Hirdetés

A gyógyszerek megfelelő tárolására is figyelni kell a hőségben

A rendkívüli hőségben be kell tartani néhány alapvető szabályt a gyógyszertárolással kapcsolatban az esetleges hatóanyagbomlás, illetve mérgezés elkerülése érdekében - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az MTI-vel.

egészségügy, gyógyszerek, hőség |

InforMed Hírek13   InforMed | MTI


A közlemény szerint a magas hőmérséklet általában gyorsítja a gyógyszerek hatóanyagainak lebomlását, emiatt pedig csökkenhet a készítmény hatása, illetve megváltozhatnak a tulajdonságai. Egyes szereknél akár mérgező bomlástermékek is képződhetnek, ezért fontos, hogy megfelelő hőmérsékleten tároljuk a gyógyszereket - figyelmeztettek.

Az alapvető szabályok közé sorolták, hogy sem ablakban, sem autóban nem szabad gyógyszert tartani. A készítményeket a betegtájékoztatóban megadott utasítás szerint kell tárolni, hűtőben vagy fagyasztóban csak akkor szabad tartani, ha a tájékoztató nem tiltja.

Ha bármilyen rendellenesség észlelhető a gyógyszeren - például megváltozik a színe, állaga, nagyon porlik vagy elfolyósodik -, nem szabad felhasználni még akkor sem, ha még nem járt le a szavatossági ideje. Ezek a változások a legtöbbször minőségi változást jeleznek, amely pedig hatáscsökkenéssel vagy nem kívánt hatás megjelenésével járhat - írták.

A gyógyszerek szavatosságát a tárolási körülmények is meghatározzák, ezért is fontos betartani a tájékoztatóban foglaltakat - hangsúlyozták a közleményben, hozzátéve: minden gyógyszer betegtájékoztatója megtalálható a www.ogyei.gov.hu/gyogyszeradatbazis címen.

egészségügy, gyógyszerek, hőség

2015-07-07 00:35:51

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop