Hirdetés

Hízlaló gyógyszerek

Egészségesen táplálkozunk, mégis hízunk... Ezt a jelenséget bizony a gyógyszerek is okozhatják. Némelyikük akár az alakunkat is átformálhatja...

hízás, gyógyszer, túlsúly |

Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(5):62-63   Celsus Kft. | Mercz, M.

Csodálkozunk, hogy hízunk, bár nem eszünk többet a szokásosnál?

Avagy néha farkasétvágy tör ránk? Elképzelhető, hogy mindezekért gyógyszereink a felelősek!

A gyógyszerek többféle módon is hatással lehetnek az alakunkra:

  • van, amikor felgyülemlik miattuk a víz a szervezetünkben
  • máskor elősegítik a zsírsejtek növekedését
  • avagy egyszerűen csak növelik az étvágyunkat.

Összeállítottunk egy listát azokból a hatóanyagokból, amelyek felelősek lehetnek súlynövekedésünkért.

Tipp: ha orvosunk gyógyszert ír fel, kérdezzük meg őt, milyen hatóanyagok találhatók a felírt szerben, s azok milyen mellékhatásokkal rendelkezhetnek! Ő esetleg tájékoztatni tud bennünket olyan hatásokról is, amelyeket a gyógyszerleírás nem tartalmaz. Bizonyos tabletták esetén létezhetnek olyan alternatívák is, amelyek nem váltanak ki súlynövekedést! Fontos azonban, hogy önhatalmúlag sohase fejezzük be egy gyógyszer szedését!

Szerek és hatásaik

A női hormonok a puha, rugalmas kötőszövetért és a zsírlerakódások kialakulásáért felelősek. Aki ösztrogéntartalmú fogamzásgátlót szed, vagy a változókor panaszain igyekszik hormonkészítményekkel enyhíteni, számolnia kell a vízfelhalmozódással! (Bár igaz, a nők különbözőképpen reagálnak a hormonpótlásra.) A menopausával kapcsolatos hormonkezelés előtt ezért mindenképpen ajánlott hormonstátus elkészíttetése. Az ösztrogének túladagolása ugyanis a cellulit és az elhízás kialakulásának is kedvez.

Az antidepresszánsok serkentik a szerotonin hatását az agyban. Ez a vivőanyag növeli az étvágyat. Néhány antidepresszáns ezért valódi farkasétvágyat okoz. Ha az ilyen típusú gyógyszerek nyugtatnak, akkor ez kihat az anyagcserére is. Kevésbé vagyunk hektikusak, kevesebbet mozgunk, így kevesebb kalóriát égetünk el. Hosszú távon ez alakunk szempontjából fatális következménnyel járhat. Szerencsére léteznek olyan antidepresszánsok is, amelyek nem okoznak ilyen mellékhatásokat.

A kortikoidok hormonok, amelyek a mellékvesében képződnek. A kortikoidokat tartalmazó készítményeket allergikus asztma, neurodermitisz, egyéb súlyos bőrkiütés, illetve aranyér esetén rendelik. A természetes kortikoidok közé tartozik a kortizon, szintetikus képviselőihez pedig a fluorkortizon, a prednisolon és a dexamethason. A kortikoidok elősegítik a víz felhalmozódását a szervezetben, megnövelik az étvágyat, és hozzájárulnak a zsírszövet kialakulásához, elsősorban a hason.

Fontos! Minderre azonban csak akkor kerül sor, ha szájon át vesszük be ezeket.

Az inhalált készítmények nincsenek hatással a testsúly alakulására. A hidrokortizont tartalmazó krémek viszont elősegítik a cellulit kialakulását.

A kortikoszteroidokat asztma, krónikus bronchitis vagy reuma esetén alkalmazzák hosszabb időszakon keresztül. Az állandósult terápia azonban az izmok leépüléséhez vezethet. Mivel azonban a zsíranyagcsere folyamán az izmok égetik el a legtöbb energiát, leépülésükkel apró zsírpárnácskák kialakulására van lehetőség.

Az aszpirinhez hasonló fájdalomcsillapítók hosszas alkalmazás után vízfelhalmozódáshoz vezetnek a szövetekben. Ezért enyhébb fejfájás esetén próbálkozzunk először aromaterápiás módszerekkel! Különösen hatékony a levendula-, a menta- és a rozmaringolaj.

Mit tehetünk a kellemetlen kilók ellen?

Erősítsük izmainkat! - Minél izmosabbak vagyunk, annál több az „égetőkemence” a zsíranyagcsere szolgálatában. Ezért nagyon fontos, hogy rendszeres sportolással erősítsük izmainkat. A kitartást igénylő sportok serkentik a zsírégetést, de csak a 30. perc után, mert addig csak a szénhidrátok égnekel. A rendszeres biciklizés, úszás vagy futás a cellulit ellen is a legjobb védelem, masszázzsal pedig a kevésbé szép „horpadások” ellen is küzdhetünk.

Együnk kalóriaszegényen! - A farkaséhség legjobb ellenszere a banán, az alma vagy egy szelet teljes kiőrlésű kenyér. Egyébként is a ballasztanyagokban gazdag, zsírszegény étrend a legmegfelelőbb, amelyben nagy hangsúlyt kapnak a zöldségek, a gabonatermékek, a gyümölcsök és a szénhidrátok: a rizs, a burgonya és a tészta. Ezek jóllakottságérzést biztosítanak, de nem hizlalnak.

Vízhajtás - Bánjunk óvatosan a sóval, mert a benne található nátrium megköti a vizet, és megakadályozza a folyadék vesén keresztül történő kiválasztását! Így azután könnyen úgy érezhetjük magunkat, mintha felduzzadtunk volna.

Együnk bőven burgonyát, avokádót, gombát, gyümölcsöt, zöldséget, dióféléket, halat és hüvelyeseket. Ezek az ételek különösen gazdagok káliumban, ami kihajtja a kötőszövetekből a vizet.

A gének mozgással átprogramozhatók

Egyes kutatók rácáfoltak arra az általánosan elfogadott elméletre, miszerint a legjobb fogyókúra a diéta és a testmozgás kombinációja. Leanne Redman, a Baton Rouge-i (Egyesült Államok) gyógyászati kutatóközpont munkatársának beszámolója szerint erre úgy jöttek rá, hogy harmincöt túlsúlyos, de egyébként egészséges emberrel - 16 férfivel és 19 nővel - elvégeztettek egy féléves kísérletet. Az érintettek közül tizenketten csak diétáztak - ők 25 százalékkal csökkentették a kalóriafelvételüket. Tizenketten diétáztak és mozogtak is - 12,5 százalékkal csökkentették a kalóriafelvételüket, illetve növelték testmozgásuk intenzitását. A maradék 11 ember nem változtatott különösebben diétázási szokásain, és többet sem mozgott a korábbihoz képest. Mi lett az eredmény?

A két első csoport emberei nagyjából ugyanannyit fogytak, függetlenül attól, hogy módszerük különböző volt. Testsúlyuk 10 százalékkal csökkent, zsírtömegük 24 százalékától, hasi zsírjuk 27 százalékától szabadultak meg.

A kutatás során arra is fény derült, hogy a testmozgással ugyan mindenhol csökkent a zsírmennyiség, de kényes helyeken nem sikerült az átlagosnál jobb eredményt elérni.

Az emberek genetikailag sajátos minta szerint programozottak a zsír tárolására, és ezt a mintát nem könnyű a testsúly csökkentésével vagy edzéssel „felülírni”.

M. M.

hízás, gyógyszer, túlsúly

2007-05-31 11:40:42

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop