Hirdetés

Védőoltások gyermekkorban

A gyermekeket immunizálni kell, hogy védjük őket a fertőző betegségekkel szemben. Az oltóanyagok rendkívül biztonságosak és hatásosak, néha azonban előfordul enyhe fokú oltási reakció. A legtöbb oltóanyagot injekció formájában adják, néhányat azonban, mint pl. a gyermekbénulás ellenit (polio) szájon át.

védőoltás, gyermek |

InforMed Hírek20   InforMed | Sándor, K

A csecsemő első oltása az Egyesült Államokban a hepatitisz B elleni védőoltás ((Magyarországon az első védőoltás a BCG. A hepatitisz B ellen születéskor csak a fertőzött anyától született csecsemőket oltják)), amelynek első adagját az első élethéten, általában még a kórházban adják be. A kötelező védőoltások közül a következőt 6-8 hetes korban ((3 hónapos korban)) adják, vagy a csecsemő betegsége esetén, valamivel később. A védőoltások beadásának időpontját nem kell elhalasztani, ha a csecsemőnek mérsékelt láza vagy enyhe fertőzése, például közönséges náthája van.

A védőoltások nagy részét több adagban kell beadni a teljes védelem elérése érdekében. A legtöbb orvos az Amerikai Gyermekgyógyász Akadémia (American Academy of Pediatrics) által kiadott oltási naptár ajánlásait követi. A védőoltások beadásának ajánlott időpontját azonban nem kell szigorúan venni, például a 2 hónapos kor 6-10 hetes kor közötti időpontot jelenthet. A szülőknek igyekezniük kell gyermekeiket az oltási naptárnak megfelelően beoltatni, azonban kisebb csúszás nem befolyásolja az elérhető védelmet és nem teszi szükségessé az injekció sorozat újrakezdését. Egyes oltások csak speciális körülmények között ajánlottak. Például a hepatitisz A elleni védőoltás azoknak javasolt, akik kollégiumba költöznek, vagy akik a tengerentúlra utaznak.

Egy időben egynél több oltás is beadható, bizonyos oltóanyagok pedig gyakran gyári kombinációban, egy injekcióban kerülnek forgalomba, például a torokgyík- (diftéria), szamárköhögés- (pertusszisz), tetanusz- és b típusú Haemophilus influenzae elleni védőoltások. A kombinált oltások csökkentik a szükséges injekciók számát és nem befolyásolják az oltóanyagok biztonságát és hatékonyságát.

védőoltás, gyermek

2009-03-03 18:30:02

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop