Az e-cigarettát használó fiatalok később nagyobb valószínűséggel lesznek erős dohányosok

Az elektromos cigarettát rendszeresen használó fiatalok később nagyobb valószínűséggel lesznek erős dohányosok - ezt mutatta ki egy friss amerikai kutatás, amelyet az Amerikai Orvosszövetség folyóiratának (JAMA) legújabb számában tettek közzé.

Az amerikai tinédzsereknek körülbelül az egyharmada próbálja ki az e-cigarettát, némelyek annak reményében, hogy az segít leszokni a hagyományos cigarettáról. A tudósok körében azonban vita van arról, hogy az e-cigaretta a dohányzásról való leszokás eszköze-e, vagy inkább a dohányzás előszobája.

A kutatásban 3000 Los Angeles megyei gimnazistát - 15 éveseket - kérdeztek ki cigarettázási szokásairól a 2014 őszi, majd a 2015 tavaszi félévben.

A diákok körében összességében csak kevesen e-cigarettáztak, vagy dohányoztak, ám azok közül, akik a kutatás elején három vagy annál több napig e-cigarettát használtak a kikérdezést megelőző egy hónapban, 20 százalék rendszeres dohányossá vált, további 12 százalék pedig legalább havi egy alkalommal gyújtott rá a kutatás végére.

Eközben az e-cigarettát a kutatás elején nem használó tinédzsereknek kevesebb mint 1 százaléka vált dohányossá a vizsgált időszak végére.

| e-cigaretta, dohányzás, elektromos cigaretta
2016-11-11 15:44:56


A 18 év alattiak dohányzási tilalmáról döntöttek az ausztriai tartományok képviselői

A fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása érdekében az eddigi 16-ról 18 éves életkorra emelik a dohányipari termékek vásárlásának és fogyasztásának minimáli...


A BAT dohányipari cég egyre több országban árusítja cigarettahelyettesítő termékeit

A British American Tobacco (BAT) brit multinacionális dohányipari vállalat idén megduplázná azon országok számát, ahol cigarettahelyettesítő termékeket, így e-cigarett...


A dohányzók hajlamosabbak a kockázatvállalásra

A dohányzás növelheti a kockázatvállalási hajlamot és megváltoztathatja az agy jutalmazó rendszerét a Sahlgrenska Egyetem kutatói szerint.


Évi 1000 milliárd dollárt kár okoz a dohányzás a világgazdaságnak

A dohányzás évi 1000 milliárd dollár kárt okoz a világgazdaságnak az egészségügyi többletköltségek és a kieső munka által, miközben a dohányáruk megadóztatás...


Eurostat: minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás

Minden ötödik uniós állampolgár egészségét károsítja a passzív dohányzás, az európai lakosság 21,6 százaléka szenved akaratán kívül a mások által kifújt doh...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^