A drogbetegségek kórházi kezelése

A közvéleménynek a szenvedélybetegekkel (ezen belül is a drogbetegekkel) szembeni ellenszenvének egyik oka, hogy úgy tekintenek rájuk, mint akik maguknak köszönhetik a bajukat.

drog, szenvedélybeteg, kábítószer, addiktológia | Gyógy-ír   Kisalföld | Kelemen, T.
Ezzel ellentétben egyik páciens sem úgy kezdi kipróbálni a "szert", hogy drogfüggő (vagy alkoholista) szeretne lenni, annak összes szenvedését átélni. Ugyanúgy önkéntelen mechanizmusok sokasága munkál a kialakulásában, mint például a magas vérnyomásnál, a cukorbetegségnél. Kifejlődése, fennmaradása hasonlóan genetikai, biológiai, magatartási, élettörténeti, környezeti együtthatásnak az eredménye.

Lehet, hogy sokan úgy gondolják, gyógyíthatatlan betegség, mivel egy-egy kúra után visszaesés következhet be. Pedig a magas vérnyomás is lehet az életet végigkísérő betegség. Mindemellett vannak sikerek is. A vizsgálatok azt mutatják, hogy a drogbetegek kezelése körülbelül annyira sikeres és költséges, mint a felnőttkori cukorbetegségé.

A drogbetegek kezelése speciálisan felkészült terápiás rendszert, személyzetet (ilyen irányba szakosodott, jól felkészült orvosokat (pszichiáter, addiktológus szakorvos), ápolószemélyzetet, pszichológusokat, gyógypedagógusokat, szociális munkást, stb. igényelnek. A kezelési célokat egyénenként pontosan meg kell határozni, hiszen irreális elvárásoknak eleget tenni nem lehet. (Senkit sem lehet lecserélni, de a benne rejlő jó tulajdonságok erősíthetők.) A változást a páciensnek kell igényelnie, mi széles körű tudással támogatjuk. Ezt helyette sem szerettei, sem a kezelő személyzet nem tudja megtenni.

A drogbetegek kórházi felvételének kétféle indoka lehet. Ezt a beteg felvételekor tisztázni kell a későbbi félreértések, terápiával kapcsolatos elégedetlenségek elkerülése végett. A kórházi méregtelenítés, detoxikáció nem jelenti a drogbeteg teljes gyógyulását. Kórházi kezelésre kerülhet sor egyrészről sürgősségi esetben, a drogfogyasztás súlyos testi, lelki szövődményeinek következtében, másrészről drogelvonó kezelés indításaként a szermentesség elérése céljából. Tehát sürgősségi betegfelvételre kerülhet sor a drog okozta testi, lelki tünetek miatt. Bár sok pácienssel találkoztam, felmérni közülük kevesen tudták - jóllehet társaikon látták -, hogy milyen akut következményekkel járhat a szerfogyasztás.

Az alábbiakban néhány példát említek meg. Az ópiát megvonási tüneteket kínzóan éli meg a beteg. Az ilyen drog, ha egyéb gyógyszerekkel, drogokkal kombinálják, eszméletvesztéssel, epilepszia szerű rosszullétekkel együtt járó állapotokat okozhat. Ez a légzés és szív megállás veszélye miatt életveszélyes. Drogfogyasztás (például az amphetamin származékok) következtében kiürült, depressziós, szorongásos, feszült, nyugtalan, alvászavarral küzdő, koncentrációs képesség csökkenésével, öngyilkossági gondolatokkal együtt járó állapotok kezelésére is sor kerülhet. LSD használatánál egyetlen adag után is kialakulhat a tudathasadásos elmezavar tüneteit mutató pszichotikus állapot (látási, hallási, tapintási hallucinációkkal, rettenetes félelemérzéssel), melyet szintén kezelni kell.

Másrészről az osztályos felvételt indokolhatja, ha a páciens drogelvonó kezelést kér. Amennyiben az ambuláns keretek között ez nem megoldható, úgy a (kitisztulás), detoxikálás időtartamára felvesszük osztályunkra. Tény, hogy a detoxikáló programot befejező páciensek száma világszerte nagyobb fekvőbeteg intézményben, mint ambulánsan. Nagyon fontos, hogy a páciens pontos felvilágosítást kapjon a szer megvonásának lefolyásáról.

A kezelést nyitott pszichiátriai osztályon ezen betegek számára külön kiképzett személyzet végzi. Szigorúan meghatározott keretei vannak. Ezt a pácienssel előre tisztázzuk, "terápiás szerződést" kötünk. Általában hat hetes kúrára kerül sor.

Az első napokban a szenvedést, illetve a súlyos testi tüneteket (például epilepsziás görcsöket gátló) csökkentő gyógyszeres kezelést kezdünk. Az állapot javultával a lelki tünetek feltárásával változik a gyógyszeres terápia is. Párhuzamosan, egyénre szabottan tárjuk fel a drog fogyasztáshoz vezető okokat is. Tervek készülnek a jövővel kapcsolatosan. Ebben a családnak, a külső segítőknek (például önsegítő csoportoknak is )fontos szerepe van. Megtanulja a beteg a tünetit, hogy a későbbiekben is felismerhesse ezeket, hogy időben segítséget kérhessen. Lehetőség van annak elemzésére, hogy mit jelent, mit szimbolizál, mit takar el az életében a droghasználat.

A csoportos terápiákkal a korábban a drogra beszűkült világ tágulhat, kinyílhat a másik emberre. A kezelés harmadik hetére a drogfüggőség kötelékéből lassan előbújik a páciens eredeti személyisége, amellyel már a jövőre tervezése, a személyre szabott pszichoterápia is kibontakozhat.

A fentiek a személyzet, a rendszer nagy szellemi és érzelmi felkészültségét igénylik. Rendkívüli türelmet, elfogadást igényel az ilyen beteg, különösen a kezelés kezdeti időszakában, amikor a páciens - betegségéből adódóan - hajlamos a személyzetet tenni mindenért felelőssé. Ezért mindig nagy gondot kell fordítani a személyzet lelki karbantartására is. Mindez kemény munka, amit ezen szakma megbélyegzettsége, - talán ebből adódó - anyagi, egyéb szakmai finanszírozási gyengeségek tovább súlyosan nehezítenek.

A kórházi kúra végén a drog-betegek kezelésének csak rövid szakasza fejeződik be. A szermentes állapotot továbbiakban is fenn kell tartani, amelyben a drogambulancia, - országosan is alig, a régiókban pedig eddig nem működő - rehabilitációs otthonok jelenthetnek további támogatást a család és a visszafogadó környezet mellett.

| drog, szenvedélybeteg, kábítószer, addiktológia
2007-12-10 12:09:47


Megnégyszereződött a herointúladagolás miatti halálozások száma öt év alatt az Egyesült Államokban

Több mint négyszeresére emelkedett a herointúladagolás miatti halálozások száma az Egyesült Államokban 2010 és 2015 között.


Jóváhagyta az ausztrál kormány a marihuána orvosi célú forgalmazását

Jóváhagyta szerdán az ausztrál kormány a marihuána orvosi célú forgalmazását.


A német parlament alsóháza engedélyezte a kannabisz orvosi használatát

A német parlament alsóháza, a Bundestag egyhangúlag jóváhagyta csütörtökön, hogy az egészségügyben korlátozásokkal, de használni lehessen a kannabiszt, a marihuána...


Több mint 50 ezren haltak meg az Egyesült Államokban kábítószer-túladagolás miatt 2015-ben

Több mint 50 ezren haltak meg az Egyesült Államokban kábítószer-túladagolás miatt 2015-ben, többen, mint bármelyik korábbi esztendőben - adta hírül csütörtökön az...


Az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja lesz szeptember 20-án

Szeptember 20-án rendezik meg országszerte az Egyetemi Sport Nemzetközi Napja elnevezésű programsorozatot.


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^