Hirdetés

A pánikroham tünetei

A pánikroham hirtelen ránktörő félelemérzéssel jár, ráadásul bármikor előfordulhat, még álmunkban is. Sokan összetévesztik a szívrohammal, olyan erős halálfélelemmel járhat.

pánikbetegség, szorongás, félelem |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép: FreeDigitalPhotos.net

A pánikroham leggyakoribb kísérőjelenségei a következők:

- szapora szívverés
- gyengeség, szédülés
- kéz- és ujjzsibbadás
- rettegés, halálfélelem
- verítékezés, hidegrázás
- mellkasi fájdalom
- nehézlégzés
- torokszorítás (gombóc a torokban)
- zavartság

A pánikrohamok általában rövid ideig, nem egészen tíz percig tartanak, bár egyik-másik tünet tovább is fennállhat. Azoknál, akiknek már volt pánikrohamuk, nagyobb a kockázata a további rohamoknak, mint azoknál, akiknek még soha nem volt. Pánikbetegnek hívjuk azt, akinek többször ismétlődő pánikrohamai vannak.

A pánikbetegeknél a helyzetet fokozza az, hogy amiatt is szoronganak, hogy mikor lehet a következő rohamuk. A pánikbetegség az Egyesült Államokban mintegy 2,4 millió embert érint, ez a felnőtt (17-54 éves) népesség 1,7 százaléka- A nőknél kétszer akkor a pánikbetegség valószínűsége, mint a férfiaknál.

A pánikbetegség oka nem világos, sokaknál az élethelyzetben beállt nagyobb változások (családalapítás, gyerekszülés, első munkahely, stb.) hozzák elő, de okozhatja nagy stressz is. Van némi bizonyíték arra is, hogy esetleg örökletes. A pánikbetegeknél nagyobb a depresszió, az öngyilkosság és a szenvedélybetegség kialakulásának kockázata is.

Szerencse, hogy a betegség kezelhető, jó eredményeket lehet elérni mind pszichoterápiával, mind gyógyszerrel, akár a kettő kombinációjával is. A gyógyszerek közül hatásosak a szorongásoldók és az antidepresszánsok, továbbá a bétablokkolóknak nevezett szívgyógyszerek is.

pánikbetegség, szorongás, félelem

2022-08-09 10:18:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop