Hirdetés

Izgalomkereső, kényszeres viselkedésminták

Ezek a másodlagos szenvedély-keletkezési utak, kifejlett formáik nem gyakoriak, leginkább a kriminológiában, a rendőri gyakorlatban, illetve a pszichiátriai munkában lehet találkozni velük. Átmeneti formáik viszont gyakoriak, ilyenek a már említett veszélyes hobbik, foglalkozások.

izgalomkeresés, mozgásmánia |

Szenvedélyeink 1995 ;   SubRosa Kiadó | Buda, B.

Érdemes megemlíteni, hogy a teljesítménysport önmagában is létrehozhat olyan állapotokat, amelyek a mozgásaddikció néven írhatók le. A napi nagymértékű edzési megterhelés egyfajta tolerancia-növekedést hoz létre, és ha az illető valamilyen okból (például sérülés miatt) nem jut a "mozgásadaghoz", akkor komolyan nyugtalan lesz, néha egészen a delírium határáig menően.

Gyakran komplikálja a sporthoz, mozgáshoz való hozzászokást a sportban gyakran használt doppingszerek hozzászokást keltő hatása. Hozzá lehet szokni az élénkítőszerekhez, a szorongás oldására használt béta-receptorgátlókhoz (itt olyan mechanizmus is van, hogy ezeknek a szereknek a kiürülése is kelt sokakban valamilyen eufóriát), vagy az anabolikus szteroidokhoz. Mivel e téren sok a titkolózás, nem lehet pontosan tudni a gyakorisági viszonyokat.

Mindenesetre nagyon sok "mozgásmániás" emberrel lehet találkozni. A futás és a kocogás kultusza a hetvenes-nyolcvanas években sok ilyen kényszeres, erőltetett viselkedésformát hívott elő, és ennek egészségi kára is mutatkozott.

izgalomkeresés, mozgásmánia

2003-01-27 18:20:10

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop