak, a változókor) aktiválja a tüneteket.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy visszatérésre, kiújulásra hajlamos tünetekről van szó, melyek kezelésüket tekintve mindenképpen jó prognózissal bírnak.

Mind a depressziós, mind pedig a mániás tünetek aktuálisan is jól orvosolhatók, rendelkezésre állnak a megfelelő gyógyszerkészítmények, melyek a hangulat stabilitását, normális kerékvágásba történő visszaterelését biztosítják.

Amennyiben a kétféle hangulat váltakozásáról van szó, úgy mód nyílik úgynevezett profilaktikus - megelőző - terápiára, mellyel a betegség kiújulásának súlyossága, gyakorisága csökkenthető. Vagyis hatásos gyógykezeléssel rendelkezünk a kedvezőtlen hangulati tünetek csökkentésére, illetve megszüntetésére - megkímélve tőlük magukat a betegeket és hozzátartozóikat, környezetüket is.

| hangulatingadozás, depresszió, mánia
2007-12-10 16:57:42


Iszonyú sok a depressziós ember

A világ népességének több mint 4 százalék depressziós, elsősorban a nők, a fiatalok és az idősek - jelenti az Egészségügyi Világszervezet (WHO).


A kevés alvás növeli a depresszió és az öngyilkos gondolatok jelentkezésének kockázatát

A napi négy órát vagy annál kevesebbet alvó emberek esetében nagyobb a valószínűsége a depresszió és az öngyilkos gondolatok jelentkezésének - derült ki egy dél-ko...


Szülés utáni depresszió férfiaknál

Gyakori a depresszió a szülés előtti és utáni hónapokban a férfiaknál, ami a család életminőségét is befolyásolja - állapította az Auckland-i Egyetemen tanulmánya...


Pszichiátriai társaság: Magyarországon a depresszió a tartós munkaképesség-csökkenés harmadik leggyakoribb oka

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között 53,4 százalékkal nőtt, és ezzel az egyik vezető népegészségügyi p...


Januári mélabú

Az ünnepek után sokunknak nincs kedve semmihez, pláne újra dolgozni menni. A Lancaster-i egyetem professzora, Cary Cooper, nevet is adott a tünetegyüttesnek: heveny ünnep ut...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^