Hirdetés

A fiatal nők már ugyanannyit isznak, mint férfi kortársaik egy új tanulmány szerint

A nyugati nagyvárosokban élő 18-27 éves nők már ugyanúgy és ugyanannyit isznak, mint férfi kortársaik egy új tanulmány szerint.

alkohol, alkohol fogyasztás, nők, férfiak |

MTI Hírek13 | MTI

A 20. század közepéig a férfiak kétszer olyan gyakran fogyasztottak alkoholt, mint a nők - olvasható a BMJ Open orvosi szaklapban megjelent ausztrál tanulmányban.

Ez az előny azonban évtizedenként hat százalékkal zsugorodott, de nem azért, mert a férfiak kevesebbet ittak, sokkal inkább azért, mert a nők fogyasztottak egyre több alkoholt.

"Az alkoholizmus és az alkohollal kapcsolatos betegségek sokáig férfibajoknak számítottak" - magyarázta Tim Slade, az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

A kutatók 68 korábbi tanulmány adatait elemezték, amelyek az 1948 és 2014 közötti alkoholfogyasztási szokásokat vizsgálták. A kutatások összesen több mint négymillió résztvevő adatait tartalmazták, többségük európai és észak-amerikai lakos volt. Egyes munkák két-három évtizednyi időszakot is felöleltek.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) adatai alapján a mértéktelen alkoholfogyasztás a leggyakoribb halálokok között a nyolcadik helyről az ötödikre emelkedett 1990 és 2010 között.

alkohol, alkohol fogyasztás, nők, férfiak

2016-10-26 23:12:49

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop