Hirdetés

A szorongás és az intelligencia kapcsolata

Egy újabb vizsgálat szerint a szorongás végső soron nem is annyira rossz dolog, legalábbis fejlődését tekintve együtt jár az intelligenciával.

szorongás, IQ, intelligencia |

InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.

A szorongós emberek gyakran magasabb az IQ-juk, mint a többieknek, és az agy egyes részei közti kommunikációért felelős agyterülete is aktívabb náluk. Utóbbi kutatók szerint az ember evolúciós sikeréhez járultak hozzá.

Bár a szorongásra úgy tekintünk, mint ami nem előnyös számunkra, mégis, az intelligenciával van összefüggésben – mondja dr. Jeremy Coplan, New York-i kutató, a pszichiáter professzor.

Az erős szorongás bénító hatású, és az aggodalmak gyakran irracionálisak – mondja a szakember. –Néha azonban valóban kialakul vészhelyzet. Azok, akik veszik ennek a vészhelyzetnek a jeleit, életben maradnak, és fennmaradnak utódaik is.

A vizsgálat ugyan kis létszámú volt, és az eredményei megerősítésre várnak, azonban érdekes következtetéseket vontak le belőle. A szorongásos rendellenességben szenvedők körében minél magasabb volt a szorongás szintje, annál magasabb volt az IQ is. Ennek épp az ellenkezője volt megfigyelhető a nem szorongó vizsgálati alanyoknál, a magas IQ-val rendelkezők csak kismértékben szorongtak, míg az alacsony IQ-júak erős aggodalomról számoltak be.

Az aggodalom túl alacsony szintje gondot jelenthet mind az egyén, mind a társadalom számára. – Egyesek nem képesek meglátni a veszélyt még akkor sem, ha az már az életüket fenyegeti. Ha ilyen emberek vezető pozícióba kerülnek, azt közvetítik az általuk irányítottaknak, hogy nincs ok aggodalomra. – Ennek a hozzáállásnak, olyan helyzetekben, mint például a néhány évvel ezelőtt kitört ingatlanválság, óriási társadalmi hatásai lehetnek.
szorongás, IQ, intelligencia

2012-05-20 07:23:00

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop