Hirdetés

A lelki problémák igazolható elváltozásokon alapulnak

A testi betegségek tüneteinek felismerése bárki számára egyértelmű. Nyilvánvaló, hogy ha fáj a torkunk, köhögünk, lázunk van, vagy komolyabb, elhúzódó panaszok lépnek fel - például szívtáji szorítás, tartós gyomorfájdalom, mozgást nehezítő ízületi panaszok -, akkor az ezzel küszködők előtt egyértelmű, hogy betegek, és nem múló panaszok esetén célszerű orvoshoz fordulniuk. Mégpedig olyan orvoshoz, aki testi betegségek gyógykezelésével foglalkozik - mint például a háziorvos, a belgyógyász, a kardiológus vagy a reumatológus.

lelki probléma, pszichés zavar |

Gyógy-ír   Kisalföld | Czingráberné Radics, J.

Nem így áll a helyzet, ha valaki állandóan levertnek, alulhangoltnak, feszültnek érzi magát, nem leli semmiben örömét, rosszul alszik, visszatérő, rossz gondolatok gyötrik.

Ezeket a dolgokat az emberek többsége szinte természetesnek tartja bízva abban, hogy egyszer csak maguktól úgyis el fognak múlni. Ennek oka egyrészről az, hogy nem is gondolják: mindezek lelki betegségek tünetei lehetnek (és mint ilyenek, jól kezelhetőek), másrészről pedig a legtöbben a maguk számára sem érzik elfogadhatónak, hogy lelki gondjuk van.

Nos, pedig ezek a pszichés problémák semmiben sem különböznek a testi bajoktól: vagyis mindegyiknek kimutatható kóroka van. Pontosan úgy, mint ahogy egy torokgyulladás esetén kimutathatóak az okozó baktériumok vagy vírusok, úgy a szorongásos vagy depressziós állapotokban is kimutatható a hormonháztartás felborulása.

lelki probléma, pszichés zavar

2007-12-10 17:08:52

No menu item defined, wrong database setup!
Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop