Napi egy doboz cigaretta

Közvetlen összefüggést talált a dohányos élete során elszívott cigaretták és a rákos sejtek DNS-ében lévő mutációk száma között. A tanulmány a Science tudományos folyóiratban jelent meg.

dohányzás, cigaretta, rák, DNS, mutáció | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A mutációk legmagasabb arányát a tüdődaganatokban találták, de a hólyag, a máj és a garat – daganatokban is jelentkeztek, így okozhat a dohányzás a tüdőn kívül máshol is daganatot.

A dohányzás a világon évente hatmillió ember életét oltja ki és ha a jelenlegi tendencia folytatódik, az évszázadban több mint egymilliárd halált okozhat az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének becslése szerint.

A rákot a sejt DNS-ének mutációi okozzák. A dohányzás legalább 17 ráktípus kialakulásában játszik szerepet, de sok típus esetében eddig nem volt biztos információ arról, hogy milyen mechanizmusok állnak az összefüggések mögött.

A szakemberek több mint 5000 daganatot vizsgáltak meg, összehasonlították a dohányosok és az életükben sosem dohányzók daganatait. Azonosítottak a dohányosok DNS-ében bizonyos mutációs jellegzetességeket és megszámolták, mennyi fordult elő a különböző tumorokban.

Napi egy doboz cigaretta elszívása a tüdő sejtjeiben évente mintegy 150 mutációt okoz. Minden egyes mutáció végül a rák kialakulásához vezethet. Egy doboz cigaretta 97 mutációt okoz a gégében, 39-et a garatban, 23-at a szájüregben, 18-at a hólyagban és hatot a májban.

| dohányzás, cigaretta, rák, DNS, mutáció
2016-11-08 20:16:00


A 18 év alattiak dohányzási tilalmáról döntöttek az ausztriai tartományok képviselői

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében az eddigi 16-ról 18 éves életkorra emelik a dohányipari termékek vásárlásának és fogyasztásának minimáli...


A BAT dohányipari cég egyre több országban árusítja cigarettahelyettesítő termékeit

A British American Tobacco (BAT) brit multinacionális dohányipari vállalat idén megduplázná azon országok számát, ahol cigarettahelyettesítő termékeket, így e-cigarett...


A dohányzók hajlamosabbak a kockázatvállalásra

A dohányzás növelheti a kockázatvállalási hajlamot és megváltoztathatja az agy jutalmazó rendszerét a Sahlgrenska Egyetem kutatói szerint.


Évi 1000 milliárd dollárt kár okoz a dohányzás a világgazdaságnak

A dohányzás évi 1000 milliárd dollár kárt okoz a világgazdaságnak az egészségügyi többletköltségek és a kieső munka által, miközben a dohányáruk megadóztatás...


Eurostat: minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás

Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás, az európai lakosság 21,6 százaléka szenved akaratán kívül a mások által kifújt doh...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^