Ópiátok

Az ópiátok közé sorolunk minden olyan drogot, amely a mák (Papaver somniferum) gubójából származó tejszerű folyadékból állítható elő, vagy ezekhez a vegyületekhez hasonló kémiai szerkezettel és hatással rendelkezik.

ópium, mák, drog, ópium, mák | Gyógy-ír   Kisalföld
Az első ópiát típusú kábítószer az ópium volt, melynek legfontosabb hatóanyagát, a morfint 1805-ben különítették el. Ezt követte a kodein, a papaverin, a félszintetikus heroin és a teljesen szintetikus methadon előállítása.

Az ópiumot ázsiában évezredek óta ismerik, a legkorábbi egyértelmű utalás rá az i. e. III. évszázadból származik. Az ópium mint élvezeti szer nagy valószínűséggel arab közvetítéssel, az iszlám VIII. századi terjeszkedése során jelent meg Indiában. Széles körű elterjedését a mogul birodalom kezdetétől számítják. Az egész világra eljutott az Indiában termelt ópium, de a fő fogyasztó Kína és Indokína, illetve malájföld, Ceylon, Indonézia, Makaó és Burma volt.

Hazánkban az elsők között használatos szerek egyike volt a nyers ópium.

Elsőként 1933-ban Aszódon termesztették, majd egy gyógyszerésznek sikerült először az éretlen zöld mákfejből közvetlenül az ópium kicsapolásával technikai úton morfint előállítania. Eljárását 1925-ben Magyarországon és Németországban is szabadalmaztatták.

A morfint az amerikai polgárháború során széles körben használták fájdalomcsillapítóként. Ebben az időben számos gyógyszer tartalmazott ópiumot, a szer használata orvosi körökben bevett gyakorlat volt.

Amikor a XX. század elején napvilágra került, hogy az ópiátok komoly függőséget okoznak, betiltották az ópiát típusú kábítószerek nem gyógyászati célú használatát.

Ópium

A zöld mákgubó bemetszésével máktej folyik ki, amely levegőn megbarnul és megkeményedik. Jellegzetes szagú, keserű ízű. A nyers ópiumhoz zsírt és egyéb anyagokat is adagolnak. Ezt megeszik, szerelmi serkentőszerként használják. Fogyasztják ételbe keverve, vízipipában elégetve a füstjét szívják. A füstópiumot (csandu) bonyolult eljárásokkal alakítják ki a nyersópiumból, és pipából szívják.

Hatása: emelkedett hangulat. Kis mennyiségben szerelmi serkentőszer, nagyobb adagokban épp ellenkezőleg, potenciacsökkentő, narkotikus hatású szer. Mivel szinte soha nem fogyasztják tisztán, a hozzáadott szerek miatt sokféle hatást válthat ki.

Szleng: OP, tej, mákony, opi.

Morfium

A morfium fehér kristály, tabletta vagy injektálható folyadék. Az ópiumból vonják ki, ópi- umalkaloid. Különböző oldatait az orvostudományban használják fájdalomcsillapító, nyugtató, érzéstelenítő célra, erős fájdalmak (rákos betegeknél) enyhítésére.

Mákszalmaeljárás: a megszáradt mákgubókból speciális eljárással teát főznek. Ez a máktea, ami rendkívül káros a sok melléktermék miatt.

Hatása: kellemes, jó közérzetet, vidámságot, nyugalmat, később érzékletes, színes hallucinációkat nyújt, súlytalan lebegéshez hasonló állapotot okoz. Tökéletes álomvilágot idéz elő, a tudatos világtól való elrugaszkodás jellemző. Kellemes hatása pár óráig tart, utána a kijózanodás lehangoltsággal jár.

Szleng: MO, molyó, Miss Emma, morfi, morfó, monyó, tea, máktea.

Heroin

A heroin fehértől sötétbarnáig terjedő színű por vagy kátrányszerű anyag. Morfinszármazék, a morfiumfüggőség kezelésére fejlesztették ki pótszerként, de gyógyászati alkalmazása az erős hozzászokás miatt kudarcba fulladt. Leggyakrabban feloldva, vénás injekció formájában juttatják a szervezetbe, de szívják orron keresztül kokainnal keverve (speed-ball) vagy dohánnyal keverve cigaretta formájában.

Hatása: a bevétel után másodperceken belül euforikus állapot, személytelen gyönyörérzet, víziók és illúziók lépnek fel. Nyugodt, kellemes állapot alakul ki, megszűnik a szorongás, a félelem. A hatás 3-4 órán át tart, majd a kijózanodás és a depressziós hangulat következik, rossz közérzettel. Hosszú távon gyomor- és májkárosodást okoz. Túladagolás esetén a halál oka: az agyi légzőközpontok gátlása révén légzésbénulás, fulladás.

Rendszerint egy kanálban citromsavval feloldják, az oldódást a kanál alá tartott öngyújtóval segítik elő. A felmelegített oldatot vattán keresztül szívják fel egy fecskendőbe, majd vénásan adják be.

Szleng: Harry, HRN, háeren, nyalóka, nyalesz, hó, hercsi, hercsó, heró, hernyó, barna cukor, fehér cukor, cukor.

Ópiumoldat: egyrészt házilag készül, másrészt illegális kábítószerüzemben állítják elő. A zöld mákgubó megkarcolásából nyerik, majd szárítják, égetik és vízzel keverve intravénásan adják be. Az így elkészített oldat zavaros sötétbarna színű. Hatása a morfiuméhoz hasonló

Függőség: erős fizikai és lelki.

| ópium, mák, drog
2007-12-10 17:09:59


Prince halála - Más nevére írták fel a Prince által szedett fájdalomcsillapítót

Más nevére írta fel az orvos azt az oxikodon hatóanyagú fájdalomcsillapítót, amely egy évvel ezelőtt Prince halálát okozta - derült ki a hétfőn nyilvánosságra hozo...


A kanadai kormány legalizálni akarja a marihuána fogyasztását

A kanadai kormány törvényjavaslatot nyújtott be csütörtökön arról, hogy az országban a jövő év közepére váljon legálissá a felnőttek számára a marihuána fogya...


Uruguayban engedélyezték a marihuána gyógyszertári árusítását rekreációs célra

Uruguayban engedélyezték júliustól kezdődően a rekreációs célú marihuána gyógyszertári árusítását a kábító hatású szer legalizálására tett három éves fol...


Megnégyszereződött a herointúladagolás miatti halálozások száma öt év alatt az Egyesült Államokban

Több mint négyszeresére emelkedett a herointúladagolás miatti halálozások száma az Egyesült Államokban 2010 és 2015 között.


Jóváhagyta az ausztrál kormány a marihuána orvosi célú forgalmazását

Jóváhagyta szerdán az ausztrál kormány a marihuána orvosi célú forgalmazását.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^