Hirdetés

Másnapos?

Néhány pohárral többet iszunk, és másnap kínzó fejfájásra, rosszullétre ébredünk.

másnaposság, fejfájás, alkohol, macskajaj |

InforMed Hírek16   InforMed | Sándor, K.

Az alkohol méreg. A másnaposság a szervezet gyógyulási folyamata az alkohol és bomlástermékei okozta mérgezés után.     


A tünetek

Heves fejfájás

Az alkoholmérgezés velejárója az agyi erek kitágulása, ez egyeseknél fejfájást okozhat. Az alkohol hatással van egyes neurotranszmitterekre is, megemelkedik a szerotonin vagy a hisztamin szintje, ami szintén fejfájást válthat ki.

Kiszáradás

Ez is oka lehet a fejfájásnak vagy a hányingernek. Az alkohol vízhajtó, gátolja a szervezet folyadék-visszatartási képességét. Kiszáradást okozhat még az ilyenkor szokásos izzadás, hányás vagy hasmenés is.

A kiszáradás jelei a szédülés, émelygés, szomjúság és gyengeség.

Fáradtság

Az alkohol megzavarja az alvást, különösen a REM-fázis esik ki, ezért aki sok italt fogyasztott, nem tudja magát rendesen kialudni, ezért érez másnap fáradtságot.

Egyéni eltérések is lehetnek a másnaposság tüneteinek érzékelésében. Érdekes, hogy a nagyivók ritkábban másnaposak, mint az alig vagy keveset ivók, akiknek 70 százalékkal több az esélyük a macskajajra. A nők is jobban megérzik a másnaposságot, mint a férfiak, érzékenyebbek még a neurotikusok is.

A megelőzés?

Okosan válasszuk meg, mit iszunk. Jobbak a tiszta italok, amelyek csak alkoholt és vizet tartalmaznak, ilyenek a vodka vagy a gin. A konyakban, whiskyben, vörösborban adalékanyagok is vannak, ezek súlyosabb tüneteket okozhatnak.

Együnk valamit, mielőtt inni kezdünk. Az alkohol lassabban szívódik fel, ha van valami a gyomrunkban.

Két ital között igyunk valami alkoholmentes folyadékot is, ez segít alacsonyan tartani az alkoholszintet, és biztosítja a kellő folyadékpótlást. Pótoljuk az elvesztett folyadékot. Mielőtt elalszunk, igyunk vizet vagy üdítőt, de kerüljük a kávét, mert az is vízhajtó.

Vegyünk be még a fejfájás előtt fájdalomcsillapítót, de lehetőleg ne acetaminofent, mert az károsíthatja az amúgy is megterhelt májat.

Arra nincs bizonyíték, hogy létezne olyan szer, amivel megelőzhető lenne a másnaposság. Másnaposság ellen tehát marad a régi bevált jó tanács: aszpirin, egy pohár víz, sok alvás, és egy multivitamin tabletta reggel.

másnaposság, fejfájás, alkohol, macskajaj

2019-12-29 13:00:47

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop