Hirdetés

Jelentés: több mint 600 ezren alkoholfüggők a tízmilliós Csehországban

Mintegy 640 ezer ember nagyon kockázatos mennyiségben fogyaszt alkoholt a tíz és fél milliós Csehországban, ezért lényegében alkoholfüggőnek minősíthető - derült ki abból a jelentésből, amelyet az országos drogellenes központ szerdán terjesztett a cseh kormány elé.

alkoholfüggőség, Csehország, alkohol fogyasztás |

MTI Hírek13 | MTI

A cseh drogellenes központ szerint az alkoholfüggőség határa, ha egy férfi naponta megiszik legalább három korsó sört, vagy hat deci bort vagy három féldeci pálinkát. A nőknél valamivel alacsonyabbak a mennyiségek.

A határt túllépő 640 ezer emberen kívül további mintegy 540 ezer ember alkoholfogyasztása megközelíti ezt a szintet - állítja a cseh drogellenes központ a 15 éven felüli lakosság körében végzett felmérésekre és statisztikákra hivatkozva.

A kábítószerfüggők száma a szakértői jelentés szerint mintegy 46 900 Csehországban.

A cseh kormány tavaly fogadott el hosszú távú programot az alkoholfogyasztás és a dohányzás visszaszorítására. Szakértők azt állítják, hogy az eredmények egyelőre váratnak magukra.

A 15 éven felüli cseh lakosság 12,5 százaléka napi rendszerességgel fogyaszt alkoholt, a férfiak 19, a nők hat százaléka. A cseh lakosság egynegyede - a férfiak 28, a nők 19 százaléka - rendszeres dohányzó. Ez mintegy kétmillió rendszeres dohányost jelent.

A jelentés idéz egy uniós felmérést is, amely szerint a cseh férfiak 35, a cseh nők 23 százaléka tekinthető rendszeres dohányosnak.

Az egészségügyi statisztikák szerint Csehországban az alkoholizmus és a dohányzás gyakoribb oka az elhalálozásoknak, mint a kábítószerek.

Aggasztó, hogy a 16 éves csehek több mint háromnegyede már több esetben is fogyasztott alkoholt.

alkoholfüggőség, Csehország, alkohol fogyasztás

2016-11-23 22:14:34

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop