Hirdetés

Hangulatingadozással járó pszichés kórképek

A hangulat ingadozásáról akkor beszélünk, ha valakinél a depressziós, illetőleg a felhangoltság, mánia tünetei váltakoznak egymással. Ez többféleképpen is lehetséges. A kórképet bipoláris rendellenességnek is nevezik.

bipoláris, hangulatingadozás, depresszió, mánia |

InforMed Hírek15   InforMed | Czingráberné Radics, J.


Van, akinél csupán - időről időre visszatérően - enyhébb vagy súlyosabb depressziós panaszok fordulnak elő. Amikor a betegek nem depressziósak, akkor átlagos -normothym - a hangulatuk.

Előfordulhat az is, hogy a depressziós tüneteket enyhébb vagy egészen súlyos mániás, erősen felhangolt állapotok váltják fel: a szinuszgörbe lefutásához hasonlóan - az alul-, illetve felhangolt állapotok közötti normális hangulati állapottal.

Egy másik lehetséges variáció pedig az, amikor az illető normális, átlagos hangulata - depressziós tünetek nélkül - időnként jobban vagy kevésbé felhangolttá válik. Ezen túlmenően - bár a fentiek lényege szerint - különböző kombinációk lehetnek: van, akinél szinte például nincs is közepesnek nevezhető hangulati stádium, a jó és a rossz hangulat minden átmenet nélkül váltja egymást.

Másoknál a fázisok lefolyásában, elhúzódásában, időtartamában mutatkozik különbség. Vannak, akiknél meglehetősen gyors egymásutánban következnek ezek a fázisok, másoknál esetleg egészen ritkán - esetleg hosszú évek, netán évtizedek múltán.

Nők esetében nemegyszer a generációs változások időszaka (terhesség, szülés utáni időszak, a változókor) aktiválja a tüneteket.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy visszatérésre, kiújulásra hajlamos tünetekről van szó, melyek kezelésüket tekintve mindenképpen jó prognózissal bírnak. Mind a depressziós, mind pedig a mániás tünetek aktuálisan is jól orvosolhatók, rendelkezésre állnak a megfelelő gyógyszerkészítmények, melyek a hangulat stabilitását, normális kerékvágásba történő visszaterelését biztosítják.

Ha a kétféle hangulat váltakozásáról van szó, úgy mód nyílik megelőző terápiára, mellyel a betegség kiújulásának súlyossága, gyakorisága csökkenthető. Vagyis hatásos gyógykezeléssel rendelkezünk a kedvezőtlen hangulati tünetek csökkentésére, illetve megszüntetésére - megkímélve tőlük magukat a betegeket és hozzátartozóikat, környezetüket is.

bipoláris, hangulatingadozás, depresszió, mánia

2018-11-19 15:35:29

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop