Hirdetés

Miért ne kérjen orvosától antibiotikumot?

Ha betegnek érzi magát, lehet, hogy az orvos úgy dönt, nem antibiotikumot ír fel. Ön ennek ellenére ragaszkodhat ehhez, és akkor az orvos egy nagy sóhajjal felírja, mert így könnyebben megszabadul Öntől. Helyes-e kikövetelni a gyógyszert?

antibiotikumok, baktérium rezisztencia, gyógyszer, MRSA |

InforMed Hírek20   InforMed | Dobos, L.

Kép:  Medical News Today

Az egyik fontos ok, hogy az antibiotikumok nemcsak a kórokozó baktériumokat irtják ki szervezetből, hanem a garatban, a bélben és a nők belső hüvelyében az egészséges egyensúlyt fenntartó, hasznos baktériumokat is. Ha ezek kipusztulnak, az hasmenést, a torok és a hüvely gombás megbetegedését okozhatja.

Az elmúlt években az antibiotikumokat szedők körében több ízben is fellángolt az életveszélyes fertőzést okozó Clostridium difficile nevű bélbaktériummal való fertőződés.

A túlzott antibiotikum-fogyasztás következtében alakulnak ki az olyan szuper-kórokozók is, mint az MRSA, a Staphylococcus aureus, amely több áldozatot is követelt a közelmúltban. Ez a bacilustörzs ellenálló a penicillinnel, methicillinnel, valamint az amoxicillinnel szemben is. 

Egy másik veszélyes baktérium a Streptococcus pneumoniae, mely a gyermekkori középfülgyulladások java részét okozza. Ez éppen a baktériumtörzs ellenálló volta miatt nehezen gyógyíthatók.

Ezek szerint ne szedjünk antibiotikumot?

Csak akkor, ha az indokolt, és ha a mi számunkra írta fel az orvos, valamint, ha pontosan követjük az előírásokat.
Azon kívül, hogy nem követeljük ki az antibiotikumot az orvostól – vagy, ami még rosszabb, ha valaki másét vesszük be –, a következőket tehetjük még egészségünk érdekében:

Legyünk türelmesek.


Várjuk ki a laboreredményeket, amelyekből kiderül, melyik gyógyszer a legalkalmasabb számunkra.

Legyünk nyitottak


Vizsgálatok bizonyítják, hogy az orvosok gyakran a beteg kérésére írnak fel bizonyos gyógyszereket, tegyük világossá az orvos számára, hogy nem ragaszkodunk ehhez.

Az utasításnak megfelelően szedjük a felírt gyógyszert


Ha az orvos antibiotikumot javasol, vegyük be a teljes előírt adagot, és szedjük a megadott ideig, mert a gyógyszerszedés idő előtti abbahagyása nagymértékben hozzájárul a baktériumok ellenálló képességének növekedéséhez.

Health.com

antibiotikumok, baktérium rezisztencia, gyógyszer, MRSA

2022-10-17 18:06:01

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop