Hirdetés

Placebo gyermekek számára?

Számos vizsgálat kimutatta már, hogy a placebo hatására gyakran a beteg állapota javul, hatásos lehet depresszió és magas vérnyomás esetén. Gyermekek számára azonban több szakember nem ajánlja.

placebo, gyermek |

InforMed Hírek6   InforMed | Dobos, L.

Egy amerikai házaspár vállalkozásba kezdett, meggyízű szőlőcukor-tablettát forgalmaznak gyerekek számára placebóként. Tervezik a kanalas változat bevezetését is.

Mivel hatóanyagot nem tartalmaz, a tablettát az FDA nem gyógyszerként kezeli, hanem táplálék kiegészítőként, ami azt jelenti, hogy az Egyesült Államokban vény nélkül kapható lesz, élelmiszerboltokban és diszkontáruházakban is.

Több szakember vitásnak tartja azonban a placebo tabletta adását gyermekeknek. Dr. Howard Brody a texasi egyetem orvos-etikusa így vélekedik: – A placebóra egyesek igen erősen reagálnak, mások egyáltalán nem. Nem tartom helyesnek azonban kezelésként való alkalmazását.

Egy másik kutató is szkeptikusan fogadta a placebo tabletta hírét: – Mint három gyerek apja elmondhatom, nem tudok olyan helyzetet elképzelni, amikor ezt adnám a gyerekemnek.

A placebo hatás a gyógyszer eredményességébe vetett hiten alapul, és több szakember is megkérdőjelezi, fenn lehet-e tartani ezt az elvárást, ha az, aki adja, eleve tudja, hogy nem tartalmaz hatóanyagot.

– Ahhoz, hogy ez a szer placebóként működjön, nem szabad, hogy a szülők tudják, hogy valójában cukortabletta – mondja dr. Brody. – Ha azt várjuk, hogy egy szülő becsapja a gyerekét, a szülőnek is hazudnunk kell.

Még ha a gyerek kisebb panaszaira hatásos lenne is a tabletta, a legtöbb orvost az aggasztja, hogy ha a gyerek minden fájdalmára „gyógyszert” kap, azt tanulja meg, hogy minden betegségnek van gyógyszere egy kis üvegben.

– A gyerekek úgy nőnek majd fel, hogy azt hiszik, csak a tablettától lehet meggyógyulni – állítja a szakember. – Nem fogják soha megtanulni, hogy egy lehorzsolt térd vagy egy nátha magától is meggyógyul.

Vannak, akik egyenesen veszélyesnek tartják az ilyen megoldást, mert ha a gyerek egy tablettában találja meg panaszai enyhítését, könnyen lehet gyógyszerfüggő.

Dr. Brody szerint a szülőknek nem kell tablettát adniuk a gyereknek, hogy elérjék a kívánt placebohatást. Minden anya tudja, hogy ha csak annyit mond, adok rá egy puszit, attól elmúlik, annál jobb placebo nincsen, ez az, amire a gyerek vágyik.

placebo, gyermek

2008-05-28 21:15:58

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop