Hirdetés

A kínai internetre mostantól csak saját névvel lehet videót feltölteni

Tovább szigorítják az internetes tartalmak ellenőrzését a kínai hatóságok: mostantól csak a saját névükkel regisztrálók tölthetnek fel videót az országos portálokra.

közösségi oldalak, internet, Kína, emberi jogok |

MTI Hírek11 | Szerencsi, Á.

Az állami televízió-, rádió- és filmfőhivatal (SARFT) hétfői bejelentése szerint az intézkedés célja a társadalomra negatívan ható, nem megfelelő - vulgáris, erőszakos vagy erotikus - tartalmak nyilvánosságra kerülésének megakadályozása.

Az internetes videómegosztó portálok rendkívüli népszerűségnek örvendenek a kelet-ázsiai országban, a felhasználók tábora tavaly a 450 millió főt is meghaladta. Iparági jelentések szerint az internetes videópiac értéke 37 százalékos növekedéssel 12,2 milliárd jüanra (mintegy 450 milliárd forint) bővült 2013 során, s az előrejelzések szerint ez az érték 2016-ra megduplázódhat.

A SARFT hétfői intézkedése a kínai kormány által tavaly indított, az internetes tartalmak megtisztítását célzó kampány részének tekinthető. Ez, valódi pozitív hatása mellett, egyben a cenzúra fenntartásának, a szólásszabadság csorbításának is eszköze - emlékeztetnek a jogvédők.

A kormány kampányának részeként korábban már megszigorodtak a mikroblogolókra vonatkozó szabályozások, vagyis a hamis állítást közlőket ősz óta akár bíróság elé is állíthatják. A hatóságok 2013 végéig több ezer honlapot zártak be, tucatnyi korábban hangos "véleményvezért" hallgattattak el, számos befolyásos személyiség blogjait, mikroblogjait függesztették fel.

közösségi oldalak, internet, Kína, emberi jogok

2014-01-21 11:39:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop