Hirdetés

Az elmaradt oltások pótlása

Az életkorhoz kötötten kötelező védőoltásokat, ha azok valamely oknál fogva az adott oltási időben elmaradtak, pótolni kell. A pótlást a lehetőségekhez képest a legrövidebb időn belül el kell végezni.

oltás, védőoltás |

Gyógy-ír   Kisalföld | Nagy, M.

Azoknak az orvosoknak, akik bölcsődébe, óvodába, általános iskolába, illetőleg egyéb gyermekközösségbe, oktatási intézménybe kerülő gyermekek és tanulók vizsgálatát végzik, ellenőrizniük kell az életkor szerint esedékessé vált oltások megtörténtét és pótolni kell a hiányzó oltásokat.

A hazai gyermekközösségben is előfordulhat, hogy 1-1 kisgyermek nem időben kapja meg a folyamatos oltásokat, esetleg az is előfordulhat, hogy igen hiányos az oltottsága. Gyakrabban találkoznak azonban a háziorvosok és védőnők olyan helyzettel, hogy külföldön született, jelenleg hazánkban élő családok kisgyermekeinek hiányos az oltottságuk.

Ezekben az esetekben az alábbi szabályok szerint kell pótolni az oltásokat:

  • Azokat a gyermekeket, akik 36 hónapos koruk betöltéséig a kötelező DPT és gyermekbénulás elleni oltásaikat egyáltalán nem, vagy hiányosan kapták meg Tetracoq 0,5 elnevezésű, illetőleg tisztított diftéria-pertussis-tetanusz oltóanyag alapimmunizálásra elnevezésű vakcina 0,5 milliliteres adagjával és a szájon át adandó Sabin-csepp beadásával kell védőoltani egy bizonyos, az orvosok által ismert séma szerint.
  • Ha nagyobb kisgyermek kerül hozzánk oltatlanul vagy hiányosan oltottan, ha például 6 éves, akkor nála 4-6 hetes időközzel diftéria-tetanusz-Forte vakcinával kell oltani és 1 év múlva egyszer ugyanezzel megismételni. Fenti oltáspótlásokkal egyidejűleg Sabin-vakcinát is kell adni.
  • Azokat a fiatalokat kanyaró elleni aktív védőoltásban kell részesíteni, akiknél óvodai, általános és középiskolai, esetleg egyetemi felvételük előtt az oltási dokumentációból az derül ki, hogy akkor, amikor kellett volna, kanyaróoltást nem kaptak és személy szerint náluk az oltásnak ellenjavallata nincs.
  • Ugyancsak ellenőrizni kell az óvodától kezdve a fent említett különböző közösségekbe való felvételt megelőzően a rubeóla és mumpsz elleni oltás megtörténtét is, és az elmaradt oltásokat MMR-vakcinával pótolni kell.

Itt hívom fel a lakosság - szülők és a fiatalok - figyelmét arra, hogy az oltási dokumentációkat gondosan meg kell őrizni. Az oltási dokumentáció személyre szóló irat, közösség vagy iskola nem veheti el, mindig a szülő vagy idősebb korban a fiatal kell hogy megőrizze, hogy orvos kérésére bármikor bemutatható legyen. Hogy ez mennyire fontos, arra csak egy gyakorlati példát említek. Az elmúlt években elég gyakran fordult elő, hogy fiatalok más országban gyakran Kanadában, Amerikában folytatták tanulmányaikat. Minden ország kéri az oltási dokumentáció alapján kiállított angol nyelvű igazolást a megkapott oltásokról, és ha azok hiányosak, akkor kiutazás előtt azokat pótolni kell. Ha nincs meg az oltási dokumentáció, mindennek megállapítása vagy eldöntése nagyon nehéz.

oltás, védőoltás

2002-07-18 12:39:09

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop