Hirdetés

A marihuána

A cannabis a legrégebben használt illegális drogok közé tartozik. Jelenleg mintegy 500 millióan használják, többnyire cigaretta formájában világszerte.

marihuána, cannabis, THC |

Gyógy-ír   Kisalföld

A vadkender (Cannabis sativa) lágy szárú, egyéves, általában kétlaki növény, amely meleg éghajlat alatt bárhol megterem. Vad változatai 2-3 méter magasra is megnőnek. Könnyen felismerhető jellegzetes, fogazott leveleiről.

A "közkedvelt" drogok között kiemelkedő jelentőségű a marihuána ("marijuána"), melyet a vadkender felső levelei és virágai tartalmaznak a legnagyobb mértékben. A legújabb vizsgálatok szerint a növény mintegy 60 különböző, cannabinoidnak nevezett anyagot szintetizál, a legfontosabb ezek közül az 1-delta-9-tetrahidrocannabinol (THC).

Egyébként a növényben összesen mintegy 400 különböző vegyület található. A pszichoaktív hatás eléréséért a szer THC-tartalma a felelős. A számítások szerint egy marihuánás cigaretta THC-tartalmának mintegy 60 százaléka szívódik fel, ez átlagos drogmennyiségre feltételezve mintegy 10 mg hatóanyagnak felel meg.

A szer felszívódása gyors, a csúcsplazma-koncentráció 7-10 perc alatt kifejlődik, a jellemző pszichés hatásokat mintegy fél óra múlva észleljük. A THC metabolizációja a májban történik, a metabolitok a szék-lettel és vizelettel távoznak a szervezetből.

Megjelenési formái
  • Marihuána (szlengben: fű, füvecske, füvi, kender, gyep, gyom, ágyú, grász, gandzsa, cigesz, cigó, cigi, zöldség, dzsoint, szivar, szál, spanyó, spangli, spangesz, rakéta, rakesz, pipa, mari, mariska, marcsa, maresz, dzsodzsesz, dzsodzsi, dzsodzsó): az indiai kender leveleiből és virágaiból szárítással előállított kábítószer. Megjelenését tekintve zöld színű, aprított, morzsolt növényi törmelék. Használati mód: pipába vagy cigarettába sodorva.
  • Hasis, más néven kannabiszgyanta (szlengben: has, haska, haskó, csoki, kő, csarasz): az indiai kender virágaiból kivont gyanta-szerű anyag. Használati mód: szívják pipában, vagy cigarettában dohánnyal keverve, de ételbe téve is fogyasztják (hasistorta).
  • Hasisolaj: sötétzöld, barna, majdnem a feketéig terjedő színű sűrű folyadék. Viszonylag ritka kannabiszfajta, hatóanyag-tartalma igen magas. Használati mód: cigarettára kenve szívják vagy teába csepeg-tetve fogyasztják.
A marihuána fogyasztás tünetei

Testi tünetek

Belövellt kötőhártyák ("vörös szem"), pupillatágulat, szemtekerezgés, könnyfolyás, szemhéjremegés, fokozott tapintási érzékenység, szájszárazság ("pamutszáj"), szomjúságérzés, gyorsult pulzus, a vérnyomás esik, légvételek száma csökken, köhögési ingerelhetőség nő (köhögési roham), hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, gyakori  székelési és a vizelési inger, a végtagok nyugalmi remegése, izomerő-csökkenés, izomrángások, gyakori a okozott éhségérzet.

A cannabinoidok hatása alatt az izzadás gátolt, mely a test hő-mérséklet-emelkedéséhez vezet, különösen akkor, ha a drogfogyasztó meleg környezetben, pl. diszkóban tartózkodik, s így nő a folyadékigénye is.

Pszichés jelek

A lelki tüneteket rövid szorongásos fázis vezeti be, élménygazdagság, új élmények, boldogságérzés, jóleső meg-könnyebbülés, beszédesség, nevetési kényszer, a gátlások oldódnak, javuló kommunikáció, a feszültség sökken, megnövekedett önbizalom, a fájdalom megélése csökken, mozgékonyság, ingerlékenység, emelkedett örömérzet, a vágyfantáziák telítettek, a tér- és idődimenziók kiszélesednek, hirtelen hangulatváltozások, támadó magatar-tás, ellenségeskedés, fokozott szexuális libidó.

Ha valaki magányosan nyúl a marihuánához, a fokozott jó érzés, az eufória relaxációval és álmossággal jár együtt, társaságban viszont ellenkezőleg, a felfokozott vidámság a jellemző.

Nagyobb adagok fogyasztásakor olyan látási vagy hallási ingerek lépnek fel, melyeknek megelőzően nem volt jelentőségük, új tartalmat nyerhetnek, esetleg kifejezett víziók vagy hallucinációk formájában, a tudat ébersége fokozott, a feszültségérzet pánikká fokozódhat.

Kényszeres tünetek, testsémazavarok, érzékcsalódások, az önkontroll elvesztése, paranoid téveszmék, fantasztikus tartalmú hallucinációk érzékelhetők. Az idő lassabban múlik, azaz a percek óráknak űnhetnek. A rövid távú memória zavart szenvedhet, hasonlóan a finom, gondolkodást igénylő feladatok megoldásához. Végső esetben akut pszichózis is kialakulhat.

A fenti tünetek mintegy 4-8 óra hosszat tartanak, az egyidejű alkoholfogyasztás additív (összegző) tényezőként lép fel (gépkocsivezetés!). A szer fogyasztóinak a befolyásoltság állapotában nem tanácsos a volán mögé ülniük, mivel a motoros koordinációra, valamint a kognitív és percepciós funkciókra hat.

Egy amerikai pilótákon végzett kísérlet során kimutatták, hogy a THC teljesítményt befolyásoló hatása a fogyasztást követő 24 órán keresztül kimutatható, annak ellenére, hogy maguk a fogyasztók nem érzik a befolyásoltságot.

A krónikus fogyasztásról

A krónikus fogyasztás személyiségtorzuláshoz vezet: mely az ítélőképesség romlásával, koncentráció- és memóriazavarral, az indíték-, ambíció- és munkaképesség csökkenésével, heveny indulati kitörésekkel jár együtt.

A mértéktelen fogyasztás légúti, emésztőrendszeri és pszichikai károsodásokhoz vezet. A marihuánás cigaretta kátránytartalma egyes vizsgálatok szerint erősebben karcinogén, mint a közönséges dohányé.

Az amerikai Buffallo Egyetem kutatói szerint a marihuánában kimutatható kannabinoidok a herékbe, az ondóvezetékbe vagy az anyaméhbe kerülve csökkentik a spermiumok megtermékenyítőképességét

Az eredmények szerint a hatóanyagnak már nagyon kis mennyisége is 75 százalékkal csökkentette a spermiumok megtermékenyítőképességét.

Függőség: lelki.

Megvonási tünetek: nyugtalanság, ingerlékenység, idegesség, étvágytalanság, emelkedett vagy éppen alacsonyabb testhőmérséklet fordulhat elő, remegés. Ezeket a tüneteket - elsősorban a krónikus és/vagy nagyobb adagok használata után - a gyors és azonnali elhagyás idézi elő.

Kimutatás: vizeletvizsgálattal könnyűszerrel kimutatható, ugyanis a vizeletben lévő karboxilsav-metabolitok hetekig, sőt, egyes esetekben hónapokig megtalálhatók. A tesztek azonban csak kvalitatív jellegűek, a vizelettesztek mennyiségi kimutatásra alkalmatlanok.

marihuána, cannabis, THC

2007-12-10 17:13:18

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop