Hirdetés

A hozzászokás

A hozzászokás már a szenvedélyek előszobája. Ismét nem specifikus dolog, mert az ember egyébként is a szokások rabja, és mindenhez, amit jónak és célszerűnek lát, ragaszkodik. Hozzászokik bizonyos ételekhez, eszközökhöz, kényelemhez vagy éppen kényszerű kellemetlenségekhez, szokásai alapján választ és cselekszik. A szokás mindaddig célszerű dolog, amíg az embert a hétköznapjaiban segíti, könnyíti a dolgait, és amíg nincs kára. Ami káros, rossz szokás, ami a lélek említett háztartásában célszerűtlen, költséges, arra "ráfizetünk".

hozzászokás |

Szenvedélyeink 1995 ;   SubRosa Kiadó | Buda, B.

A visszaéléshez való hozzászokás minden esetben káros, rendszerint kellemetlen következményekkel jár.

Az örömökért lemond az ember más, később fontossá váló dolgokról, vállalja a testi vagy a lelki ártalom veszélyeit, a szociális kellemetlenségeket.

A hozzászokás tünetei

A belső értékrend változása.

A hozzászokásnak érdekes tünetei vannak.Amihez rossz szokásként, túlzott módon hozzászokunk, annak öröme a személyiség számára felértékelődik, és hiánya erős szükségletként jelentkezik.

A hozzászokás megváltoztatja az ember szemléletét, belső értékrendjét. Az erős szükséglet gyors kielégítése akkora értéket jelent a számára, hogy az abból származó károk már a ténylegesnél jóval kisebbnek tűnnek.

Aki káros, rossz szokásként szokik hozzá valamihez, az már más, mint a többi ember, annak értékrendje már a szokás tárgyának erős hatása alatt áll.

A tolerancia.

A hozzászokással többnyire együtt jár az ún. tolerancia. Ez azt jelenti, hogy a szer vagy a viselkedésmód kárait, közvetlen mellékhatásait az illető jobban viseli el. Ha úgy tetszik, hozzászokott ezekhez. Ez lényegében a hozzászokás egyik élettani és lélektani alapja. Aki rendszeresen iszik, sokkal több italt bír elviselni. A kezdő dohányost kórházba kellene vinni és méregteleníteni kellene annyi cigaretta elszívása után, amennyi az erős dohányosnak meg sem kottyan. A kártyás egész éjszaka képes "verni a blattot", a lóversenyes fagyoskodik, és inkább éhezik, csakhogy utolsó fillérjeit is megjátszhassa.

A kialakult tolerancia nagy veszélyt jelent, mert a rövid távon észrevétlen testi és lelki károsodások később jóval erősebben érvényesülhetnek.

A belső átrendeződésben megnő az adott kielégülésfajta értéke, és erősebb lesz a kielégülés iránti igény, szükséglet. Ez a hozzászokás másik pszichológiai alapténye. Így áll azután elő, hogy az alkoholista egyre többet iszik, a kábítószeresek mindig nagyobb adagokat igényelnek, a szokás spirálja pedig növeli a károkat, gyorsítja a testi-lelki és szociális tönkremenést.

"Külső" hajlamosító tényezők.

Ha a szer kielégülést keltő, hozzászokást okozó potenciálja nagy, s a szerhasználat közvetlen mellékhatásai kicsik, akkor a visszaélés könnyen bekövetkezik, illetve a kisfokú, ritka visszaélésből is gyorsan lehet rossz szokás.Ezért próbálja tiltani a társadalom a kábítószerek előállítását és fogyasztását. Gyógyszertani szakemberek mondják, hogy az alkoholt nem engednék forgalomba hozni, ha most találták volna fel és nem lenne annyira hagyományos szer, ha nem "itatta volna át" ennyire a társadalmat, hiszen igen veszélyes a hozzászokási potenciálja.

Úgy tetszik tehát, a szer biokémiai hatása maga is hajlamosít. viselkedésben is azok a megnyilvánulások hajlamosítanak, amelyeknek nagy biokémiai kielégülési értékük van.

Tehát vagy ösztönnel, illetve elemi szükséglettel függnek össze, mint az evés vagy a szexualitás, vagy lélektani feszültségeket (szorongás, félelem) oldanak fel, vagy nagy izgalmat okoznak (ilyen a veszélykeresés sokféle formája), illetve amelyek valamilyen képességet, teljesítményt tudnak fokozni. A nikotin például a hangulat és a belső figyelmi, értelmi szabályozás könnyítője, az alkohol sokaknak ugyancsak doppingszer, amely a gátlásokat oldva, a szorongást csökkentve növeli a teljesítményt. Sokan épp ezért szoknak hozzá. Mások a nagy gátlásoldás, a részeg bódulat kellemessége miatt szoknak rá. Ok többnyire társasági ivók, míg az előző csoport otthon ,adagolja" magának az alkoholt.

Az ismétlődés.

A hozzászokás minden esetben a szerfogyasztás vagy az adott, megszokást okozó viselkedésforma ismétlődését, nagyobb mértékét okozza, s ez már veszélyes dolog - nemcsak az egyén testi-lelki egészségének szempontjából, hanem társadalmi vonatkozásban is (elég, ha az életvitel kóros megváltozására, a család, a gyerekek elhanyagolására, az emberi kapcsolatok kiürülésére, eldurvulására utalunk).

Azt is figyelembe kell vennünk azonban, hogy a hozzászokás nagyon gyakori. A nyugati államokban például a lakosság kb. egyharmada hozzászokott az alkoholhoz, a cigarettához, kb. egytizedük a szerencsejátékokhoz, jó néhány százalékuk gyógyszerekhez, kábítószerekhez - anélkül, hogy ez még feltűnő lenne, hogy súlyos esetnek kellene minősítenünk, hogy azt mondhatnánk, az illető függőségben van, orvosi kifejezéssel addikcióban szenved.

hozzászokás

2003-01-27 17:27:24

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop