Hirdetés

A passzív dohányzás károsítja az agyat?

Egy vizsgálat eredményei szerint azoknál az embereknél, akik passzív dohányzásnak vannak kitéve, gyakrabban figyelhető meg kognitív gondolkodási zavar, mint társaiknál.

passzív dohányzás |

InforMed Hírek7   InforMed | Seprődi, B.

A vizsgálat nem igazolta, hogy a passzív dohányzás kognitív zavart idéz elő, csupán arra hívta fel a figyelmet, hogy a gondolkodási zavar gyakoribb volt azoknál a régi dohányos és nem dohányzó egyéneknél, akik nyálában magas volt a kotininszint. A kotinin egy olyan vegyület, ami nikotin fogyasztására utal.

A vizsgálatban 4809 brit vett részt, életkoruk 50 év felett volt. Számos, a memóriát, a figyelmet és más szellemi képességeket ellenőrző tesztet végeztek el, emellett a kutatók elvégezték a nyálmintájuk analízisét is. A teszteken a legrosszabb eredményt elérő 10 %-ot sorolták a kutatók a beszűkült kognitív funkciójú csoportba.

Összehasonlítva a legmagasabb kotininszinttel rendelkező nem dohányzó egyéneket azokkal a nemdohányzókkal, akiknek a nyálában a legalacsonyabb volt a kotinin szintje, a kutatók megállapították, hogy az előbbi csoportban 70 %-kal magasabb a kognitív károsodás gyakorisága. Régi dohányosoknál a nyál magas kotininszintje csak 32 %-os kockázatnövekedést jelentett.

Ezek az összefüggések függetlennek bizonyultak az esetlegesen felmerülő egyéb befolyásoló tényezőktől: a résztvevők korától, nemétől, végzettségétől, illetve a különböző alapbetegségektől (cukorbetegség, magas vérnyomás, szívbetegség) is.

A kutatók azonban felhívták a figyelmet a vizsgálat korlátaira: egyrészről a szerzők nem vizsgálták időben a kognitív funkciók változását, így nem lehet tudni, hogy mi volt hamarabb: a károsodás, vagy a passzív dohányzás. Másrészt igaz, hogy a gondolkodási funkciók károsodásai évtizedek alatt alakulnak ki, a kotinin ennél gyorsabban kiürül a szervezetből, és ezért kimutatásával nem lehet igazolni azt, hogy a páciens hosszú időn át dohányfüstöt lélegzett be.

„A vizsgálat komolyan felveti annak a lehetőségét, hogy a passzív dohányzás a szellemi képességek hanyatlását idézi elő, de további vizsgálatok szükségesek ahhoz, hogy ok-okozati kapcsolatot lehessen kimutatni” – fogalmaztak a kutatók.

passzív dohányzás

2009-02-22 19:34:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop