Hirdetés

A gombamérgezés

Évente átlag száz-kétszáz gombamérgezéses esetről érkezik jelentés, és mivel a hűvösebbre forduló, csapadékosabb őszi időjárás kedvez a gombák szaporodásának, ezzel együtt jár, hogy a mérgezések száma is növekszik. A gombamérgezéses esetek 25-35 százalékában 14 év alatti gyermekek betegednek meg, főleg azért, mert a szabadban játszva megkóstolták a gombát.

ételmérgezés, gombamérgezés, gombaszedés, megelőzés |

InforMed Hírek11   InforMed


A gombamérgezést különböző mérgező gombafajok elfogyasztása okozhatja. A mérgezés lehetősége még egyazon fajon belül is különböző lehet a gomba fejlődésének különböző időpontjaiban, illetve függ az elkészítéstől is.

Tünetek

A több susulyka és néhány tölcsérgomba faj által okozott mérgezésben a veszélyes anyag a muszkarin. Az étkezést követően néhány perccel, de két órán belül feltétlenül jelentkező tünetek: fokozott könnyezés, nyálfolyás, pupilla szűkület, verejtékezés, hányás, gyomorgörcs, hasmenés, szédülés, zavartság, kóma és esetenként görcsök. Megfelelő kezelés mellett a beteg rendszerint 24 órán belül helyrejön, bár halál is bekövetkezhet néhány órán belül.

A gyilkos galóca és a rokon gombafajok elfogyasztása által okozott phalloidin mérgezés tünetei 6-24 órán belül jelentkeznek. A muszkarin mérgezéshez hasonló emésztőrendszeri tünetek alakulnak ki, és a vesekárosodás következtében a vizeletkiválasztás csökken vagy teljesen leállhat. A sárgaság a máj károsodása miatt gyakori, és a 2.-3. napon jelenik meg. Néha a tünetek maguktól megszűnnek, de a phalloidin mérgezésben szenvedők közel fele az 5.-8. napon meghal.

Ismeretlen gomba elfogyasztása után jelentkező rosszullét esetén a beteget azonnal meg kell hánytatni, és a hányadékot laboratóriumi vizsgálat céljára félre kell tenni, mert a különböző fajoktól származó mérgezéseket másként kell kezelni.

Gombavizsgálat

Az összegyűjtött gombákat minden alkalommal meg kell mutatni gombavizsgálónak. Az ország számos pontján - rendszerint piacokon - ingyenesen ellenőrzik a gombákat, a mérgezőket pedig megsemmisítik. A vizsgáltatás elengedhetetlen akkor is, ha valaki úgy gondolja, hogy jól ismeri a gombákat, ez ugyanis az egyetlen garancia arra, hogy ne történjen gombamérgezés. Ha a gombát szomszédoktól, ismerősöktől kapjuk, illetve elkészített étel esetén kérdezzünk rá, hogy a gombavizsgálatot előzőleg elvégeztették-e.
Abban az esetben, ha a gomba elfogyasztása után a legkisebb rosszullét tünetei jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni.
Kezelés
Ha nem tapasztalható heves hányás vagy hasmenés, illetve ha a tünetek nem alakultak ki az étel elfogyasztását követő néhány órán belül, gyomormosással meg kell kísérelni a méreg eltávolítását a szervezetből.

Az ipecacuana szirup használható hánytatásra, míg a belek kiürítésére hashajtó adható. Ha a hányinger és a hányás folytatódik, a vízvesztés és a sav-bázis egyensúly helyreállítása érdekében, sókat és dextrózt tartalmazó folyadék vénás infúziója szükséges.

Erős gyomorgörcsök esetén fájdalomcsillapításra, esetenként pedig lélegeztetésre és intenzív ápolásra lehet szükség.

A muszkarin típusú gombamérgezésben atropint kell adni. Phalloidin mérgezésben szénhidrátdús diéta, valamint vénás szőlőcukor és konyhasó bevitel állíthatja helyre az alacsony vércukorszintet, ami a jelentős májkárosodás miatt alakult ki.

ételmérgezés, gombamérgezés, gombaszedés, megelőzés

2015-10-12 21:34:09

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop