Hirdetés

Egy oroszországi orvos kimegy a másnapos betegek lakására

MOSZKVA - Amikor a moszkvaiak az asztal alá isszák magukat, sokan közülük felhívják dr. Olga Berezsnaját, hogy segítsen nekik ismét lábra állni.

alkohol, ittas, Moszkva, Oroszország, másnapos, Moszkva, másnapos beteg |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Whitmore, B.

Dr. Berezsnaja és még jónéhány hozzá hasonló szakember lehetetlen célt tűzött maga elé: kijózanítani egy olyan országot, ahol az emberek átlagban heti három üveg vodkát isznak. Berezsnaja doktornőnek ez akkor is elég nehéz lenne, ha nem hallucináló és baltával hadonászó háborús veteránokkal lenne főként dolga.

Fehér köpenyében, kis fekete táskájával mintegy napi nyolcszor megy ki hívásra. Van, hogy a hétvégi ivókhoz kell kimennie, akiknek épp csak ki kell józanodniuk, hogy munkába mehessenek, mások viszont megrögzött alkoholisták, akiknek nagyon nagy szükségük van a segítségre.

És ott volt az a baltás fickó.

Az afganisztáni háború orosz veteránja holtrészeg volt, delirált - ráadásul meg volt győződve arról, hogy az iszlám gerillák meg akarják támadni a lakását. A rettegő családtagok a konyhában barikádozták el magukat, és kihívták az alig 31 éves doktornőt, hogy megnyugtassa a tomboló férfit.

"Belementem a játékba és azt mondtam neki, hogy van nálam vitamin és élénkítőszer, amitől erősebb lesz, hogy le tudja győzni a gerillákat. Amikor belement, nyugtatót adtam neki" - mondta a pszichiáter végzettségű doktornő

Berezsnaja doktornő egyszerű közkatonája egy megnyerhetetlen háborúnak: magára vállalta Oroszország egyik legégetőbb egészségügyi problémájának megoldását. Mert itt az emberek nemcsak hogy isznak, hanem azért isznak, hogy lerészegedjenek, és ez gyakran tragikus következményekkel jár. A rendőrségi adatok szerint minden 5 gyilkosságból négyet alkoholos befolyás alatt követnek el. Egy nemrégiben megjelent tanulmányból kideül, hogy a felnőtt orosz fériak kéthatmada a halála pillanatában is részeg.

"Mindenki részeg: a gyilkos és áldozata, a vízbefúltak, az öngyilkosok, sofőrök és gyalogosok, a szívrohamban elhunytak és a fekélyesek egyaránt" - írta nemrégiben a Kommerszant című újság az alkoholizmussal foglalkozó egyik cikkében.

Oroszországban nagyon erős nyomást gyakorolnak mindenkire, hogy igyék. Legyen az vidám vagy szomorú esemény, baráti összejövetel, kötelező a vodka és a véget érni nem akaró tósztok. Ha valaki kinyitott egy üveg vodkát, azt az utolsó cseppig ki kell inni. Durva dolognak, rossz modornak számít, ha valaki nem fogadja el a kínálást.

"Minden betegemnek, akinek sikerült abbahagynia az ivást, azt mondom, találjon ki valami sztorit, mesét arról, miért nem ihat" - mondja a doktornő.

Hivatalosan 2,5 millió alkoholista van Oroszországban, azaz a lakosság 2 százaléka, de szakértők szerint ez a szám a valóságban úgy 20 millió körül járhat.

Dr. Berezsnaja arra próbálja rávenni betegeit, hogy hosszú rehabilitációs programnak vessék alá magukat, de erőfeszítéseit általában nem sok siker koronázza.

"Nagyon jónak tartom az olyan programokat, mint a Névtelen Alkoholistáké vagy a pszichoterápiás kezelések, de a legtöbb orosz nem akar ezeken részt venni - mondja. - Az oroszok az egyeszerű megoldásokban reménykednek. Gyors, radikális gyógyírt szeretnének bajaikra.

A doktornőnek van egy gyors kijózanító kezelése, vitaminokat és detoxikáló gyógyszereket, hashajtókat és rengeteg folyadékot ad a betegeknek, hogy szervezetük mihamarabb kitisztuljon.

"Olyan az egész, mint egy Pampers-reklám. Isznak és pisilnek, isznak és pisilnek."

Mivel errefelé minden orvosnak megvan a saját speciális szere, Berezsnaja doktornő sem volt hajlandó elárulni az övét.

Akik teljesen abba szeretnék hagyni az ivást, azok számára a legnépszerűbb "kúra" a beültetés, az implantátumtól a beteg nagyon rosszul lesz, ha ráiszik akár egy korty alkoholt is. Berezsnaja "barbár" módszernek nevezte, de hozzátette: "Sajnos, ez a leghatásosabb módszer."

Amikor a betegek maguk kérik a beültetést, a doktornő általában egy ártalmatlan placebót ad nekik, olyasmi névvel, mint "Torpedó" vagy "IT-21", ami szerinte épp olyan hatásos.

"Voltak olyan betegeim, akik azt mondták a placebó után, hogy az alkoholnak már a szagától is rosszul lesznek" - meséli.

A legtöbb egészségügyi szakember egyetért abban, hogy az alkohol-abúzus a fő oka Oroszországban a várható élettartam csökkenésének, jelenleg 59,6 év a férfiaknál ez a szám, ami megdöbbentően alacsony. Alkoholmérgezésben tavaly 35 ezren haltak meg, miután illegálisan készített pálinkát ittak.

"Az orosz egészségügyi krízisnek minden bizonnyal a mértéktelen alkoholfogyasztás az fő oka" - modnja Murray Feshbach, a Georgetown University kutató professzora, aki az oroszországi egészségüggyel foglalkozik.

Berezsnaja doktornő 10 másik orvossal együtt dolgozik, egyikük mindig ügyeletet tart. A legtöbbször olyanokhoz hívják ki őket, akiket detoxikálni kell, majd az elvonási tüneteiket kezelni.

Nemrégiben egy Moszkva központjától nem messzire levő elegáns lakásba hívták ki a doktornőt. Egy fiatal nő nyögött és kiabált a hálószobában.

"Olga, kérem, segítsen, meghalok’" - könyörgött a nő, aki alig bírta kimondani a szavakat.

Az alkoholista nő állandó betege az orvosnőnek, akkor épp egy három napos ivászat után volt. Személyazonosságát az orvosnő kérésére hallgatjuk el. Elterülve feküdt az ágyán egy pólóban és sortban, mellette rózsaszín kitömött játékmackó. Homlokán kis vágás volt látható.

"Hadd nézzem, mi történt" - mondta a doktornő, majd megmérte a beteg pulzusát és vérnyomását.

"Ő a legjobb doktornéni a világon" - suttogta a nő szorosan ölelve Berezsnaja doktornőt.

"Mondtam, hogy ne igyék. Meghal, ha tovább folytatja az ivászataot" - szólt Berezsnaja doktornő.

"Meg akarok halni" - indult el a nő a nyitott erkélyajtó felé. A Globe egyik fotósa és egy riporter gyengéden elhúzták az erkélytől és visszasegítették az ágyába.

A doktornő először nyugtatót, majd intravénásan vitaminokat, méregtelenítőt és antidepresszánsokat is adott neki.

"Sajnálom, hogy ilyen őrült vagyok" - suttogta a nő elálmosodva.

"Nem őrült. Csak részeg és abba kellene hagynia az ivást" - válaszolta a doktornő.

A részeg nő perceken belül elaludt.

"Most alszik néhány órát. Amikor majd felébred, gyenge lesz, de józan - mondta a doktornő és sajnálkozva rázta a fejét. "Kórházba kellene vinni, de nem hajlandó."

Megjelent: The Boston Globe

alkohol, ittas, Moszkva, Oroszország, másnapos, Moszkva, másnapos beteg

2002-07-31 17:25:13

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop