Hirdetés

Az internet rabságában

A pszichiáterek egyre inkább hivatalosan is elismerik az internetfüggőséget, mint mentális rendellenességet.

internet függőség, közösségi oldalak, kisgyermekes anya |

InforMed Hírek14   InforMed | Dobos, L.


Különös figyelemmel fordul a szakma a kisgyerekes anyák menekülésszerű internetezése felé.

A Stanford Egyetem felmérése szerint az internethasználók 14 százaléka nem tud a hálózattól elszakadni pár napra sem, 9 százalék megpróbálja eltitkolni szerettei elől, ha csak „lényegtelen” időtöltés céljából ül a gép elé, 8 százalék pedig beismeri, hogy a problémái elől menekül, amikor internetezik.

Eddig jobbára a társas kapcsolataikban nehézségekkel találkozó, kamaszfiúknál tapasztalták, hogy napi több órát is eltöltenek internetes játékokat játszva vagy csevegve. A netfüggők új csoportja a kisgyermekes anyáké.

Sok fiatal anya érzi úgy, hogy miközben otthon van a kisbabájával, teljesen elszigetelődik mind a családjától, sokáig dolgozó férjétől, mind pedig korábbi életétől, barátaitól. Ilyenkor a legtöbben az online közösségekben találják meg az áhított elfoglaltságot.

A szociális hálón már nem a szoptatásról és a kicsi súlygyarapodásáról beszélnek. És ami már kórosnak számít – nemegyszer napi 8 órán át.

A netfüggők kezelése általában azzal kezdődik, hogy a hiányról beszélnek. Azt keresik, mi az az életükben keletkezett érzelmi, szellemi űr, amelyet megpróbálnak betölteni.

A legtöbb fiatal anya számára ez az űr az elszigetelődés, mind a kézzel fogható, azaz, hogy egyedül kell lenniük otthon egy követelőző újszülöttel, mind a mentális űr, amikor a gyermekgondozás ismeretlen vizeire kell evezniük.

Ha csupán a menekülés volna az ok, miért nem választják a TV-t vagy olvasnak, merül fel a kérdés. Egy felmérés szerint azért, mert a fiatal anyák számára a menekülésnél többről van itt szó, kapcsolatot keresnek, és ami még ennél is fontosabb, az önkifejezés módjait.

Azzal még nem volna semmi gond, ha valaki különféle szerepek mögé bújik egy időre, a baj ott kezdődik, amikor az illető elhanyagolja a valós életben betöltött szerepét. Az internet után a valóságos élet sokszor improduktívnak tűnhet, lassabban intézhetők a dolgok.

A kiút első lépése, hogy azonosítsuk a problémát, és jegyezzük fel egy héten át, hányszor megyünk fel az internetre. Majd mérjük fel, minek a rovására történik mindez, az alváséra, a családdal töltött időére, a munkáéra? Azt is jegyezzük, fel, mi volt az a közvetlen ok, ami kiváltotta, hogy a gép elé üljünk, és keressünk más megoldásokat, egy könyv, egy séta sokat segíthet például a feszültség ellen.

A kisebb programok tudatos tervezésével, barátok felkeresésével szintén elterelhető a figyelem arról, hogy kinyissuk a laptopot.
Ha úgy érezzük, semmi sem válik be, forduljunk szakemberhez.

internet függőség, közösségi oldalak, kisgyermekes anya

2016-07-13 00:12:20

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop