Hirdetés

Koffein - az új nikotin?

Lenyomtad a vekkert, lassan kikelsz az ágyból. És mielőtt a fogkefe után nyúlnál vagy kiengednéd a kutyát a kertbe, gyorsan egy nagy csésze kávét csinálsz. Ez az igazi ébresztő. Délutánra már fáradt és fejfájós vagy. Kis aprót kotorsz elő, és az automatánál nyomod a gombot a szokásosért.

koffein, nikotin, Rászokás, addictio, táplákozás, étrend |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Simonson, S.

A szokásos koffeinért (kávéban, üdítőben), ami nem tűnik túl veszélyesnek, legalábbis mértékkel. Ám a koffein - olvashattuk a főcímekben - Amerika új nikotinja.

A Johns Hopkins University kutatói szerint az üdítőkben lévő koffein olyan, mint a cigarettában a nikotin: a vevők "megfogására" használt adalékanyag. A kutatók az American Medical Journal kiadványában, az Archives of Family Medicine augusztusi számában tették közzé eredményeiket.

A tanulmány egyik szerzője így fogalmazott: "a koffein közepesen addiktív hangulatfokozó szer, amit az is jól mutat, hogy az emberek sokkal több koffeines üdítőt isznak, mint koffeinmenteset".

Az üdítőitalgyártók reakciója egyetlen szóval is jól jellemezhető: hazugság!

"Egészen egyszerűen tisztességtelen a koffein fogyasztását súlyos drogabúzushoz hasonlítani" - jelentette ki Jeff Nedelman, a gyártókat tömörítő National Soft Drink Association szóvivője.

A vita ellenére a közvélemény csak annyit reagált: "akkor tölts még egy pohárral".

De mi is az a koffein pontosan? Mit tesz velünk, amiért annyira szeretjük? És a tudósok szerint minden kávéivó valódi drogfüggő?

"Tény, hogy ez a világ legelterjedtebb pszichoaktív szere, amit már évezredek óta használnak" - mondta G. Ken Goodrick, a houstoni Baylor College of Medicine pszichológusa. "Ha mértékkel fogyasztjuk, semmi baj nem lehet."

Itt azonban egy koffeinizált országról van szó...

Az átlagos amerikai kb. 250 liter üdítőt fogyaszt évente. Minden egyes üveg ásványvízre négy üveg üdítő jut, legalábbis a gyártók szervezetének adatai szerint.

A legdinamikusabban piacot hódító üdítő 1999-ben a Mountain Dew volt, ami a legtöbb koffeint tartalmazza az ismertebb márkák közül.

A koffein természetes formában a kávébabban és a tea leveleiben fordul elő. Íze enyhén kesernyés, szintetikus formáját pedig hagyományosan üdítők és kakaó ízesítésére használják.

Az anyag rövidtávú energia-növekedést idéz elő. A koffein élénkíti az agyműködést, de hatását egészen más agyterületen követi reakció, mint a kokainét, tudtuk meg Goodricktől.

A koffein emellett diuretikum, ami a dehidrációt élénkíti, továbbá serkenti a gyomorsavak képződését. Nagy mennyiségben fogyasztva nyugtalanságot, álmatlanságot, szívritmus-zavarokat okozhat, hogy az olimpiai diszkvalifikációról már ne is beszéljünk.

És bár a tudományos közvélemény egyetért abban, hogy a koffein nem addiktív drog, a rendszeres fogyasztók ismerhetik elvonási tüneteit.

Az álmatlanság mellett a fejfájás a leggyakoribb tünet.

Douglas Fleckman, a houstoni Whole Health Associates táplálkozási szakértője szerint már azok is megérzik az elvonási tüneteket, akik napi három-négy üveg koffeines üdítőt isznak rendszeresen.

"Általában elmondhatjuk, hogy a cukor vagy a koffein megvonása elvonás-szerű tünetekkel jár - mondta Fleckman -, az ilyen emberekben nincsen életerő, töltés, életöröm."

Az alacsony energiaszinttől szenvedőknek pedig azt javasolta, hogy a koffein átmeneti előnyei helyett szerezzenek több energiát szénhidrátokból.

A "Energy, Peace, Purpose" című 1999-es kötet szerzője, Goodrick szerint mindenkinek kerülnie kellene a napi háromnál több kávét. Ez öt üveg koffeines üdítőnek felel meg. Az elvonási tünetek elkerülésére heti egy adaggal kell csökkenteni a mennyiséget.

"A mértékletesség a legjobb módszer, kávéból pedig én magam a minőséget ajánlom" - tette hozzá a szakértő.

Megjelent: Houston Chronicle

koffein, nikotin, Rászokás, addictio, táplákozás, étrend

2002-07-31 17:34:26

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop