Hirdetés

A hamis gyógyszerek 130 milliárd forint kárt okoznak Magyarországon

Évente mintegy 130 milliárd forint kárt okoznak a hamis gyógyszerek Magyarországon, ez a teljes hazai gyógyszerforgalom 13 százaléka, az Európai Unióban regisztrált hamis készítményeknek pedig a 4 százaléka - közölte a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) csütörtökön az MTI-vel.

hamis gyógyszerek, gyógyszeripar, hamisítás |

MTI Hírek13 | MTI

Az Európai Unió Belső Piaci Harmonizációs Hivatalának (OHIM) legfrissebb jelentésére hivatkozva a HENT azt írta, hogy uniós szinten mintegy 10,2 milliárd eurós kárt okoz évente a hamis gyógyszerek online forgalmazásából származó közvetlen bevételkiesés. A közvetett károkat is figyelembe véve ugyanakkor már 17,3 milliárd euróra tehetők a 2008-tól 2013-ig tartó időszakban évente.

Az illegális online kereskedelemből származó közvetlen károkat vizsgálva a térség legfertőzöttebb országa Bulgária 18 százalékkal, ezt követi Románia és Magyarország 17, 13 százalékkal. A legtisztább ország Finnország és Svédország, ahol statisztikailag nem igazolható, hogy a hamisítás hatással lenne az értékesítésre - írták a közleményben.

Az anyagi károk mellett a gyógyszerhamisítás közvetlenül átlagosan évi 38 ezer ember munkahelyének elvesztéséhez is vezetett az EU-ban, az egyéb kapcsolódó szektorokra gyakorolt hatásokat is figyelembe véve viszont már csaknem háromszor annyian, évente 90 ezren lettek munkanélküliek.

A munkanélküliség következtében jelentős állami bevételkiesést is regisztráltak a felmérésben: a legsúlyosabb következményt a társadalombiztosítási járulékösszegből kieső csaknem 800, valamint a személyi jövedelemadó-bevallásból kieső csaknem 700 millió euró éves összeg jelenti. Emellett további 200 millió eurós kieséssel lehet számolni a társasági és osztalékadó esetében is, mivel a cégek a kisebb nyereségük után kevesebbet fizetnek az államkasszába.

hamis gyógyszerek, gyógyszeripar, hamisítás

2016-11-03 19:23:30

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop