A depresszió gyógykezelésének lehetőségei

A depresszió a hangulatzavarok sorába tartozó kórkép - kedélybetegségnek is nevezzük. Gyógykezelését illetően szerencsés a helyzet: az orvostudomány rendelkezésére állnak azon eszközök, melyekkel visszaállítható az átlagos - úgynevezett normothym - hangulat.

depresszió, kedélybetegség, pszichoterápia | Gyógy-ír   Kisalföld | Czingráberné Radics, J.
A depressziós tünetek megszüntetésére kétféle út kínálkozik, melyek egymással kombinálhatók. Az egyik a gyógyszeres terápia, a depresszióellenes - antidepresszáns - készítmények alkalmazása. A másik kezelési lehetőség a pszichoterápiás beavatkozások alkalmazása. A gyakorlatban általában kombinálásukra kerül sor a gyógyítás során.

Gyógyszeres terápia

A gyógyszeres kezeléssel kapcsolatban elmondható, hogy már hosszú évek óta hozzáférhetők azok a szerek, melyek hatékonyan szüntetik meg a depressziós panaszokat. Ezzel együtt azonban - tekintettel arra, hogy szedésük huzamos ideig kell hogy történjék - egyre korszerűbb készítményeket használunk. Adagolásukat tekintve bizonyos készítményeket naponta háromszor, másokat kétszer, és némelyiket csupán napi egy alkalommal, egy adagban kell bevenni. A panaszok jellegétől függően - például a gyakori, súlyosabb alvászavar esetén altatóval - kombináltan alkalmazzuk őket. Ez a kombináció - a tünetek jellegétől is függően - azonban átmeneti szokott lenni, a későbbiekben egymagukban, "monoterápia" formájában is hatékonyak.

Az alvászavaron túlmenően egy feszültebb, szorongóbb állapot is jellemezheti a depresszió tünetegyüttesét, ennek megfelelően az altatókon kívül szorongásoldó gyógyszerekkel szoktuk leggyakrabban kombinálni az antidepresszivumokat. A hatás kifejlődéséhez átlagosan 3-6 hétre van szükség, tehát szedésüktől kezdve bizonyos időnek el kell telnie, míg megmutatkozik depressziócsökkentő hatásuk. Az egyéni dózis nem mindig azonos, ezért a betegeknél alkalmazott adagolásukban eltérés lehet. Szedésük mindenképpen hosszabb időn át szükséges. Első alkalommal jelentkező depressziós epizód esetében fél, ill. egy éven át tartó gyógykezelés indokolt.

Amennyiben idős betegről van szó vagy ismételten visszatérő alulhangoltság jellemző, úgy hosszú éveken keresztül, sőt, élethosszig is indokolt lehet szedésük, hasonlóan például a vérnyomáscsökkentő vagy a keringéstámogató szerekéhez. Ebből is következik, hogy biztonságos készítményekről van szó, melyeknek érdemi mellékhatásuk nincs és hozzászokás sem fejlődik ki velük szemben.

Pszichoterápia

A gyógyszeres kezelést kiegészítve vagy ettől függetlenül is alkalmazhatók a pszichoterápiás gyógymódok. Depresszió esetében elsősorban egy speciális válfajuk szokott alkalmazásra kerülni: ez a kognitív terápia. Ez esetben a depressziós ember látásmódja, élménymódja kerül átformálásra, minek folytán másképpen szemlélve a világot, pozitív túlsúlyt nyernek gondolatai. Hasznos a depresszió ismételt kiújulásának megelőzésében is, bár önmagában inkább enyhe depressziós tünetek esetén van létjogosultsága.

A két kezelési mód kombinálásával és személyre szabottságával tág határok között mozoghat a pszichiáter a depressziókezelés terén, mely a páciens egyéniségéhez jól tud idomulni.

| depresszió, kedélybetegség, pszichoterápia
2007-12-10 12:02:47


Iszonyú sok a depressziós ember

A világ népességének több mint 4 százalék depressziós, elsősorban a nők, a fiatalok és az idősek - jelenti az Egészségügyi Világszervezet (WHO).


A kevés alvás növeli a depresszió és az öngyilkos gondolatok jelentkezésének kockázatát

A napi négy órát vagy annál kevesebbet alvó emberek esetében nagyobb a valószínűsége a depresszió és az öngyilkos gondolatok jelentkezésének - derült ki egy dél-ko...


Szülés utáni depresszió férfiaknál

Gyakori a depresszió a szülés előtti és utáni hónapokban a férfiaknál, ami a család életminőségét is befolyásolja - állapította az Auckland-i Egyetemen tanulmánya...


Pszichiátriai társaság: Magyarországon a depresszió a tartós munkaképesség-csökkenés harmadik leggyakoribb oka

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a depresszió gyakorisága 1990 és 2013 között 53,4 százalékkal nőtt, és ezzel az egyik vezető népegészségügyi p...


Januári mélabú

Az ünnepek után sokunknak nincs kedve semmihez, pláne újra dolgozni menni. A Lancaster-i egyetem professzora, Cary Cooper, nevet is adott a tünetegyüttesnek: heveny ünnep ut...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^