Hirdetés

Függőségben

Gyerekek, háztartás, hivatás ­ e kívánalmaknak néha bizony nem könnyű megfelelni. Egyenlőség ide, egyenlőség oda, az otthoni második műszak legnagyobb része még ma is elsősorban a nőket terheli.

függőség, kényszer |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Marton, G.

Amikor a feladatok szinte már elviselhetetlenek, az asszonyok egy része alkohol, gyógyszer vagy más, eleinte segítőnek tűnő szenvedély rabságába menekül a többszörös megterhelés elől.

Veszélyes időszakok

A nők jóval könnyebben válhatnak szenvedélybetegekké bizonyos életszakaszokban. Ilyen "veszélyes" korszak a nővé érlelődés ideje, majd a harmincas-negyvenes évek időszaka. A következő érzékeny időszak a menopauza, a termékenység elmúlásának és a gyerekek önállóvá válásának ideje. Majd az öregedés időszaka, különösen akkor, ha az asszony elveszíti a partnerét.

Tipikus női szenvedélyek

A "jó háziasszony, az érzéki feleség, a szerető anya" kliséje által predesztinált hagyományos nőiszerep-felfogás egyszerűen nem vesz tudomást a nők saját igényeiről. Minden a férfi körül forog. A nő számára az önmegvalósítás csak a családtagok ügyeivel való foglalatosságban nyilvánulhat meg. Ez akkor válik igazán problémává, amikor egy szép napon a nőnek rá kell döbbennie: léte már nem feltétlenül szükséges társa vagy gyermeke számára. Ekkor életében űr támad, amit saját erejéből már nem képes betölteni. Ez kergeti bele a nőket a különböző szenvedélyekbe.

Vásárlási szenvedély

Gyakran vesznek az asszonyok olyan dolgokat, amelyekre egyáltalán nincs szükségük. Miért? Mert ez a számukra adatott önmegvalósítás egyik lehetősége.

Európában ez a "kényszeres vásárlási szindrómának" nevezett mánia még szerencsére ritkaságszámba megy, Amerikában azonban már valódi kórképpé fejlődött.

Egyébként a kényszeres vásárlás valószínűleg hamarosan pirulával is gyógyítható lesz. Amerikai tudósok szerint ez a szenvedély az agy megzavart kemizmusán alapul, melyet a ma még kísérleti stádiumban lévő, fluvoxamint tartalmazó gyógyszerrel remélnek helyrehozni.

Étkezési zavarok

Az étkezési szokások zavarainak sokféle oka lehet. Többségük bizonyos konfliktusok helytelen feldolgozásának következménye. Például a karcsúságot elváró társadalmi nyomás, kora gyermekkori fejlődési zavar, vagy a mozgáskorlátozottság ­ mind kiváltója lehet a táplálkozási zavaroknak.

Alkohol- és gyógyszerfüggőség

A nők 12 százaléka iszik naponta alkoholt, egyharmaduk pedig rendszeresen szed nyugtatókat, altatókat, fájdalomcsillapítókat. Ugyanakkor gyakran isznak alkoholt gyógyszerre ­ melyek így kölcsönösen felerősítik egymás hatását. Különösen a "veszélyeztetett" harmincas-negyvenes korosztály szenved ettől a függőségtől.

Vásárlási kényszer esetén a pszichoterápia segíthet.

Étkezési zavaroknál a következőket kell megfontolni:

  • Elhízás ­ Gondolja végig, miért eszik olyan sokat? Állítson össze egy táblázatot, mikor és mennyit eszik! Próbáljon meg másfajta jutalmazásmechanizmust kialakí tani saját részére!
  • Kóros soványság és hányás ­ elsősorban a pszichoterápia segíthet.
  • Alkohol-, tabletta- és drogfüggőségnél fontos: a problémáját ne palástolja! Nézzen szembe azzal a ténnyel, hogy az alkohol-, a gyógyszer és a drogfüggőség betegség, a róluk való leszokás vagy orvosi segítséggel történő leszoktatás hosszadalmas lehet, és számolni kell a viszszaeséssel is.

Végül egy nagyon lényeges dolog: fontolja meg, miért érdemes szenvedélymentesen élnie, s ennek szellemében gondolja át, hogy mi módon alakíthatná át házasságát, szakmai életét!

Jó tanácsok
  • Először is ismerjék fel, miben rejlik a függőségük.
  • Majd fedezzék fel és fogadják el saját igényeiket, szükségleteiket.
  • Vállalják a felelősséget önmagukért és saját dolgaikért.
  • Munkájukkal kapcsolatban értékeljék női/anyai szerepüket.
Mi áll mögötte?
  • Elhízás: lelki konfliktusoknál az evés kiegyensúlyozó mechanizmusként működhet.
  • Kóros soványság: áldozatai általában az úgynevezett "kirakatcsaládból" származnak ­ ahol látszólag minden rendben van, ám a háttérben komoly feszültségek húzódnak meg.
  • Kényszeres hányás: a nők 3-5 százalékát érinti. Nyugaton szinte járványként terjed.
függőség, kényszer

2002-07-25 15:47:22

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop