Hirdetés

LSD

A hallucinogének csoportjába tartozik az LSD (lizergsav-dietilamid), a pszilocibin (varázsgomba), a meszkalin (peyote) és a 2,5 dimethoxi-4-methyl-amphetamin (DOM, STP) nevű amfetaminszármazék.

LSD, hallucinogén, drog |

Gyógy-ír   Kisalföld

a szert 1938-ban fedezte fel Albert Hofmann, a svájci Sandoz cég vegyésze, miközben egy rozson élősködő gombafaj, az anyarozs (Claviceps purpurea) gyógyhatású vegyületeit próbálta elkülöníteni. Az anyarozsból nyerhető lizergsavat különféle alkaloidákkal párosítva eljutott a 25. ilyen kombinációhoz, a lizergsav-dietilamidhoz.

A szer hallucinogén hatása csak 1943-ban derült ki, amikor Hofmann szervezetébe is bekerült egy kisebb mennyiség. Tudósok, költők, írók, a beatnemzedék tagjai is, köztük Aldous Huxley, Allen Ginsberg és Ken Kesey is kipróbálták a szert, Huxley két könyvet is szentelt a pszichedélikus élménynek (Az észlelés kapui, Menny és pokol).

A CIA is foglalkozott az LSD-vel mint lehetséges igazságszérummal. Számos pszichiáter számolt be arról, hogy sikerrel alkalmazták a szert alkoholisták, ópiátfüggők vagy bűnözők kezelésében.

Hamarosan nyilvánvalóvá váltak a drog kontrollálatlan fogyasztásának veszélyei: egyre több fogyasztó került a klinikára az ún. "bad tripek"; következtében, előfordultak a szer hatása alatt elkövetett öngyilkosságok is (egyesek azt hitték, repülni tudnak és kiugrottak az ablakon, mások sebesen száguldó autókat próbáltak megállítani - sikertelenül). A ’60-as évek közepén a szert betiltották.

Megjelenési formái
  • Mikrodot: apró gömböcskék különböző színezésben. A mikrodot általában nagyobb dózist tartalmaz, mint a bélyeg.
  • Zselé: zselés állapotú anyag, főleg a szemhéj alá vagy az orrba juttatják, a nyálkahártyán keresztül gyorsabban szívódik fel.
  • Bélyeg: körülbelül negyedakkora, mint egy átlagos postai bélyeg. Rajta általában a nevére utaló rajzocska található a megfelelő elnevezéssel. A leggyakoribb adagok 100 és 300 mikrogramm közé esnek.

Előállítása: az LSD-hez ma leginkább bélyeg ("blotter";) formájában lehet hozzájutni. A bélyeg egy kb. 0,5 x 0,5 cm-es itatóspapír-darabka, amelyet LSD-vel impregnálnak. A készítés módja: egy több száz bélyegre elegendő itatóspapírlapot perforálnak, a papírra rányomtatnak valamilyen ábrát vagy ábrákat (Buddha, napocska, varázsló, Superman stb.), majd az egész lapot beáztatják előre meghatározott mennyiségű LSD-oldatba. Az amerikai bélyegek 100 mikrogramm, az európaiak 100-250 mikrogramm LSD-t tartalmaznak. A drog illegális előállításából adódóan nem mindig tiszta a szer, előfordul, hogy LSD-hez amfetaminszármazékokat vagy más drogokat kevernek.

Bejuttatása: szájon át, a bélyeget nyelv alá helyezik vagy nyelvvel a szájpadláshoz nyomják. Szippantják por alakban vagy injekciózhatják oldat formájában is. Létezik hagyományos kapszulás, illetve tablettás kiszerelésben is.

Lelki és testi tünetek

Hatása: a szájon át fogyasztás esetén kb. egy-másfél óra alatt "jön be";. Maga a "trip"; (LSD-utazás) átlagos dózis esetén 8-12 óráig tart, ezt követi egy kb. egy napig tartó reintegráció. Az enyhe befolyásoltság érzete több napig, sőt, hetekig, hónapokig is eltarthat.

A hatás intenzitása és időtartama az elfogyasztott dózistól és a fogyasztó érzékenységétől függ, egyes személyekben már 20-30 mikrogramm is érzékelhető hatást vált ki. A toxikus adag rendkívül nagy, voltak használók, akik 1250 bélyegnek megfelelő mennyiséget is károsodás nélkül átvészeltek.

Testi tünetek: pupillatágulat, szapora szívverés, vércukorszint-emelkedés, magas vérnyomás, emelkedett testhőmérséklet, remegés, hidegrázás, fejfájás, pirulás, gyakori vizelési inger, hányás, rosszullét, étvágycsökkenés, koordinációs zavarok, rohamszerű rángatózás.

Pszichés tünetek: az első fázisban a feszültségérzést először érzelmi felszabadultság kíséri nevetési ingerrel vagy sírással, hőmérséklet-érzékelési zavarok lépnek fel (1-2 órával a bevételt követően). Ez a felfutás (coming up) fázisa.

Később színes látási hallucinációk és víziók, a fényérzékelés felerősödésének és megzavarodásának érzete jelentkezik. Ezután az időbeli és térbeli érzékelés zavara következhet, tájékozatlanság, izgatottság. Gyakori, hogy a fogyasztó kívülről szemléli magát. Ezek az élmények iszonyatos félelemmel, rettegéssel járnak. Az "utazó"; teljesen elveszítheti az önkontrollt.

Gyakoriak a paranoid téveszmék, az üldöztetés érzése, félelmetes hallucinációk léphetnek fel, amelyek alól a használó menekülni akar, nem kizárt az öngyilkosság lehetősége sem. Gyakori a szokatlan, irracionális viselkedés.

Függőség: pszichikai. Erős tolerancia lép fel, mely 3-4 napig tart, majd eltűnik. Ha a tolerancia megszűnt, a régi adag ismét kiváltja ugyanazt a hatást, nem szükséges az adag folyamatos emelése.

Flashback: az LSD-utazást követő hónapok után váratlanul újra beugorhat a trip és egy rövid időtartamra a használó ismét átélheti a drog hatását. Ez gyakran vizuális vagy hallási hallucináció formájában jelenik meg.

A flashback hatása személyek, tárgyak váratlan megjelenésétől kezdve a tárgyak irreális mozgásáig, felületek, minták hullámzásáig sok minden lehet.

Utóhatások: az "utazás"; után gyakran fordul elő mély levertség, a szem túlzott érzékenysége, a trip után szinte lehetetlen elaludni. A túl sok utazás megváltoztatja a személyiséget, túlzott használat esetén fokozottabb a befelé fordulás, a depresszió erősödése, a valódi világ eseményeinek keverése. LSD kiváltotta pszichózis, skizofrén tünetek jelentkezése gyakori.

LSD és más drogok

Az LSD használói rendszerint cannabist, esetleg más pszichedélikus drogokat, pl. varázsgombát is fogyasztanak. Az LSD és a többi pszichedélikus szer között kereszttolerancia áll fenn. Gyakori az LSD keverése MDMA-val (Extasy), ezt nevezik angolul "candyflipping";-nek.

Kimutatása: vizeletben a beszedés után 8-10 óráig jelen van.

Testi és lelki tünetek

Testi tünetek: pupillatágulat, szapora szívverés, vércukorszint-emelkedés, szédülés, illetve megegyezik az LSD-nél korábban leírtaknál.

Pszichés tünetek: izgatottság, nyugtalanság, majd az LSD pszichés tüneteihez hasonlóan vizuális hallucinációk jelennek meg, eltorzult alakzatokkal és a színek megerősödésével. A tér- és időérzék eltorzul, elfelejtettnek hitt emlékképek jönnek elő a múltból. A hatás erőssége függ a személyiségtől és a körülményektől.

Veszélyek: akárcsak a többi pszichedélikus szer, a varázsgombák is okoznak bad tripet, pszichotikus reakciókat, úgy, mint az LSD.

Az utazás és a zene

A zene egyike a tripek (utazások) legfontosabb kellékeinek. A zene a trip alatt befolyásolja a képzeteket, a hangok láthatóvá és érezhetővé válnak (azaz vizuális és érzelmi hallucinációkat keltenek). Vannak zenekarok, amelyek direkt a pszichedélikus szerek hatásához illesztett zenét komponáltak (pl. Ambient, Etno, minimálzene, csend). Van pszichedélikus rockzene, pszichedélikus trance.

A gombák keveredése más drogokkal

Az alkohol kábító hatása révén megnyugtat, le is gyengítheti a hatást, de el is veheti az "élét" a tripnek. A trip megszünteti a berúgottságot. Nagy mennyiségű alkohol hányást, rosszullétet okozhat. A trip alatt dohányozni is szoktak. A gombák keverését Extasyval "MX" rakétának nevezik (M= mushroom, X= Extasy), ennek a kombinációnak hasonló hatása van, mint a "candyflippingnek" (LSD+XTC), azaz a trip intenzitása megnő. A cannabis szívása felerősíti és meghosszabbítja a tripet. A többi pszichedélikus szer és a varázsgombák között kereszttolerancia áll fenn, ezért nincs értelme együtt fogyasztani őket.

LSD, hallucinogén, drog

2007-12-13 11:13:55

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop