Hirdetés

Bűnös alkohol

Rossz hangulat, enyhe depresszió, szédülés, émelygés. Mindez együtt a túlzott alkoholfogyasztás következménye. Hogyan óvhatjuk meg magunkat legjobban a másnaposságtól?

másnaposság |

Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Jeni, Zs.

Nyár, szabadság, találkozók, beszélgetések - megannyi alkalom az alkoholfogyasztásra, mert hiszen inni szokás a találkozásra, a búcsúzásra is. Másnap aztán a legtöbben megesküsznek: "Soha többet!" Mert a másnaposság rettenetes állapot, fáj a gyomra, rosszul érzi magát, zúg a feje, kedvetlen egész nap.

AZ ELLAZULÁSTÓL A MÁSNAPOSSÁGIG

Az alkohol vízhajtó szerként hat. Ezt a folyadékhiányt érzi az ember másnap. Ezenkívül az elektrolitháztartásban is egyensúlyzavar lép fel. Míg a kismennyiségű alkohol hatása kellemes lehet, a nagyobb mennyiség épp ellenkezőleg hat. Bár lazít, eufórikus állapotba hoz, szabályosan felszabadít, a kiürülési szakaszban depresszióig rontja a hangulatot. Az alkohol kis mennyiségben növeli az étvágyat, segíti az emésztést, nagy mennyiségben azonban émelygést, hányást okoz. Bomlásterméke az acetaldehid, melyet a szervezet rosszul tűr: ez az anyag felelős a fejfájásért. Ezenkívül az alkohol serkenti a veseműködést, rövid idő alatt viszonylag sok folyadék ürül ki, az alkohol bomlásterméke ezáltal hosszabb ideig marad a szervezetben és megterheli azt.

Jótanács: Leghatásosabb szer a másnaposság ellen, ha egyáltalán nem fogyasztunk alkoholt. Vagy legalábbis nem a részegségig, hiszen a kívánt euforikus hatás egy bizonyos ponton túl nem emelkedik.

ÁSVÁNYVÍZ ÉS SÓS HERING

De mégis mit tegyünk, ha ez a legjobb szándék ellenére sem sikerült? Pótolni kell az elveszett folyadékmennyiséget, leginkább ásványvízzel. A benne levő elektrolitok javítják a közérzetet és nem vezetnek a teljes lerészegedéshez. A sós hering is nagyon jó a vízhiány leküzdésére. Természetesen egy egész sor háziszer is létezik.

Az orvosok viszont a következőket javasolják:

  • a 30 gramm gyümölcscukor (ez kb. egy vastagon megkent mézes kenyérnek felel meg) elalvás előtt harmadával növeli az alkohollebontást. Így kevesebb alkohol kerül a vérbe és ébredésig az anyagcsere befejeződik, a fejfájást kialudtuk.
  • Egy fájdalomcsillapító tabletta és egy kis bázikus por lefekvés előtt csökkentheti a másnaposság kialakulását.
  • Ha előtte nem ivott sok vizet, legkésőbb most pótolni kell.
  • Séta a friss levegőn (ha van rá lehetőség) javítja a csökkent oxigénfelvételt.
  • Egy jó frissítő fürdő és egy keringésjavító váltott zuhany reggel ne maradjon el semmiképp. A nap során többször is mossuk le arcunkat, végtagjainkat hideg vízzel.

MIT TEHETÜNK ÉS MIT NEM?

  • Különösen problémás lehet, ha másnap reggel tovább iszik - pl. a népszerű sört, ami állítólag csillapítja a másnaposságot. A reggeli alkohol csak fokozza a problémát és késlelteti a megoldást.
  • A szaunázásról is sürgősen le kell magát beszélnie, mivel ez megterhelné a keringést, és így életveszélyes lehet.
  • Másnaposság ellen létezik homeopátiás szer is (gyógyszertárakban kapható).
  • Minden olyan népi gyógymód, mint pl. "Kutyaharapást szőrével", "Sörre bor, mindenkor" nyugodtan elfelejthető. Ezek ugyanis csak rontják a helyzetet.
  • Óvatosnak kell lenni a vörös-, különböző édes borok, illetve a likőrök rendszeres élvezetével is. Ezek olyan anyagokat tartalmaznak, melyek csökkentik a szerotoninszintet, ezáltal negatívan befolyásolják a fájdalomfeldolgozást és depressziót váltanak ki. Ezért a vörösborral sok vizet kell inni.
  • Ne igyon kávét a másnaposság tüneteinek enyhítésére, mert ez is vízhajtó, s csak tovább fokozza a gyengeség, levertség és erőtlenség érzetet.

NÉPI GYÓGYMÓDOK

A különböző országok népi gyógymódjai is egész sor hagyományos receptet javasolnak másnaposság ellen.

Dél-Amerikában pl. a ceviche nevű ételre esküsznek: ez nyers hal vagy a tenger más gyümölcsei sok hagymával, narancs- vagy citromlével marinírozva, chiliből és paradicsomból készült fűszeres lével.

Japánban megelőző hatást tulajdonítanak kuzuból - egy sziklákon növő növény gyökeréből készült fehér por -, vízből, umeboshi szilvából, szójaszószból és gyömbérből főzött italnak.

A magyarok korhelylevest főznek, az oroszok kovászos, sós uborkát, heringet ajánlanak. Ezek a módszerek a távol-keleti természetes orvoslás hagyományain alapulnak, mindegyikben az energiák kiegyensúlyozásáról van szó.

Ezek szerint az alkohol túlságosan jin jellegű, amelyet a sós, fűszeres, halas, illetve a gyökérből készült táplálék jang jellege kiegyenlít. A hagyományos kínai gyógyászat javaslata a fej bizonyos akupunktúrás pontjain a haj minél erősebb húzkodása.

A másnaposság problémájának európai ismerői pedig a tiszta oxigénnel való inhalálást ajánlják. Hogy mindez valóban segít-e, mindenkinek magának kell kipróbálnia. Reméljük azonban, hogy olvasóinknak nem lesz rá szüksége...

HOGYAN BEFOLYÁSOL AZ ALKOHOL?

A vér alkoholtartalma ezrelékben, ill. tünet

0,3 első járászavar

0,4 enyhén beszűkült látótér

0,5 mozgászavar, közlekedési képesség határa

0,6 enyhe beszédzavar, hosszabb reakcióidő

1 mérsékelt ittasság

1,4 a koordinált reakció határa

2 erősen zavart öntudat

4 halálos határérték

másnaposság

2002-08-06 09:08:45

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop