Hirdetés

A depresszió gyógykezelésének lehetőségei

A depresszió a hangulatzavarok sorába tartozó kórkép - kedélybetegségnek is nevezzük. Gyógykezelését illetően szerencsés a helyzet: az orvostudomány rendelkezésére állnak azon eszközök, melyekkel visszaállítható az átlagos - úgynevezett normothym - hangulat.

depresszió, kedélybetegség, pszichoterápia |

Gyógy-ír   Kisalföld | Czingráberné Radics, J.

A depressziós tünetek megszüntetésére kétféle út kínálkozik, melyek egymással kombinálhatók. Az egyik a gyógyszeres terápia, a depresszióellenes - antidepresszáns - készítmények alkalmazása. A másik kezelési lehetőség a pszichoterápiás beavatkozások alkalmazása. A gyakorlatban általában kombinálásukra kerül sor a gyógyítás során.

Gyógyszeres terápia

A gyógyszeres kezeléssel kapcsolatban elmondható, hogy már hosszú évek óta hozzáférhetők azok a szerek, melyek hatékonyan szüntetik meg a depressziós panaszokat. Ezzel együtt azonban - tekintettel arra, hogy szedésük huzamos ideig kell hogy történjék - egyre korszerűbb készítményeket használunk. Adagolásukat tekintve bizonyos készítményeket naponta háromszor, másokat kétszer, és némelyiket csupán napi egy alkalommal, egy adagban kell bevenni. A panaszok jellegétől függően - például a gyakori, súlyosabb alvászavar esetén altatóval - kombináltan alkalmazzuk őket. Ez a kombináció - a tünetek jellegétől is függően - azonban átmeneti szokott lenni, a későbbiekben egymagukban, "monoterápia" formájában is hatékonyak.

Az alvászavaron túlmenően egy feszültebb, szorongóbb állapot is jellemezheti a depresszió tünetegyüttesét, ennek megfelelően az altatókon kívül szorongásoldó gyógyszerekkel szoktuk leggyakrabban kombinálni az antidepresszivumokat. A hatás kifejlődéséhez átlagosan 3-6 hétre van szükség, tehát szedésüktől kezdve bizonyos időnek el kell telnie, míg megmutatkozik depressziócsökkentő hatásuk. Az egyéni dózis nem mindig azonos, ezért a betegeknél alkalmazott adagolásukban eltérés lehet. Szedésük mindenképpen hosszabb időn át szükséges. Első alkalommal jelentkező depressziós epizód esetében fél, ill. egy éven át tartó gyógykezelés indokolt.

Amennyiben idős betegről van szó vagy ismételten visszatérő alulhangoltság jellemző, úgy hosszú éveken keresztül, sőt, élethosszig is indokolt lehet szedésük, hasonlóan például a vérnyomáscsökkentő vagy a keringéstámogató szerekéhez. Ebből is következik, hogy biztonságos készítményekről van szó, melyeknek érdemi mellékhatásuk nincs és hozzászokás sem fejlődik ki velük szemben.

Pszichoterápia

A gyógyszeres kezelést kiegészítve vagy ettől függetlenül is alkalmazhatók a pszichoterápiás gyógymódok. Depresszió esetében elsősorban egy speciális válfajuk szokott alkalmazásra kerülni: ez a kognitív terápia. Ez esetben a depressziós ember látásmódja, élménymódja kerül átformálásra, minek folytán másképpen szemlélve a világot, pozitív túlsúlyt nyernek gondolatai. Hasznos a depresszió ismételt kiújulásának megelőzésében is, bár önmagában inkább enyhe depressziós tünetek esetén van létjogosultsága.

A két kezelési mód kombinálásával és személyre szabottságával tág határok között mozoghat a pszichiáter a depressziókezelés terén, mely a páciens egyéniségéhez jól tud idomulni.

depresszió, kedélybetegség, pszichoterápia

2007-12-10 12:02:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop